QUOTE(geo82 @ Dec 3 2014, 18:56 )
Η τελευταία ομάδα της Δύσης (Lakers) είναι αήττητη απέναντι στις ομάδες της Ανατολής. Σίγουρα έχει παίξει και με κακές ομάδες (Σάρλοτ, Ντιτρόιτ), αλλά έχει αντιμετωπίσει και καλές (Ατλάντα, Τορόντο). Λογικά θα χάσει στο επόμενο παιχνίδι στην πρωτεύουσα αλλά και πάλι αυτό το 4-0 απέναντι στους ανατολικούς λέει πολλά για το επίπεδο των 2 περιφερειών. Προσωπικά θεωρώ ότι οποιαδήποτε ομάδα της Δύσης είχε σίγουρη συμμετοχή στα πλέι οφ στην Ανατολή. Ακόμα και το ΛΑ.
Ιστορικά στατιστικά Ανατολής-Δύσης απο το 1951 εως σήμερα.
http://www.sports-reference.com/blog/2013/...ence-disparity/Τη πρώτη χρονιά του ΝΒΑ η λίγκα είχε 3 περιφέρειες οπότε δεν θα είχε νόημα η σύγκριση. Ενώ πιο πριν υπήρχε συνύπαρξη δύο πρωταθλημάτων, άρα πολλές ομάδες και ταλέντο (ακόμη και πέρα των απόντων Αφροαμερικανών) δεν ήταν παρόν.
Η Δύση ακόμη και μετά απο αυτή την εκτεταμένη κυριαρχία της τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να έχει θετικό συνολικό ποσοστό έναντι της Ανατολής μόλις σε 29 απο τις 64 διαθέσιμες σεζόν στη σύγκριση απο το 1951 εως και το 2014.
Η πρόσφατη αλλαγή στη δυναμικότητα των περιφερειών εξισορροπεί κάπως την ιστορία του ΝΒΑ σε αυτό το επίπεδο.
Τα δεδομένα προφανώς δεν ήταν πάντα ίδια όσον αφορά την έκταση στην οποία αγωνίζονταν οι δυο περιφέρειες μεταξύ τους άρα και μη συγκρίσιμα.
Μέχρι και το 1979 οι δύο περιφέρειες αγωνίζονταν μεταξύ τους σχεδόν στα μισά παιχνίδια κάθε ομάδας. Απο το 1980 ως σήμερα οι δυο περιφέρειες αγωνίζονται μεταξύ τους στο 1/3 των παιχνιδιών τους.
Για το τι έκαναν οι Lakers σε αυτό το διάστημα είχα δημιουργήσει κάποιους πίνακες
http://ldcyblog.blogspot.com/2014/04/laker...rds-vs-nba.htmlΕνδεικτικά τα στατιστικά για τους Lakers απο το 1955 ως το 1971:
QUOTE
A total of 1243 games winning 650 for a 52.29 winning %
632 games Vs the West: 362-270 57.27%
611 games Vs the East: 288-323 47.13%
Η κατανομή των παιχνιδιών ήταν ίδια ή σχεδόν ίδια για όλες τις ομάδες.
Και εκεί άρχισαν τα προβλήματα σύγκρισης των δύο περιφερειών αφού τα ρεκόρ Νικών-Ηττών δεν είναι ενδεικτικά της δυναμικότητας των ομάδων των δύο περιφερειών αλλά μόνο εντός περιφέρειας.
Σήμερα γίνεται η συζήτηση για το αν θα έφταναν οι Heat σε 4 συνεχόμενους τελικούς εαν ήταν στη Δύση. Η για το πόσο άδικο είναι για τους πολυ-πρωταθλητές της Δύσης να πάιζουν μεταξύ τους για να φτάσουν στους τελικούς του ΝΒΑ
Για τη δεκαετία του 80 γίνεται η συζήτηση για το πόσο άδικο ήταν το να μεταφερθούν οι Bucks στην Ανατολή (με την ίδρυση των Mavericks), όπου κάθε φορά που ξεπερνούσαν έναν εκ των Sixers-Celtics έβρισκαν τον άλλο στο δρόμο τους και δεν έφταναν ποτέ στους τελικούς. Επίσης το πόσο πιο πετυχημένοι θα ήταν οι Celtics στη Δύση ή αν θα επιβίωνε μια ομάδα όπως οι Lakers στην Ανατολή.
Τη δεκαετία του 70 τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα μπερδεμένα με την ύπαρξη δύο πρωταθλημάτων, την διαρκή επέκταση και εν τέλει την συγχώνευση και αναδιάρθρωση των περιφερειών.
Τη δεκαετία του 1960 ομάδες στην Ανατολή θα μπορούσαν να είναι οι "αιώνιοι χαμένοι" των τελικών παίζοντας στη Δύση αλλά έχαναν πιο πριν απο τους Celtics-Sixers. Τελικά η ρετσινιά έμεινε στους Lakers
που ήταν πολύ καλοί για να μην φτάσουν στους τελικούς επανειλημμένα μέσω της Δύσης, όχι τόσο καλοί για να κερδίσουν.
Η δεκαετία του 1950 ήταν επηρεασμένη στο πρώτο της μισό απο τις μεγάλες δυνάμεις που εισήλθαν στο NBA απο το NBL με τους Royals και Lakers να έχουν τα καλύτερα ρεκόρ στο ΝΒΑ πριν ο χρόνος περάσει και δώσουν τη θέση τους στις καλές ομάδες της Ανατολής (Πρώτα στους Nationals, επίσης πρώην ομάδα του NBL, και μετά στους Warriors, Celtics.)
Είναι εύκολο να δει κανείς πόσο μπερδεμένα είναι τα πράγματα. Και πόσο άδικο μπορεί να βρει κανείς σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
Θα ήταν ενδιαφέρον
να βλέπαμε τα ποσοστά των ομάδων της κάθε περιφέρειας με αντεστραμμένα προγράμματα απο το 1980 εώς και σήμερα. Παίρνοντας
το σύνολο των αγώνων κάθε ομάδας σε Ανατολή και Δύση και αντιστρέφοντας τα ποσοστά νικών τους ίσως να μπορούσαν να βγουν κάποια γενικευμένα συμπεράσματα.