Εδώ και καιρό είχα την απορία για το πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία των draft στο ΝΒΑ κάθε χρόνο, με τις 1ες, 2ες κλπ κλπ επιλογές.
Έτσι, αποφάσισα να ψάξω λίγο και να μάθω.
Παρακάτω σας παραθέτω ότι έμαθα:
Γενικά
Τα draft είναι μία διαδικασία όπου οι ομάδες του ΝΒΑ «διαλέγουν» παίκτες από κολλέγια, γυμνάσια, εξωτερικό και υπογράφουν συμβόλαια με αυτούς.
Η διαδικασία αυτή όμως είναι έτσι δομημένη ώστε να γίνονται οι επιλογές όσο πιο δίκαια γίνεται.
Πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίες ομάδες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν πρώτες, κάτι που ασφαλώς σημαίνει ότι θα επιλέξουν τον καλύτερο παίκτη (στα χαρτιά πάντα, γιατί και ο Jordan ήταν στο #3 πίσω από Πέρκινς και Γουόρθι) και έτσι θα είναι πιο δυνατές την επόμενη χρονιά.
Το ποια ομάδα θα είναι πρώτη αποφασίζεται μέσω κληρωτίδας στην οποία όμως μπαίνουν οι 13 ομάδες που δεν προκρίνονται στα playoffs και από του χρόνου με την προσθήκη των charlotte Bobcats θα γίνουν 14.
Παρακάτω θα μάθουμε πως δουλεύει αυτή η κληρωτίδα:
1ος γύρος - Η κληρωτίδα
Όπως είπαμε, στην κληρωτίδα μπαίνουν 13 (φέτος, του χρόνου 14) ομάδες.
Η κύρια λογική είναι ότι οι χειρότερες ομάδες παίρνουν και τις καλύτερες επιλογές.
Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο.
Υπάρχουν 14 μπάλες μέσα στην κληρωτίδα και κάθε φορά βγαίνουν 4 από αυτές. Με απλά () μαθηματικά υπολογίζουμε ότι έτσι υπάρχουν 1001 συνδυασμοί τετράδων μπαλών (αφού δεν έχει σημασία η σειρά με την οποία βγαίνουν).
Από αυτούς, ο ένας είναι άκυρος εξʼορισμού.
Έτσι, οι ομάδες έχουν 1000 συνδυασμούς να «πετύχουν».
Σε κάθε ομάδα αντιστοιχεί ένας τέτοιος αριθμός συνδυασμών, ώστε οι τελευταίες να έχουν περισσότερους (πχ η τελευταία έχει 250 συνδυασμούς, η προτελευταία 200 κλπ κλπ θα τα δούμε παρακάτω αναλυτικότερα), άρα και περισσότερες πιθανότητες να πέσει σε αυτές ο πρώτος συνδυασμός, δηλαδή η πρώτη επιλογή.
Έτσι, η πρώτη ομάδα που θα της πέσει ένας από τους χίλιους χυνδυασμούς, θα έχει την πρώτη επιλογή. Η δεύτερη ομάδα που θα της πέσει ένας από τους υπόλοιπους 999 συνδυασμούς θα έχει τη δεύτερη επιλογή κοκ.
Έτσι, οι συνδυασμοί που αντιστοιχούν σε κάθε ομάδα είναι:
Φέτος, όμως, που θα προστεθουν οι Bobcats, η 4η επιλογή είναι καπαρωμένη σε αυτούς μιας και έχουν ένα ολόκληρό ρόστερ να φτιάξουν.
Έτσι, οι συνδυασμοί που αντιστοιχούν σε κάθε ομάδα φέτος είναι:
Σε περίπτωση ίδιου ρεκόρ Ν-Η
Αρκετές φορές συμβαίνει, δύο ή περισσότερες ομάδες να έχουν το ίδιο ρεκόρ νικών-ηττών.
Εκεί, οι πιθανότητες χωρίζονται στα δύο.
Για παράδειγμα, αν οι 2 τελευταίες ομάδες έχουν το ίδιο ρεκόρ, τότε έχουμε: 250 + 200 = 450. Αυτό το διαιρούμε διά του 2, που είναι οι ισοβαθμούσες ομάδες: 450 / 2 = 225
Έτσι, 225 είναι οι αριθμοί συνδυασμών που αντιστοιχούν σε κάθε μία από αυτές τις δύο ομάδες.
Αν τώρα τυγχάνει ο αριθμός αυτός να βγαίνει δεκαδικός, δηλαδή 100,5 , τότε (είτε με κλήρωση είτε με κάποιον άλλο τρόπο που δεν έχω καταλάβει) αποφασίζεται η ομάδα που θα πάρει τη μία περισσότερη επιλογή, στην συγκεκριμένη περίπτωση τις 101 (αφού 100,5 Χ 2 = 201
άρα το μισό με την παραπάνω επιλογή είναι 101).
2ος γύρος Οι ομάδες που μπήκαν στα playoffs
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις ομάδες που δεν μπήκαν στα playoffs.
Για τις υπόλοιπες ομάδες, αποφασίζεται η θέση τους ανάλογα με το ρεκόρ τους νικών-ηττών στην κανονική περίοδο.
Δηλαδή, αυτή με το χειρότερο ρεκόρ, είναι πιο ψηλά από τις άλλες με καλύτερο ρεκόρ.
Κι εδώ αν δύο ομάδες έχουν το ίδιο ρεκόρ στη διάρκεια της κανονικής σεζόν, οι επιλογές τους αποφασίζονται όπως και παραπάνω (με μ.ο. κλπ).
Αν τώρα θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κληρωτίδα και για άλλα, ρίξτε μια ματιά εδώ.