Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Θανάσης Βέγγος
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα αποδυτήρια > Τέχνες και θεάματα
LFO
H απώλεια του τεραστιου Θαναση Βεγγου ειναι πραγματικα πολυ μεγαλη....Μεγαλωσαμε μαζι του, με τις γκαφες του , με τις απιθανες ερμηνειες του...

Λιγοστευουν συνεχεια τα πραγματα που μας κανουν να γελαμε στην ζωή μας και ο τεραστιος Θου-Βου ηταν από τους ανθρωπους που ειχε αυτο το θεοσταλτο ταλεντο: Να κανει τον κοσμο να γελά...

Καλο σου ταξιδι ΚΑΛΕ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΕ....
rchos
παει και αυτος...

θανατερο εχει πεσει στον καλιτεχνικο κοσμο και φευγουν ενας ενας οι μεγαλοι.

απλα τεραστιος.πολυ κριμα.
il postino
δε ξερω αν υπηρχε εστω και ενας που να μην εβρισκε συμπαθητικη τη φιγουρα του κου βεγγου!

τοσοι και τοσοι μεγαλοι του παλιου σινεμα μας εχουν χαιρετησει αλλα καθεμια απο αυτες τις περιπτωσεις τις αντιμετωπιζα στωικα, σαν ατομα που , οντως, δεν τα ηξερα προσωπικα και φυσικα σαν κατι το φυσιολογικο! σημερα ομως ενιωσα κατι διαφορετικο, μια λυπη, μια νοσταλγια για εναν ανθρωπο που μεγαλωσαμε με τις γκριματσες του, τις ατακες του και πανω απο ολα με το σπουδαιο υφος και σταση του!!

παντα θα εχω στο μυαλο μου την εικονα να ξυνει την καραφλα του (χαμηλωντας το κεφαλι του απο τη μια μερια) ανασηκωνοντας το βλεμμα του προς τα πανω με απορια!!

rip δικε μας ανθρωπε.... sad.gif

panos75
Από τους ελάχιστους που ήταν ηθοποιός στην κυριολεξία: ποιούσε ήθος, τόσο με τις ταινίες του, όσο και με την εν γένει στάση ζωής του.
Leon_cp3
Σήμερα φεύγει πραγματικά μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου.
Τον ευχαριστούμε για όλες τις απίθανες στιγμές που μας χάρισε.
Flash
Θυμάμαι πριν από χρόνια τον Γεωργουσόπουλο σε μια εκπομπή της "Παράβασης" που είχε κάνει την εξαιρετικά εύστοχη παρατήρηση ότι ο Βέγγος έχει τη θέση του Καραγκιόζη στην μεγάλη οθόνη. Αναφερόταν φυσικά στο γεγονός ότι οι ταινίες που έκανε ο Βέγγος στην νεότητα του (και λίγο πιο μετά) είχαν ως θεματολογία το "Ο Βέγγος μυστικός πράκτωρ", "Ο Βέγγος πολυτεχνίτης", "ο Βέγγος καφετζής" και ου το καθεξής, ακριβώς όπως συμβαίνει με τις παραστάσεις Καραγκιόζη. Το σχόλιο ήταν επαινετικό της πολιτιστικής αξίας των κωμικών ερμηνειών του Βέγγου και όχι μειωτικό.

Στη συνέχεια βέβαια οι ερμηνείες του έγιναν πιο εσωτερικές και μας έδωσε δείγματα και του εξαιρετικού δραματικού ταλέντου του, όπως στα "Όλα είναι δρόμος" , "Ψυχή βαθειά", "Ήρεμες μέρες του Αυγούστου" κ.α.

Ο Panos75 σωστά είπε ότι προσωποποιούσε την κυριολεκτική έννοια της λέξης ηθοποιός όπως και αυτής της λέξης ψυχαγωγός θα προσέθετα εγώ. Αν δεν κάνω λάθος έχει μιλήσει προσωπικά με το μεγάλο ηθοποιό οπότε θα ήθελα αν το επιθυμεί και ο ίδιος να μας πει δυο λόγια παραπάνω.

Εγώ θα θυμάμαι πάντα 3 ατάκες του.

Η πρώτη είναι το "Μανουλαααααααα!" (με την κεραία να ανεβαίνει συγχρόνως).

Η δεύτερη δεν είναι από κάποιο σενάριο. Την ημέρα όπου δώθηκε το όνομα του στο δημοτικό θέατρο Κορυδαλλού είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο το ανατριχιαστικό: "Στη γαλέρα της ζωής μου τράβηξα αδιάκοπο κουπί"

Τουλάχιστον έφυγε πλήρης ημερών, λαμβάνοντας όλη την αγάπη του κόσμου και της οικογένειας του, κάμποσα βραβεία, την αναγνώριση και τίμηση του από το κράτος και την τοπική κοινωνία.

Η τρίτη ατάκα δε θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή που έχει ήδη αναφερθεί.

Καλό ταξίδι "Καλεεεεεεεεεεεεε μου άνθρωπε". Ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει...
benchwarmer
Νομιζω θα μπορουσαν αυτα τελευταια ποστ να γινουν ενα ξεχωριστο τοπικ, εξαλλου ο Βεγγος οπως πολυ σωστα αναφερθηκε δεν ηταν μονο κωμικος ηθοποιος...

Κατα τ' αλλα δεν εχω να πω πολλα, ειναι απο τους ελαχιστους "διασημους" που στεναχωρηθηκα τοσο που εφυγε. Τουλαχιστον ομως προλαβε και γνωρισε την αγαπη και τον σεβασμο ολων..
Pierce
QUOTE (il postino @ May 3 2011, 10:47 ) *
rip δικε μας ανθρωπε.... sad.gif

το αυτό

Έφυγε ένα μέλος της οικογένειας όλων μας. Καλό ταξίδι sad.gif

SG3ptshooter
Ήταν τεράστιος. Δεν είμαι ιδιαίτερα καλός στους επικήδειους σαν το Flashheart, οπότε πάρτε

Το τελευταίο πράγμα που έκανα με το δικό μου παππού ήταν να δούμε αυτή την ταινία. Γι' αυτό μου ήρθε πρώτη στο νου.
T.W.Is.M.
QUOTE(benchwarmer @ May 3 2011, 18:45 ) *
Νομιζω θα μπορουσαν αυτα τελευταια ποστ να γινουν ενα ξεχωριστο τοπικ, εξαλλου ο Βεγγος οπως πολυ σωστα αναφερθηκε δεν ηταν μονο κωμικος ηθοποιος...

Κατα τ' αλλα δεν εχω να πω πολλα, ειναι απο τους ελαχιστους "διασημους" που στεναχωρηθηκα τοσο που εφυγε. Τουλαχιστον ομως προλαβε και γνωρισε την αγαπη και τον σεβασμο ολων..


Το ιδιο θα λεγα κι εγω. Ενω οταν καποιος φευγει σε μεγαλη ηλικια λες οτι "τουλαχιστον εζησε μεχρι τα...", γι αυτον δε μου περασε καθολου απ το μυαλο. Σαν να επρεπε να ζει για παντα για να δειχνει πως πρεπει να συμπεριφερεται ενας διασημος. Σαν να επρεπε να ζει για να διδασκει τι ειναι το ηθος και πως το επιδεικνυει κανεις.
Πριν λιγες εβδομαδες κατεβασα ενα πακετο με ταινιες του. Τωρα εχω κι ενα λογο παραπανω να κατσω να τις δω μια μια.
vastravoud
Επίσης, ο Βέγγος υπήρξε τυχερός γιατί βίωσε την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου ΟΣΟ ΖΟΥΣΕ. Σε αντίθεση με τους κατασκευασμένους σταρ της πλάκας που τους αποθεώνουν τα καθυστερημένα μόνο όσο διαρκεί η υπερ-προβολή τους, ο Θανάσης έζησε την αγάπη και τον τεράστιο σεβασμό όντας πια αποτραβηγμένος.

Ο Πάνος το έθεσε πολύ σωστά πάνω - ισως ήταν ο μοναδικος που "ποιούσε ήθος".

Αντίο....
panos75
QUOTE(Flash @ May 3 2011, 18:32 ) *
Ο Panos75 σωστά είπε ότι προσωποποιούσε την κυριολεκτική έννοια της λέξης ηθοποιός όπως και αυτής της λέξης ψυχαγωγός θα προσέθετα εγώ. Αν δεν κάνω λάθος έχει μιλήσει προσωπικά με το μεγάλο ηθοποιό οπότε θα ήθελα αν το επιθυμεί και ο ίδιος να μας πει δυο λόγια παραπάνω.


Είχα την τύχη να τον συναντήσω το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν ήδη φανερά καταβεβλημένος από τις περιπέτειες υγείας που είχε, ωστόσο όχι μόνο με δέχτηκε αλλά ήταν ευγενέστατος και σεμνότατος. Οι γονείς μου τον γνώριζαν καλύτερα και είχαν να λένε για το πως απαιτούσε να τον λένε Θανάση και όχι "κύριε Βέγγο", καθώς και την προθυμία του να τους δείξει φωτογραφίες και αλλά ενθύμια από τις ταινίες που γύρισε όταν τον επισκέφτηκαν πρώτη φορά.

Πιστεύω πως το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό το οποίο δείχνει το ήθος του Βέγγου είναι το ατύχημα που είχε πριν καμιά 10αριά χρόνια, όταν το αυτοκίνητο του παρασύρθηκε από διερχόμενο τραίνο στην Κόρινθο. Εν αντιθέσει με τους κλασσικούς Ελληναράδες για τους οποίους πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ οι ίδιοι, παραδέχτηκε ότι εκείνος πέρασε τη διάβαση χωρίς να ελέγξει, πλήρωσε το πρόστιμο και έκανε και τηλεοπτική διαφήμιση για το θέμα αυτό.



Κι'επειδή βάρυνε πολύ το κλίμα και του κυρ-Θανάση δεν θα του αρέσει εκεί που βρίσκεται να μας βλέπει στεναχωρημένους, ας τον απολαύσουμε για μια ακόμη φορά.



Υ.Γ. Το πιο συγκινητικό μήνυμα που διάβασα σήμερα: "Αντίο Θανάση. Τουλάχιστον τώρα θα ξεκουραστείς απ'όλο αυτό το τρέξιμο που έριξες".
vc15
Δυστυχώς, "έφυγε" ο καλύτερος έλληνας ηθοποιός όλων των εποχών κατά τη γνώμη μου. Πέρα από το απίστευτο ταλέντο του, μου φαίνεται ότι είναι ο καλύτερος και πιο ευγενικός άνθρωπος που έχω δει ποτέ, παρά τα λίγα που γνωρίζουμε για την προσωπική του ζωή.
Από τους παλιούς μόνο ο Βουτσάς έμεινε πλέον. Ευτυχώς έχουμε και καλούς νεότερους όπως ο εξαιρετικός Γιάννης Μπέζος, αλλά το κενό που ο αφήνει ο Βέγγος είναι δυσαναπλήρωτο.
Θα μείνει όμως ζωντανός μέσα από τις ταινίες του, αφού όσες φορές τις βλέπω γελάω με τη ψυχή μου. Καλό παράδεισο!!!
OnLy_PAS-AthEnS
Αντιο Θαναση..!Θα σε θυμομαστε παντα!
nikolas12
Οντας μικρος σε ηλικια δεν εχω παρακολουθησει πολλες ταινιες του Βεγγου, αλλα τον συμπαθησα εστω και απο αυτες τις λιγες. Ενας ανθρωπος που ακομα και σε βραβευση φωναζε <<Καλοι μου ααααανθρωποι>>. Μια αλλη ατακα που λεω συχνα ειναι το <<Τρεχω σαν το Βεγγο και δεν φτανω>>. Κριμα πραγματικα. Αντιο καλε μας ανθρωπε!
Magnus92
Να εκφρασω κι εγω την λυπη μου για τον χαμο του τελευταιου μεγαλου Ελληνα κωμικου ( ή μαλλον ακυρο : ο τελευταιος μεγαλος Ελληνας κωμικος ειναι ακομα εν ζωη ... Γιαννης Μπεζος)
gallistis
παντα θεωρουσα τη καλυτερη ταινια του βεγγου το ''πολυτεχνιτης και ερημοσπιτης''...θυμαμαι η πρωτη φορα που την ειδα ηταν το 1993.εγω 14 χρονων...ευρωμπασκετ στη γερμανια .ο ημιτελικος με τους οικοδεσποτες....στραβωνει το παιχνιδι και χανουμε 76-73 αν θυμαμαι καλα...απιστευτη πικρα και στεναχωρια οσο δε παιρνει...και βαζει η ετ1 αυτη τη ταινια λιγο μετα.ολη η στεναχωρια εξαφανιστηκε...αυτος ο μαγικος ανθρωπος εδιωξε καθε θλιψη.τον ειχε αυτο το τροπο.ο πατερας μου χρονια μετα οταν πηγαινε στο γιατρο του,του ελεγε ορμωμενος απο τον βεγγο''ποναω απο εδω μεχρι εδω,απο εδω μεχρι εδω...''.καλε μας ανθρωπε,καλο σου ταξιδι...σε ευχαριστω

spysta
Στη γαλερα της ζωης μου τραβηξα αδιακοπο κουπι ..


μνημειωδες
Flash


QUOTE
Όταν ο Βέγγος μάγεψε ως ποδοσφαιριστής!

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Θανάση της και το Sport24.gr παρουσιάζει την ημέρα που φόρεσε ποδοσφαιρικά παπούτσια γνωρίζοντας την αποθέωση από 40.000 φιλάθλους.


Ο καλός μας άνθρωπος, ο δικός μας άνθρωπος δεν είναι πια μαζί μας. Το χαμόγελο που απλόχερα μας μοίραζε με το αστείρευτο του και μοναδικό του ταλέντο, "πάγωσε" το πρωινό της Τρίτης 3 Μαΐου στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του...

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι στην Αγία Μαρίνα στο Θησείο θα ακουστεί το τελευταίο χειροκρότημα για έναν μεγάλο Έλληνα μα πάνω από όλα για έναν σπουδαίο ΑΝΘΡΩΠΟ. Ένα αυθόρμητο χειροκρότημα που κέρδιζε σε κάθε- σπάνια- του εμφάνιση, όπως πριν 33 χρόνια από 40.000 φιλάθλους στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ



Στις 20 Μαρτίου του 1978 διεξήχθη στο ιστορικό γήπεδο της ΑΕΚ ένα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα σε Ηθοποιούς και Δημοσιογράφους. Η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε για την ενίσχυση του ταμείου των καλλιτεχνών καθώς είχαν κατέβει σε απεργία λόγω της κόντρας τους με τη κρατική τηλεόραση η οποία δεν τους αναγνώριζε τα πνευματικά δικαιώματα.

Μεταφερόμαστε για λίγο στο... 2011 και σε ένα φανταστικό παρόμοιο παιχνίδι. Ζήτημα εάν ο αγώνας διεξαγόταν μπροστά σε συγγενείς και φίλους. Η παρουσία όμως του Θανάση Βέγγου σε εκείνο το φιλικό οδήγησε τον κόσμο να αναζητεί εισιτήρια στην μαύρη αγορά(!) πληρώνοντας μέχρι και 120 δραχμές αντί των 80 δραχμών που κόστιζαν.

Η "Αθλητική Ηχώ"* μάλιστα φιλοξενούσε την προηγούμενη μέρα δηλώσεις του Θανάση στις οποίες "απειλούσε" ευθέως τους αντιπάλους με το δυνατό του όπλο... τα γρήγορα του πόδια! "Θα τους σκάσω στο τρέξιμο και θα βάλω δύο γκολ" ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.


* Τα κείμενα από την "Αθλητική Ηχώ" και οι σχετικές φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην "Εξέδρα".

Την επομένη μέρα ο Βέγγος πέρασε στο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο προκαλώντας ντελίριο στους 40.000 φιλάθλους στις εξέδρες, όπως βλέπετε και στο χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο. Μάλιστα οι δηλώσεις του ήταν προφητικές καθώς σκόραρε 2 τέρματα από το σημείο του πέναλτι σε ένα ματς στο οποίο οι Δημοσιογράφοι επικράτησαν με 5-3.

Στη συνέχεια δέχθηκε την κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Ζλατάνο τον οποίο ήθελε να... "λιντσάρει" ο κόσμος για αυτήν την απόφαση του. Ο ίδιος όμως φρόντισε να "ηρεμήσει" το πλήθος και αφού υποκλίθηκε στον ρέφερι, έκανε δύο βήματα πίσω και σήκωσε τα χέρια ψηλά!


Λίγο αργότερα θα περάσει η Δέσποινα Στυλιανοπούλου στη θέση του αλλά ο αγώνας δεν γίνεται να συνεχιστεί καθώς οι εκδηλώσεις λατρείας για τον Θανάση είναι μοναδικές. Ο Γιάννης Αργυρίου γράφει χαρακτηριστικά στην "Ηχώ":

"Ο Βέγγος γίνεται αλλαγή αλλά το παιχνίδι δεν γίνεται να συνεχισθεί. Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί. Γύρω από τον αγωνιστικό χώρο βρίσκονται 5.000 θεατές που σε κάθε διακοπή προσπαθούν να μπουν μέσα.

Αυτό κάνουν και τώρα που ο Βέγγος αποχωρεί χαιρετώντας τα πλήθη σαν τον μεγάλο μπαλαδόρο που αναγκαστικά εκγκαταλείπει. Ο Ζλατάνος αναγκάζεται να σφυρίξει τη λήξη του αγώνος δίνοντας έτσι τέλος και στο ασταμάτητο γέλιο".



Φυσικά μετά το τέλος του φιλικού, ο Θανάσης συνέχισε το ρεσιτάλ με τον μοναδικό του τρόπο. Αρχικά πήγε από τα αποδυτήρια των δημοσιογράφων και αφού άνοιξε την πόρτα τους είπε: "Καλοί μου άνθρωποι, συγνώμη αν σας κούρασα"!

Αργότερα στις... καθιερωμένες δηλώσεις τόνισε: "Ναι μωρέ... βρίσκομαι σε τρομερή φόρμα. Σκέφτομαι φέτος να κάνω μεταγραφή. Άλλωστε έχω προτάσεις από το εξωτερικό. Θα προτιμήσω ελληνική ομάδα, διότι έχει ωραία θάλασσα και άλλα"!


ΥΓ. Ο ενικός θεωρείται αντιδημοσιογραφικός αλλά όση ώρα πληκτρολογώ αυτό το κείμενο μια θλίψη με συντροφεύει σε κάθε λέξη η οποία με ωθεί στο να ξεφύγω για λίγο από αυτόν τον κανόνα.

Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, δεν είναι δυνατόν να αποχαιρετήσω με τυπικό τρόπο έναν Άνθρωπο που μου έμαθε να είμαι καλύτερος Άνθρωπος...

Καλό σου ταξίδι Θανάση. Καλό σου ταξίδι καλέ μου άνθρωπε!

Σ' ευχαριστώ...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.