Επειδη εχω αναλαβει το ιστορικο κομματι του final four, θα αναφερω και μερικα (αχρηστα
) στατιστικα στοιχεια της περιοδου των final four απο το 1988 και μετα. Για τη σεζον 2000-01 προσμετραω την Ευρωλιγκα(στο κομματι των τιτλων) γιατι α)ειχε γενικα υψηλοτερο επιπεδο απο τη Σουπρολιγκα και β)ειναι η διοργανωση που συνεχιζεται μεχρι και σημερα.
Ο Παναθηναικος ειναι η ομαδα με τους περισσοτερους τιτλους σε φαιναλ φορ με 6. Ακολουθει η Γιουγκοπλαστικα Σπλιτ με 3, τους συνεχομενους που κατεκτησε μεταξυ 1989-1991.
Ο Φραγκισκος Αλβερτης ειναι ο παιχτης με τους περισσοτερους τιτλους σε φαιναλ φορ με 5. Εδω υπαρχει ενας αστερισκος, γιατι το 2009 ηταν μελος του ροστερ του Παναθηναικου, αλλα δεν ηταν στη 12αδα του τελικου. Ακολουθει ο Γιασικεβιτσιους με 4 και φετος εχει την ευκαιρια να φτασει τον πρωην συμπαιχτη του στον ΠΑΟ.
Ο Σαρας ειναι ο μονος παιχτης που εχει παρει τιτλο με 3 διαφορετικες ομαδες(Μπαρτσελονα, Μακαμπι, Παναθηναικο).
Η χωρα με τις περισσοτερες κατακτησεις τιτλου σε αυτη την περιοδο ειναι η Ελλαδα με 7. Ακολουθει η Ισπανια με 4, Ιταλια και Κροατια με 3, Ρωσια και Ισραηλ με 2, Γαλλια, Λιθουανια και Σερβια με 1.
Ο Ζελικο Ομπραντοβιτς ειναι φυσικα ο προπονητης με τους περισσοτερους τιτλους σε φαιναλ φορ με 8. Ειναι ο προπονητης που εχει κατακτησει τιτλο με τις περισσοτερες ομαδες, 4 στον αριθμο. Δευτεροι στη λιστα ο Ετορε Μεσινα και ο Μποζινταρ Μαλκοβιτς με 4 τιτλους.
Η Μπαρτσελονα ειναι η ομαδα με τις περισσοτερες συμμετοχες σε φαιναλ φορ. Φετος θα συμμετασχει για 12η φορα. Παρολα αυτα εχει μολις 2 κατακτησεις. Δευτεροι στη λιστα ο Παναθηναικος που φετος συμμετεχει για 10η φορα, η ΤΣΣΚΑ επισης με τη 10η συμμετοχη φετος, αλλα και η Μακαμπι που εχει ηδη 10.
3 παιχτες προηγουνται στη λιστα με τις περισσοτερες συμμετοχες σε φαιναλ φορ. Φραγκισκος Αλβερτης, Τζει Αρ Χολντεν και Θοδωρης Παπαλουκας με 8. Οι δυο τελευταιοι εχουν και το ρεκορ συνεχομενων συμμετοχων με τις 8 τους παρουσιες, ενω ο Παπαλουκας ειναι ο μονος απο τους 3 που εχει φτασει με 2 διαφορετικες ομαδες, ΤΣΣΚΑ και Ολυμπιακο. Επομενοι στη λιστα ο Ντειβιντ Αντερσεν και ο Ματιαζ Σμοντις με 7 παρουσιες.
Ο Ομπραντοβιτς ειναι ο προπονητης με τις περισσοτερες συμμετοχες σε φαιναλ φορ με 12(μαζι με φετος). Ακολουθουν ο Μεσινα με 8, ο Μαλκοβιτς με 7 και οι Ιωαννιδης, Ιβκοβιτς και Ρενεσες με 6.
Η Ισπανια ειναι η χωρα με τις περισσοτερες συμμετοχες με 24 και απο κοντα η Ελλαδα με 22. Η Ιταλια εχει 16 συμμετοχες, απο 10 εχουν Ρωσια και Ισραηλ, 4 η Γαλλια και η Σερβια, 3 η Κροατια και απο 1 Λιθουανια, Τουρκια και Σλοβενια.
Η Ισπανια και η Ιταλια ειναι οι χωρες με τις περισσοτερες εκπροσωπους. 6 ισπανικες ομαδες εχουν προκριθει σε φαιναλ φορ(Μπαρτσελονα, Ρεαλ, Ταου, Μπανταλονα, Μαλαγα, Εστουντιαντες) και αλλες 6 ιταλικες(Βιρτους Μπολονια, Φορτιτουντο Μπολονια, Μπενετον, Σιενα, Ολιμπια Μιλανο, Σκαβολινι) και ακολουθει η Ελλαδα με 5(Παναθηναικος, Ολυμπιακος, Αρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ).
Φετος ειναι η 12η φορα που 2 ομαδες απο την ιδια χωρα προκρινονται στο φαιναλ φορ. Αυτο εχει συμβει 13 φορες, γιατι το 1994 υπηρχε διπλη εκπροσωπηση τοσο απο την Ελλαδα, οσο και απο την Ισπανια. 5 φορες εχουν φτασει στο φαιναλ φορ 2 ισπανικες ομαδες, 4 φορες 2 ελληνικες και αλλες 4 φορες 2 ιταλικες.
Ολυμπιακος και Παναθηναικος μπορει να εχουν 4 κοινες παρουσιες σε φαιναλ φορ και 3 ημιτελικους μεταξυ τους, αλλα το πιο συνηθισμενο ζευγαρι ημιτελικων ειναι το Μπαρτσελονα-ΤΣΣΚΑ που εχει εμφανιστει 4 φορες(2003,2006,2009,2010). Οι δυο τους μαλιστα εχουν 6 κοινες παρουσιες σε φαιναλ φορ(ηταν μαζι και το 1996 και ειναι και το 2012), περισσοτερες απο καθε αλλο συνδυασμο ομαδων. ΠΑΟ και ΤΣΣΚΑ εχουν 5 κοινες παρουσιες μαζι με τη φετινη.
Τις πιο πολλες δευτερες θεσεις σε φαιναλ φορ εχει η Μακαμπι με 6 και ακολουθει η Μπαρτσελονα με 4.
Σιενα, Παναθηναικος και ΤΣΣΚΑ εχουν τις περισσοτερες 3ες θεσεις με 3. Η Σιενα ειναι και η ομαδα με τις περισσοτερες παρουσιες σε φαιναλ φορ χωρις τελικο(4).
Παρτιζαν και Ρεαλ εχουν μεινει απο 3 φορες στην 4η θεση, περισσοτερες απο καθε αλλη ομαδα.
Για πρωτη φορα φετος η τετραδα του φαιναλ φορ ειναι ακριβως η ιδια με καποια προηγουμενη σεζον. Οι ιδιες ομαδες ειχαν προκριθει και το 2009 στο Βερολινο. Τοτε τα φετινα ζευγαρια των ημιτελικων ειχαν συναντηθει στους τελικους. Ισως λοιπον φετος γινει το αντιστροφο...
Περισσοτερους ποντους σε ενα φαιναλ φορ εχει σημειωσει(ποιος αλλος?) ο Νικος Γκαλης με 69 ποντους απο το 1990. Ο Γκαλης βρισκεται και στη δευτερη θεση της λιστας με 67 ποντους απο το 1988, ενω τριτος ειναι ο Μπομπ ΜακΑντου με 64 απο το 1988 επισης.
Ο Γκαλης εχει και το ρεκορ περισσοτερων ποντων σε εναν αγωνα με 43 απο το μικρο τελικο του 1990.
Το ρεκορ ποντων σε τελικο εχουν 3 παιχτες με 27 ποντους, ο Μανου Τζινομπιλι απο το 2002, ο Αντουαν Ριγκοντο το 1999 και ο Ζοραν Σαβιτς απο το 1991, ενω σε ημιτελικο το ρεκορ ανηκει στο Μπομπ ΜακΑντου με 39 απο το 1988.
Περισσοτερα ριμπαουντ σε ενα φαιναλ φορ εχει ο Ροι Ταρπλει με 30 απο το 1994. Τα αντιστοιχα ρεκορ για τελικο και ημιτελικο ανηκουν στο Μασεο Μπαστον με 15 απο τον τελικο του 2006 και τον Νταριλ Ντοκινς με 19 απο τον ημιτελικο του 1992.
Περισσοτερες ασιστ σε ενα φαιναλ φορ εχει ο Δημητρης Διαμαντιδης με 18 απο το περσινο φαιναλ φορ. Στο ιδιο φαιναλ φορ ο Διαμαντιδης και ο Τζερεμι Παργκο εκαναν και το ρεκορ τελικων με 9 ασιστ, ενω στους ημιτελικους το ρεκορ εχει ο Τονι Κουκοτς με 10 απο το 1993.
Περισσοτερα ευστοχα διποντα σε ενα φαιναλ φορ εχει ο Γκαλης με 29 απο το 1988. Στα τριποντα Γιαννακης και Τζαμσι εχουν 9 ευστοχες προσπαθειες απο το 1988 και 1989 αντιστοιχα, ενω περισσοτερες βολες εχει πετυχει παλι ο Γκαλης με 23 το 1990.
Ο Τονι Κουκοτς ειναι ο μονος παιχτης που εχει κερδισει το βραβειο του MVP 3 φορες, το 1990, 1991 και 1993. Η ειρωνια ειναι οτι στους 2 απο τους 3 τιτλους ο MVP θα επρεπε να ηταν αλλος...
Ο Γκαλης ειναι και ο πρωτος σκορερ σε συνολο στην ιστορια των φαιναλ φορ με 231 ποντους. Στη δευτερη θεση ειναι ο Τζει Αρ Χολντεν με 194.
Ο Τομας Φαν ντεν Σπιγκελ κρατουσε μεχρι φετος ενα περιεργο ρεκορ. Ηταν ο μονος παιχτης που ειχε συμμετοχη σε φαιναλ φορ, ενω ξεκινησε τη σεζον σε αλλη ομαδα της Ευρωλιγκα. Εγινε το 2008, οταν ξεκινησε τη σεζον στην Προκομ και πριν το τοπ 16 υπεγραψε στην ΤΣΣΚΑ, με την οποια εφτασε στην κατακτηση του κυπελλου. Μαλιστα στην κανονικη περιοδο ειχε αγωνιστει με τη φανελα της Προκομ εναντιον της ΤΣΣΚΑ! Απο φετος δεν ειναι πια ο μοναδικος, καθως το ιδιο εκαναν οι Εισι Λο και Τζοι Ντορσει, που ξεκινησαν τη χρονια σε Παρτιζαν και Καχα Λαμποραλ, αλλα μετα τον αποκλεισμο των ομαδων τους υπεγραψαν στον Ολυμπιακο, με τον οποιο θα παιξουν στο φαιναλ φορ. Και ο Ντορσει, οπως 4 χρονια πριν ο Φαν ντεν Σπιγκελ, ειχε αντιμετωπισει τον Ολυμπιακο στην κανονικη περιοδο.