Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Α1 Basket League > ΑΕΚ
Pages: 1, 2
radical
Η ΑΕΚ τίμησε την ομάδα του 1966 (VIDEO/ΦΩΤΟ)

http://www.aek365.com/a-449751/stigme-apo-...tou-66-fwto.htm

http://www.aek365.com/a-449743/h-aek-timhs...u-1966-fwto.htm

Βιντεάκια με αναμνησεις των πρωταγωνιστων απο την πρωτη συμμετοχη ελληνικης ομαδας σε F4 κυπελλου Πρωταθλητριων
https://www.youtube.com/watch?v=ZRP651tCvBc...LbmpQIVE8ora6XF
radical



Κοιτάτε ρε πώς έγινα! (pics)

Η ΑΕΚ και ολόκληρο ελληνικό μπάσκετ κλίνουν ευλαβικά το γόνυ στους πιονιέρους τους και ο Βασίλης Σκουντής αναψηλαφεί μια δραματική ιστορία που εκτυλίχθηκε πριν από πενήντα χρόνια στο “Παλαλίντο” του Μιλάνου...

http://www.gazzetta.gr/basketball/article/...-pos-egina-pics
ashton

βιντεο αφιερωμα που έπαιξε στο ΟΑΚΑ το Σαββατο στο ματς με Κολοσσό
ashton
Αναλυτικό αφιέρωμα στην πορεία της Α.Ε.Κ. στο Πρωταθλητριών του 1965/66, μέχρι το 1ο Final4 της διοργάνωσης.
http://vasilissa.blogspot.gr/2016/03/50-final-four.html
radical
Ισπανικός θαυμασμός για το '68



Θέμα για το μαγική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο φιλοξενεί η ιστοσελίδα της ισπανικής ομοσπονδίας μπάσκετ

Άρθρο για το έπος του 1968 φιλοξενεί η ισπανική ομοσπονδία μπάσκετ στην επίσημη ιστοσελίδα της με τίτλο "80.000 θεατές στην Αθήνα". "Μπορεί η επίσημη αναφορά να μιλάει για 52.880 εισιτήρια όμως πολλές πηγές τονίζουν ότι εκείνο το βράδυ της 4ης Απριλίου στα λευκά μάρμαρα του Καλλιμάρμαρου βρέθηκαν τουλάχιστον 80.000 θεατές. Έγιναν μάρτυρες της νίκης της ΑΕΚ που έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα (κλαμπ ή Εθνική) που κέρδισε ευρωπαϊκό τίτλο σε οποιοδήποτε ομαδικό σπορ" τονίζουν οι Ισπανοί και αναφέρουν ότι δεκάδες χιλιάδες δεν κατάφεραν να μπουν στο στάδιο και περίμεναν απ' έξω ακούγοντας στο ματς στο ραδιόφωνο.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στον Γιώργο Αμερικάνο. "Για τον Γιώργο Αμερικάνου, που έφυγε τον Οκτώβριο του 2013, εκείνος ο τελικός ήταν η στιγμή που το μπάσκετ άγγιξε τις καρδιές της ελληνικής νεολαίας" τονίζει και προσθέτει τη δήλωση του Παγκόσμιου πως "όταν βγήκαμε στο γήπεδο μεθύσαμε από τη δύναμη του κόσμου".

aek365.com

----------------------------------------------------------------------



-----------------------------------------------------------------------

QUOTE
Τι είχε γράψει ο Γάλλος απεσταλμένος της «Εκίπ»: «Η 4η Απριλίου 1968 θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του μπάσκετ. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ασφαλώς σε ολόκληρο τον κόσμο 80.000 θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα. Δυο ώρες πριν από την έναρξη του τελικού καμία θέση δεν είχε μείνει ακάλυπτη στο μαρμάρινο στάδιο.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να βρούν εισιτήριο, χιλιάδες ήλθαν και στάθηκαν έξω από τα προπύλαια του Σταδίου, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τον... θόρυβο των εκδηλώσεων. Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή "ΑΕΚ-ΑΕΚ" κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο.

Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χτες βράδυ στην Αθήνα. Ποτέ δεν έχει γίνει μια παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους».


http://aekbc.gr/el/articles-813/otan-h-aek...e-basilissa.htm

------------------------------------------------------------------------

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphoto...amp;oe=578768FF

radical
H τροπαιοθήκη της «Βασίλισσας»

Τρίτη 12 Απριλίου 2016 14:01


Η αναγεννησιακή πορεία της «Βασίλισσας» συνεχίζεται. Από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφές ως διοίκηση, ότι αποτελεί προτεραιότητα για μας η δημιουργία του Ιστορικού, Πολιτιστικού και Αθλητικού Αρχείου της ΑΕΚ.


Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πλήρωση της τροπαιοθήκης της «Βασίλισσας», στην οποία επί μακρόν σε δεσπόζουσα θέση, όπως αρμόζει στην αξία και στους συμβολισμούς του, είχε-έχει το βαρύτιμο τρόπαιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του 1968. Το Κύπελλο αυτό ήταν και το μοναδικό, που διασώθηκε. Το τρόπαιο αυτό δεν είναι, όμως, το μοναδικό πλέον στα Γραφεία της «κιτρινόμαυρης» εταιρίας. Η διοίκηση έλαβε την απόφαση και αποκατέστησε την τάξη κατασκευάζοντας αντίγραφα των χαμένων τροπαίων της «Βασίλισσας». Παράλληλα, συνεχίζει την έρευνά της προς κάθε κατεύθυνση με την ελπίδα να «ανακαλυφθούν» τα πανάκριβα κειμήλιά της και «επιστρέψουν» στη φυσική τους θέση. Αυτονόητο είναι, ότι οιοσδήποτε γνωρίζει κάτι σχετικό (με τα χαμένα μας τρόπαια) μπορεί να αποταθεί στα Γραφεία μας.

Η διοίκηση της ΑΕΚ ενημερώνει επίσης, ότι έχει στην κατοχή της σύγχρονα τρόπαια από τα τουρνουά στα οποία συμμετείχε τους τελευταίους μήνες, ότι κατασκεύασε τα τρόπαια των 7 πανελληνίων πρωταθλημάτων, καθώς και το τρόπαιο Κυπέλλου του 1981, αλλά και των πρωταθλημάτων Αθηνών.

Τέλος, υπέβαλε και επίσημο αίτημα προς τον πρώην Πρόεδρο της ΑΕΚ, κύριο Γιάννη Φιλίππου, προκειμένου να παραδώσει τα τρόπαια, που κατέκτησε η «Βασίλισσα» επί δικής του θητείας. Πρόκειται για τα τρόπαια Κυπέλλου Ελλάδος 2000, Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (Σαπόρτα) 2000, Κυπέλλου Ελλάδος 2001 και Πρωταθλήματος Ελλάδος 2002.

Η προσπάθεια, που καταβάλλεται και για τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου Ιστορίας της ΑΕΚ βρίσκεται μόλις στην αρχή της. Η ΑΕΚ θα συνεχίσει τις δράσεις της προκειμένου να αναδεικνύει το μεγαλείο του πιο ένδοξου συλλόγου της Ελλάδας, αλλά και για να αφήσει παρακαταθήκη στους μεταγενέστερους τα έργα των πρωταγωνιστών της.

aekbc.gr







radical
radical
Γ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΕΚ~ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ(2016)

radical
QUOTE
Αποσύρεται η φανέλα του Τρόντζου

Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2016 18:54


Η διοίκηση της ΑΕΚ Β.C. έβαλε ως στόχο από την πρώτη ημέρα της «νέας εποχής» της «Βασίλισσας» να αναδείξει την ένδοξη Ιστορία της.


Στο πλαίσιο αυτών των πολλαπλών δράσεων αποφάσισε να τιμήσει τον πρώτο γίγαντα του ελληνικού μπάσκετ, τον «πύργο» της Κυπελλούχου Ευρώπης του ’68, ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΟΝΤΖΟ.

Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της πρώτης εντός έδρας αναμέτρησης της ΑΕΚ με αντίπαλο το Λαύριο, και παράλληλα θα αποσυρθεί η φανέλα με τον αριθμό «6» και υψωθεί στην οροφή του Κλειστού του ΟΑΚΑ. Ο Γιώργος Τρόντζος έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρόκριση επί της περίφημης Ίνις Βαρέζε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με τη μυθική ραβέρσα σχεδόν με την εκπνοή.

Η διοίκηση της ΑΕΚ Β.C. σε πείσμα των καιρών θα επιμείνει και θα παραδίδει μαθήματα Ιστορίας, προκειμένου να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.

Η διοίκηση της ΑΕΚ Β.C. έχει εστιάσει στην ανάδειξη και εκπαίδευση Ταλέντων, στους οποίους θα στηρίξει το μέλλον της «Βασίλισσας», αλλά οδηγός μας ήταν και παραμένει το λαμπρό παρελθόν της.

Υπενθυμίζουμε τους κυριότερους σταθμούς των δράσεων της ΑΕΚ B.C. προς την κατεύθυνση αυτή:

4/4/2015: Αντιπροσωπεία της ΑΕΚ «παραστάθηκε» στην «αποκατάσταση» της Ιστορίας, καθώς με πρωτοβουλία του «Ενωσίτη» Αλέξανδρου Μαργαρίτη τοποθετήθηκε το Πιστοποιητικό του Ρεκόρ Γκίνες και το «έπος της 4ης Απριλίου 1968» στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου.

18/4/15: Η ιστορική φανέλα με το «10» του «Παγκόσμιου», του χιλιοδοξασμένου αρχηγού της «Βασίλισσας», Γιώργου Αμερικάνου υψώθηκε στην οροφή του Κλειστού του ΟΑΚΑ.

24/4/15: Η διοίκηση της ΑΕΚ «ανακοίνωσε» την έναρξη της καταγραφής του Ιστορικού, Πολιτιστικού και Αθλητικού Αρχείου της ΑΕΚ, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο κορυφαίος σκηνοθέτης, ο Κωνσταντινουπολίτης Τάσος Μπουλμέτης.

26/3/16: Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας (ΑΕΚ) σε Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Βιογραφικό Γιώργου Τρόντζου:

Γεννήθηκε στη Βέροια στις 16 Φεβρουαρίου 1942. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη ΧΑΝΘ και στη συνέχεια μεταγράφηκε στην ΑΕΚ. Με την ομάδα της ΑΕΚ κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1964, 1965, 1966, 1968, 1970), 1 Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968 (σημείωσε 24 πόντους στον τελικό), συμμετείχε σε 1 φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1966 και ήταν 2 φορές φιναλίστ Κυπέλλου Ελλάδος (1976, 1978).

Ο “ψηλός” του ελληνικού μπάσκετ έπαιξε τέσσερις φορές με τη φανέλα της Μεικτής Ευρώπης . Το 1966 εναντίον της Βίσλα Κρακοβίας, το 1967 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (δύο φορές), και το 1968 με αντίπαλο τη Ρασίγκ Μαλίν.

Ως προπονητής της ΑΕΚ ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας το 1980.





aekbc.gr


Ντούσαν Ίβκοβιτς για ΑΕΚ στο 1:14:53

radical
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗ
http://vasilissa.blogspot.gr/2016/10/blog-post_84.html


Βιντεο απο την αποσυρση της φανελας του Τροντζου


η εφημερίδα “The Spokesman Review” δημοσίευσε το 2012 άρθρο αφιερωμένο στη θητεία του Τροντζου στο Γκονζάγκα των ΗΠΑ την περιοδο 1959-1963
http://www.spokesman.com/stories/2012/nov/08/a-tall-tale/
ashton
η προηγούμενη ευρωπαϊκή 40ρα της Α.Ε.Κ.


via http://vasilissa.blogspot.gr/2011/12/blog-post_19.html
radical
Η Ευρωλίγκα θυμήθηκε την «βόμβα» του Ζήση (VIDEO)
http://www.aek365.com/a-492101/h-eurwligka...-zhsh-video.htm
radical
Μπουρούσης: Επιστροφή στις (μπασκετικές) ρίζες… (pics)
http://basketa.gr/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85...84%CE%B9%CE%BA/

Μηνάς Γκέκος: Ο τελευταίος των Μοϊκανών
http://www.enwsi.gr/sinentefxeis/minas-gke...s-twn-moikanwn/
radical
Ο Κώστας Παταβούκας επιστρέφει μέσω του enwsi.gr για να καθαρίσει εκκρεμότητες και το όνομα του
http://www.enwsi.gr/sinentefxeis/o-kostas-ine-ksana-edo/
radical
«Τρελαμένος με την ΑΕΚ, γεννημένος αρχηγός»

Ο Μιχάλης Κακιούζης μιλά για την ΑΕΚ του και όσα μαγικά έζησε μαζί της

http://www.enwsi.gr/sinentefxeis/trelameno...menos-archigos/
radical
QUOTE
Κατασκευάζονται τα 4 σύγχρονα τρόπαια

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 17:00

Το «μενού» της αγωνιστικής περιόδου 2017-2018 θα «συμπεριλαμβάνει» άκρως συμβολικές και ιστορικές αναφορές. Οι σχετικές δράσεις (εκδηλώσεις, διαγωνισμοί, ημερίδες κλπ.) θα κοινοποιούνται, παράλληλα με τις αγωνιστικές δραστηριότητες της «Βασίλισσας».


Για ένα λόγο παραπάνω, λοιπόν, σ’ αυτή την ιδιαίτερη χρονική περίοδο απαιτείται η ενίσχυση (και πλήρωση) του Ιστορικού, Πολιτιστικού και Αθλητικού Αρχείου.

Η ΑΕΚ Β.C. έλαβε την απόφαση να κατασκευάσει αντίγραφα και των τεσσάρων (4) τροπαίων της σύγχρονης Ιστορίας της, ήτοι των Κυπέλλων Ελλάδος 2000 και 2001, του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (Σαπόρτα) 2000, και του (ιστορικού ελέω της πρωτοφανούς ανατροπής) Πρωταθλήματος Ελλάδος του 2002. Εξυπακούεται, ότι θα ακολουθήσει ενδελεχής έρευνα σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου για την όσο το δυνατόν αρτιότερη και ακριβέστερη αντιγραφή τους. Τα τέσσερα τρόπαια θα τοποθετηθούν σε ειδική προθήκη, πλησίον της τροπαιοθήκης στην οποία δεσπόζει το βαρύτιμο, αυθεντικό (από κρύσταλλο Βοημίας) «Καλλιμαρμάρειο» Κύπελλο Κυπελλούχων 1968, το μοναδικό που διασώθηκε στο βάθος των ετών.

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του 2016 η διοίκηση της ΑΕΚ B.C. είχε υποβάλλει επίσημο αίτημα προς τον πρώην Πρόεδρο της ΑΕΚ ΚΑΕ, κύριο Γιάννη Φιλίππου, προκειμένου για την παράδοση των τροπαίων. Υπήρξαν διαπροσωπικές επαφές και με συνεργάτες ή πρώην στελέχη της ΑΕΚ ΚΑΕ, αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση με την ελπίδα να ανακαλυφθούν τα πανάκριβα κειμήλια της «Βασίλισσας» και «επιστρέψουν» στη φυσική τους θέση.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις.


aekbc.gr
radical
«Παλεύει» με την λευχαιμία ο Τόνι Ουάιτ
http://www.gazzetta.gr/basketball/basket-l...H1iV1ZApvT-bJTb

sad.gif sad.gif
radical
Μπλάκμαν: «Θα είμαι πάντα ΑΕΚάρα!» (gTV)

http://www.gazzetta.gr/basketball/nba/arti...anta-aekara-gtv
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.