Βλέποντας - επιτέλους - τα ρόστερ και την 1η αγωνιστική σχημάτισα μια εικόνα πάνω - κάτω των αντιπάλων μας στο φετινό U20 της Βου Κατηγορίας.
Α ΌμιλοςΕδώ φαβορί είναι το πολύ δυνατό Μαυροβούνιο με τον γνωστό μας Petar Popovic (πρώην της Κηφισιάς και νυν της Mega Leks του Misko Raznatovic) και τους Aleksa Ilic (πολύ αθλητικός SF) , Vasilije Bacovic και Zoran Nikolic (ίσως ο πιο καλός center του τουρνουά, πρώην της Badalona και από του χρόνου στην Buducnost). Απουσιάζουν 2 καλοί SF που έχουν οι Dozic-Radonjic ενώ είναι στην δωδεκάδα και ο εξαιρετικός 1998ρης σκόρερ guard Ognjen Carapic. Πολύ δύσκολα δεν θα είναι μια από τις 3 ομάδες που θα ανέβουν.
Για την δεύτερη θέση θα παλέψουν FYROM και Γεωργιανοί ενώ και οι Πορτογάλοι έχουν κάποιες (ελάχιστες όμως) ελπίδες.
Οι Σκοπιανοί έχουν τον PG Andrej Magdevski της Partizan, τον sniper 1998ρη Efremovski και δύο καλούτσικους ψηλούς τους Shalev-Bakoch, ενώ τους λείπει ο PG Kristijan Nikolov. Οι Γεωργιανοί έχουν όπως πάντα αξιοπρεπή frontline , καλούτσικους πλάγιους αλλά τους λείπει ο καλύτερος τους παίκτης ο PG Luka Zakradze. Οι Πορτογάλοι έχουν για καλύτερο παίκτη τον PG Francisco Amiel που παίζει στο NCAA ενώ απουσιάζει ο καλός center που έχουν ο Daniel Relvao του Valparaiso. Καμία εκ των τριών δεν έχει σοβαρές ελπίδες για την τριάδα της ανόδου αν μπουν στους ''8''. Οι Αρμένιοι απλά συμπληρώνουν τον Όμιλο.
Β ΌμιλοςΟ πιο αμφίρροπος Όμιλος της Α Φάσης. Οι Πολωνοί είναι κατά την γνώμη μου το φαβορί του Ομίλου. Χωρίς κάποιον παίκτη σταρ στην ομάδα τους αλλά με πολλούς καλούς παίκτες (Ponitka-Wadowski-Niziol-Kulka-Olejniczak-Zywert-Bojanowski-Bender). Marcel Ponitka (ο μικρός αδερφός του Mateusz, combo guard), ο center Olejniczak και ο PF/C Maciej Bender (και οι 2 παίζουν στο NCAA) ξεχωρίζουν. Μπορεί και στην τριάδα η Πολωνία. Οι Ρώσοι έχουν μια πολύ μέτρια ομάδα. Πλην του 1997ρη SG Yakushin δεν νομίζω ότι άλλος από το ρόστερ τους έχει ελπίδες για καλή καριέρα. Τους λείπει και ο βασικός τους PG Gavrilov. Βασικό τους μειονέκτημα ότι οι περιφερειακοί τους δεν έχουν σουτ. Το θεωρώ πολύ-πολύ δύσκολο να είναι στις 3 πρώτες θέσεις.
Οι άλλες τρεις ομάδες του Ομίλου (Λευκορωσία-Ισλανδία-Εσθονία) μπορούν να παλέψουν για την είσοδο στην δυάδα που οδηγεί στην Φάση των ''8''. Οι Λευκορώσοι στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο δίδυμο Roman Rubinshteyn (combo guard και παίκτης του Δελημπαλταδάκη
) και Maksim Salash (PF/C της Ourense στην LEB Gold, ένας από τους 2-3 καλύτερους ψηλούς του τουρνουά). Οι Ισλανδοί έχουν τους guard Kari Jonsson - Axel Gudmundsson (πολύ καλός παίκτης) και τον forward Kristinn Palsson του Marist στο NCAA (ο μικρός αδερφός του Haukur). Λευκορωσία-Ισλανδία δεν θα μου κάνει έκπληξη να νικήσουν τους Ρώσους. Οι Εσθονοί είναι η πιο αδύναμη ομάδα του Ομίλου αλλά όχι κακή ομάδα.
Γ ΌμιλοςΟ δικός μας είναι ο πιο εύκολος Όμιλος της Α Φάσης.
Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια μέτρια ομάδα. Καλύτεροι παίκτες τους είναι ο PG Jules Dang Akodo της Olimpija Ljublana και ο wing Josh Steel του Duquesne στο NCAA. Καλούτσικοι είναι και οι forward Carey και Williams. Απουσιάζουν ο 216 Aaron Menzies και ο σουτέρ guard Lautier-Ogunleye. Λογικά θα είναι δεύτεροι στον Όμιλο μας αλλά για άνοδο δεν έχουν ελπίδες. Οι Ολλανδοί δεν έχουν τους δύο καλύτερους τους παίκτες τον SG Yanik Franke (που ήταν στην δωδεκάδα των Ολλανδών στο Ευρωμπάσκετ του 2015) και τον C Menno Dijkstra που παίζει στο NCAA. Από αυτούς που έχουν καλύτεροι είναι ο PG Butter και ο C Terrence Bieshaar (παίζει στην Ισπανία) αλλά γενικά δεν νομίζω ότι μπορούν να νικήσουν τους Βρετανούς. Φυσικά Μεγάλη Βρετανία-Ολλανδία είναι απίθανο να κοντράρουν σοβαρά την δική μας ομάδα.
Από Ιρλανδία-Αλβανία-Κόσοβο ξεχωρίζουν δύο forward o 1997ρης Ιρλανδός Jordan Blount και ο 1998ρης Αλβανός Celis Taflaj που έχουν κάνει πολύ καλές εμφανίσεις τα προηγούμενα χρόνια στο Youth Level της FIBA.
Δ ΌμιλοςΕδώ ξεχωρίζουν η ''κουτσουρεμένη'' Κροατία και η αξιόλογη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι Κροάτες στηρίζονται στους Lovro Mazalin-Luka Bozic ενώ και οι υπόλοιποι περιφερειακοί τους δεν είναι κακοί (ο ''τάπας'' Filipovic και οι Kapusta-Majcunic-Badzim-Miksic) αλλά από ψηλούς βράσε όρυζα. Χωρίς τους Bender-Arapovic-Zizic-Zubac (αλλά και τους Vrankovic-Vranes-Jukic-Radunic) η frontline των Κροατών είναι πολύ αδύναμη. Απουσιάζει και ο Nik Slavica. Χάρη στους Mazalin-Bozic μπορούν πάντως να πάρουν ένα από τα 3 εισιτήρια για την Α Κατηγορία. Οι Βόσνιοι στηρίζονται στον γνωστό μας Edin Atic της ΑΕΚ και στον PF/C Kenan Karahodzic της Malaga. Καλοί παίκτες είναι ακόμη οι 2 center Polutak-Loncar , οι forward Manjgafic-Lazic και οι guard Luzajic-Garic. Καλή ομάδα και έχουν ελπίδες να διεκδικήσουν την άνοδο. Μια εκ των Κροατία-Βοσνία θα είναι ο αντίπαλος μας στα προημιτελικά. Θεωρώ ότι και οι 2 μπορούν να μας δυσκολέψουν αλλά είναι ένα κλικ κάτω σε δυναμικότητα από εμάς.
Τον Όμιλο συμπληρώνουν Βουλγαρία-Σλοβακία-Ρουμανία. Οι Βούλγαροι δεν είναι κακή ομάδα αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να νικήσουν Κροατία-Βοσνία. Έχουν μερικούς καλούτσικους παίκτες (Iliev-Vangelov) αλλά όχι κάποιον σταρ. Καλύτερος παίκτης των Σλοβάκων είναι ο 185 τρίποντος Rozanek ενώ τους λείπει ο καλύτερος τους παίκτης ο C Janicek. Οι Ρουμάνοι έχουν τον C/PF Emanuel Cate της Real (πολύ καλός αμυντικός, θα τον δούμε και στο επόμενο επίπεδο) και τον 210 σουτέρη Bogdan Popa αλλά οι υπόλοιποι δεν μπορούν να πολυβοηθήσουν. Σλοβάκοι-Ρουμάνοι λογικά θα ηττηθούν από Κροάτες-Βόσνιους-Βούλγαρους.
Β ΦάσηΤα πιθανά ζευγάρια :
Μαυροβούνιο - Ρωσία
Κροατία - Μεγάλη Βρετανία
Πολωνία - Γεωργία / ΦΥΡΟΜ
Ελλάδα - Βοσνία
με πιθανούς ημιτελικούς Μαυροβούνιο - Κροατία και Ελλάδα - Πολωνία.
Γενικά εκτιμώ πως υπάρχουν 6 ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν την άνοδο στην Α Κατηγορία :
Ελλάδα-Μαυροβούνιο-Πολωνία-Κροατία-Βοσνία-Ρωσία