Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Λιθουανία
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Εθνικές ομάδες > Older Tournaments > Eurobasket 2015
sacarame


Οι δευτεραθλητές του Eurobasket της Σλοβενίας συνέχισαν τα καλά πλασαρίσματα και στο Mundobasket της Ισπανίας. Οι Λιθουανοί έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά όπου και ηττήθηκαν από την Αμερική, ενώ στο ματς του χάλκινου μεταλλίου δεν τα κατάφεραν απέναντι στη Γαλλία και ηττήθηκαν με 95-93 σε ένα πολύ χορταστικό παιχνίδι.
Φέτος όμως η ομάδα κατεβαίνει με σημαντικές αλλαγές. Αρχικά, ο Kazlauskas δεν κάλεσε καν στην προεπιλογή τους Jasaitis και K. Lavrinovic. (ευτυχώς..). Η μεγάλη απώλεια όμως ήταν ο Donatas Motiejunas, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον έθεσε εκτός play-offs στο ΝΒΑ, στερώντας μας έτσι την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά το δίδυμο Valanciunas- Motiejunas σε πλήρη δράση με τη φανέλα της εθνικής. Απόντες λόγω τραυματισμών είναι επίσης οι D. Lavrinovic και Pocius ενώ θα λείπει και ο Kleiza που δήλωσε πως ήθελε να ξεκουραστεί (από τι; ).
Οι Λιθουανοί έπαιξαν 10 φιλικά προετοιμασίας τελειώνοντας με 7 νίκες. Όμως το γεγονός πως για μία ακόμα χρονιά δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν ένα σοβαρό γκαρντ σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες απουσίες, μας προδιαθέτουν για χαμηλή πτήση της φετινής Lietuva στο tournoix.


ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

1η θέση Eurobasket 1937
1η θέση Eurobasket 1939
3η θέση Ολυμπιακοί Αγώνες 1992
2η θέση Eurobasket 1995
3η θέση Ολυμπιακοί Αγώνες 1996
3η θέση Ολυμπιακοί Αγώνες 2000
1η θέση Eurobasket 2003
3η θέση Eurobasket 2007
3η θέση Mundobasket 2010
2η θέση Eurobasket 2013

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Mantas Kalnietis

Height 1.95
Date of Birth 06/08/1986
Position PG
Club (2014-15) Lokomotiv Kuban



Lukas Lekavicius

Height 1.80
Date of Birth 30/041994
Position PG
Club (2014-15) BC Zalgiris



Renaldas Seibutis

Height 1.96
Date of Birth 23/071985
Position G
Club (2014-15) Darussafaka



Arturas Milaknis

Height 1.95
Date of Birth 16/06/1986
Position SG
Club (2014-15) BC Zalgiris



Jonas Maciulis

Height 1.98
Date of Birth 10/02/1985
Position F
Club (2014-15) Real Madrid



Mindaugas Kuzminskas

Height 2.05
Date of Birth 10/10/ 1989
Position SF
Club (2014-15) Unicaja Malaga


Deividas Gailius

Height 2.00
Date of Birth 26/04/1988
Position F
Club (2014-15) BC Neptunas



Paulius Jankunas

Height 2.07
Date of Birth 29/04/1984
Position PF
Club (2014-15) BC Zalgiris


Domantas Sabonis

Height 2.08
Date of Birth 03/05/1996
Position PF
Club (2014-15) Unicaja Malaga



Jonas Valanciunas

Height 2.11
Date of Birth 06/05/1992
Position C
Club (2014-15) Toronto Raptors



Antanas Kavaliauskas

Height 2.07
Date of Birth 19/09/1984
Position C
Club (2014-15) Lietuvos Rytas


Robertas Javtokas

Height 2.11
Date of Birth 20/03/1980
Position C
Club (2014-15) BC Zalgiris



Coach Jonas Kazlauskas

Date of Birth 21/11/1954
Nationality : Lithuanian

Για τρίτη σερί χρονιά ο «Kazla» στον πάγκο της Lietuva, ο οποίος έχει φέρει ένα αργυρό μετάλλιο και μία τέταρτη θέση στα δύο tournoix που είναι στο τιμόνι της εθνικής. Τα περασμένα χρόνια, με καλύτερο ρόστερ, δεν κατάφερνε να εκμεταλλευτεί το υλικό του στο 100%. Φέτος που το ρόστερ δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλων δυνατοτήτων, δεν μπορεί να του προσάψει κανείς και πολλά. Κάποια κολλήματα όμως και πάλι δεν φαίνονται να είναι διατεθειμένος να τα ξεπεράσει.


Πιθανή 5-αδα & Depth Chart

PG Kalnietis, Lekavicius
SG Seibutis, Milaknis
SF Maciulis, Kuzminskas, Gailius
PF Jankunas, Sabonis
C Valanciunas, Kavaliauskas, Javtokas


Face Control
Πλεονεκτήματα:

- Μιας και η ομάδα στερείται ξεκάθαρα επιθετικό ταλέντο και πλουραλισμό, ο Kazlauskas έχει επικεντρωθεί στο αμυντικό κομμάτι. Η Λιθουανία παρουσίασε σε όλα τα φιλικά ιδιαίτερη προσήλωση στην άμυνα, και συνήθως κράταγε τους αντιπάλους της σε μικρή συγκομιδή πόντων. Αθλητικότητα υπάρχει, οι παίκτες δείχνουν διάθεση στην άμυνα, και η ομάδα κατεβαίνει με σαφές πλάνο εξόντωσης των ατού της ομάδας που αντιμετωπίζει.
- Ικανότητα στο rebound. Σε όλα τα φιλικά προετοιμασίας, οι Λιθουανοί κατέγραψαν πολύ καλά νούμερα στον τομέα των rebounds, στον οποίο συνήθως κυριαρχούσαν. Η παρουσία του Valanciunas, η εμπειρία του Jankunas και ο ενθουσιασμός του νεαρού Sabonis, αλλά και η γενικότερη ενεργή συμμετοχή όλων σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, επιτρέπει στην Lietuva να κυριαρχεί «στους αιθέρες».
- Η εκμετάλλευση του Valanciunas. Σε προηγούμενες διοργανώσεις, ο ψηλός της Lietuva δεν έπαιρνε το μερίδιο του επιθετικού παιχνιδιού της ομάδας που του άρμοζε. Φέτος, είτε από επιλογή είτε από ανάγκη (είτε πιο πιθανόν από συνδυασμό αυτών των δύο) ο Jonas είναι η κύρια επιθετική επιλογή. Οι συνεργασίες του με τους Kalnietis και Seibutis λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ η μπάλα ακουμπάει και αρκετά στο ποστ, με τον Valanciunas να επιλέγει αν θα επιτεθεί ή θα «σπάσει» τη μπάλα σε κάποια γωνία όπου περιμένουν οι σουτέρ της ομάδας.

Μειονεκτήματα:

-Το βασικότερο μειονέκτημα είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια. Η έλλειψη στα γκαρντ είναι ιδιαίτερα εμφανής για ακόμα μια χρονιά. Ο Kazlauskas έκοψε στο τέλος τον Janavicius, οπότε η ομάδα έμεινε μόνο με τους Kalnietis, Lekavicius και Seibutis στο ρόλο του χειριστή. Απέναντι σε ομάδες που έχουν πληθώρα επιλογών στις συγκεκριμένες θέσεις, η Λιθουανία θα έχει σαφές πρόβλημα να ανταπεξέλθει της πίεσης που μπορεί να της ασκηθεί. Επίσης, οι ελάχιστες επιλογές θα οδηγήσουν στην καταπόνηση των τριών παικτών, με αποτέλεσμα να πέφτει η απόδοσή τους όσο θα προχωράνε τα παιχνίδια.
- Η έλλειψη εναλλακτικού πλάνου στην επίθεση σε συνδυασμό με την έλλειψη ποιότητας . Η Λιθουανία επιλέγει να παίξει σετ παιχνίδι, να μειώσει όσο το δυνατόν το πλήθος των κατοχών και να μην ψάξει εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό.
Μερίδιο ευθύνης όμως σε αυτό έχει ο Kazlauskas, καθώς παίκτες όπως οι Kalnietis, Seibutis, Kuzminskas, Sabonis έχουν τα αθλητικά προσόντα και αρέσκονται στο fast break παιχνίδι, όμως ο προπονητής κρατάει τα «γκέμια» και δεν δίνει στην ομάδα την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το ανοιχτό γήπεδο. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα απέναντι σε ομάδες που επιλέγουν το τρανζίσιον και θα πάνε το παιχνίδι σε μεγαλύτερο αριθμό κατοχών.
- Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπάρχουν τόσοι καλοί σουτέρ, για επίπεδο Λιθουανίας πάντα.Κι αυτοί που υπάρχουν, δεν είναι και ο ορισμός της σταθερότητας. Έτσι οι άμυνες θα μπορούν να κλείσουν στο ποστ και η Λιθουανία θα δυσκολεύεται να βρει σκορ.


Τα Αστέρια
Jonas Valanciunas


Jonas Maciulis



Ο Στόχος

Η φετινή ομάδα,με αυτό το ρόστερ, είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι για πολλά στο tournoix. Παρ’όλα αυτά, ο όμιλος μπορεί να χαρακτηριστεί βατός, και μια πρώτη θέση θα φέρει βολικό αντίπαλο στο πρώτο νοκ άουτ. Αντικειμενικά ο πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς του 2016, από εκεί κι έπειτα ένα ματς είναι. Αν σου κάτσει;

Το Ερώτημα

Είναι τώρα αυτή Λιθουανία;;
GK_23
Ο Καζλάουσκας πρέπει να έχει ...λόξιγκα αυτή τη στιγμή biggrin.gif

Η δική μου απάντηση στο ερώτημα είναι πως η Λιθουανία είναι πάντα Λιθουανία!

Οι Λιθουανοί παίκτες όταν παίζουν μαζί, μου δίνουν την εντύπωση ότι πιάνουν επίπεδο απόδοσης 20% παραπάνω από αυτό που παίζουν όλη τη χρονιά με τους συλλόγους τους. Ειδικά παίκτες σαν τον Σεϊμπούτις, τον Καλνιέτις, τον Ματσιούλις.

Τέλος, αυτό με τη λειψανδρία στα γκαρντ το λέμε χρόνια αλλά την μόνη χρονιά που οι Λιθουανοί δεν πήγαν καλά ήταν το 2011 που είχαν πολλούς παίκτες στην περιφέρεια. Πέρυσι, με βασικό PG τον ...Σειμπούτις έφτασαν στους 4 του Παγκοσμίου.

yorgos
Αν μπουν στην τετράδα, θα εκπλαγώ σε βαθμό βαρουφακίστικου γουάου. Υπάρχουν πολύ ποιοτικότερες ομάδες, με αυτό το μπακ κορτ ο βασικός στόχος της ομάδας θα είναι να πάρε ένα εισιτήριο για το προ-Ολυμπιακό, άντε να πάει λίγο παραπάνω από την 6η θέση αν υπερκεράσει τίποτε λιπόψυχους underachievers (Κροατία σε συμπαθώ, αλλά για σένα το λέω). Δε γίνεται συνέχεια με τα ψέμματα να παίρνουν τόσο καλά πλασαρίσματα, θεωρώ πως ακόμη και η φροντ λάιν τους είναι υπερεκτιμημένη. Προσωπική εκτίμηση κάπου ανάμεσα στο 6 και το 8.
colonel gomelsky
Το ρόστερ είναι σίγουρα σωστό; Στον τελευταίο παίκτη αναφέρομαι, δεν είναι δυνατόν...
sacarame
QUOTE(colonel gomelsky @ Sep 3 2015, 17:23 ) *
Το ρόστερ είναι σίγουρα σωστό; Στον τελευταίο παίκτη αναφέρομαι, δεν είναι δυνατόν...


Πρωτα γυρισει ο κοσμος αναποδα και μετα θα αποσυρθει απο τη Λιετουβα ο Γιαβτοκας...
minas gr
Δεν ειναι και ασχημο το ροστερ βρε παιδια..
Αντε να κανει το πολυ μια ηττα στον ομιλο που ειναι.. Θα βρεθει ευκολα στην οχταδα, θα παλεψει και λογικα θα παρει εισητηριο για τ προολυμπιακο. Δε τους χαλαειι!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.