Λίγο γενικό και άσχετο το θέμα, αλλά για τον κόπο που έκανα (και κυρίως για τους fans του Magic, αν υπάρχουν ακόμα) δε λέει να μείνει στα αζήτητα
(
το original post από το blog)
ΒΑΛΤΕ ΤΙΤΛΟ ΕΔΩΜπορεί να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο μια επίδοση "15 ασσίστ σε ένα παιχνίδι"?
- Εκ πρώτης σκέψεως όχι. Στη συνέχεια σκέφτεσαι ίσως τον Rajon Rondo, τον Stockton και τον Magic και ίσως τον μεγαλύτερο μπαλαδόρο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ που γεννήθηκε ποτέ (Steve Nash). Αυτοί ναι, έχουν κάνει πολλές τέτοιες επιδόσεις στην καριέρα τους. Κι αρκετοί άλλοι.
Πώς όμως ξεχωρίζεις τους καλούς πασέρ-playmaker από τους μεγάλους, τους ρέκορντμεν από τους Στρατηγούς? Οι
πραγματικοί Swansons μπορούν για πλάκα να κάνουν δυο-τρία τέτοια συνεχόμενα παιχνίδια στη χρονιά, μπορούν ακόμη και να τελειώσουν μια χρονιά με 20 τέτοιες επιδόσεις.
Η μεθοδολογία της έρευνας είχε ως εξής:
Με βάση τη Basketball Reference φυσικά, ξεκίνησα με την all time λίστα των ρέκορντμαν στις ασσίστς και στη συνέχεια με μεταπηδήσεις της σκέψης (βλ. KJ) αναγκάστηκα να επιθεωρήσω και την αντίστοιχη με τις ασσίστς ανά παιχνίδι, για να απομονώσω αρχικά τους καλύτερους από τους καλούς και όσους επίσης έκρινα ότι υπάρχει ενδιαφέρον να ψάξω παραπάνω.
Ο περιορισμός που βάζει η BRef στην αναζήτηση personal stats έως το 85-86 (προς τα πίσω), με εξαιρέσεις παικτών, των οποίων τα game logs σε δύο ακόμη χρονιές πίσω 83-85 μπορεί να έχει περάσει κάποιος από αυτή την υπερΕγκυκλοπαίδια του ΝΒΑ ήταν σημαντικός. Όμως μπήκα στον πειρασμό και στον κόπο να ψάξω και από τα χειρόγραφα game logs των Lakers και των Pistons για τη σαιζόν 82-83 για τον Magic και τον Isiah Thomas. Δυστυχώς δεν υπήρχαν ενδείξεις για ασσίστς την προηγούμενη χρονιά στα χειρόγραφα της εποχής, οπότε η αναζήτηση σταμάτησε κάπου εκεί.
Πρακτικά το παραπάνω σημαίνει ότι δε θα μάθω ποτέ τέτοιες επιδόσεις από παλαιότερους που είχαν τη φήμη του καλού πασέρ. Μιλάω εδώ κυρίως για τον Oscar Robertson, τον Βob Cousy και τον Κevin Porter. Για τον Norm Nixon υπήρχαν κάποια στοιχεία για τις σαιζόν 83-89, που του δίνονται 22 περίπου τέτοιες επιδόσεις, αλλά ακόμη κι αν δεν είχε τα νούμερα της καλής του σαιζόν στους San Diego Clippers (83-84) στην αναζήτηση των χειρόγραφων από την 82-83 ήταν εντυπωσιακό ότι παρατήρησα περισσότερες πρωτιές από τον Magic (μπορεί να είχε και 4-6 τέτοιες επιδόσεις μάλιστα). Σε κάθε περίπτωση αν πούμε ότι ο Nixon μπορεί να έκανε κατά μ.ο. 6 τέτοες επιδόσεις στη χρονιά που δεν υπάρχουν stats, αυτό θα τον έφερνε με περίπου 6*6=36 πλέον 22 = 58 σύνολο για τα 768 παιχνίδια της καριέρας του, δηλαδή ένα Δείκτη "+15 ασ. παιχνίδια προς συνολικά παιχνίδια καριέρας" γύρω στο 7,5%, δηλαδή κάτι ανάμεσα στην κατάταξη του Jason Kidd και του Deron Williams.
Αυτός ήταν και ο Δείκτης που σύγκρινα για να κάνω όσο πιο αντικειμενικά τα αποτελέσματα ανάμεσα σε παίκτες με ανόμοια τελικά totals και averages καριέρας.
Αρκετοί παίκτες με έβαλαν σε πειρασμό να ψάξω το ratio, αυτοί που ξεχώρισαν όμως ήταν δύο: ο Magic και ένας άλλος που θα αποκαλύψουμε στο τέλος!!!
Ο πίνακας με την κατάταξη φαίνεται παρακάτω, για τον οποίον πρέπει να πω ότι έκανα την εξής παραδοχή μόνο για τον Magic: για τις σαιζόν που δεν είχα στατιστικά του απέδωσα ένα κατά την κρίση μου λογικό 10, 5, 10 παιχνίδια για την rookie του σαιζόν, την επόμενη που έπαιξε μόνο 39 και την 3η του αντίστοιχα. O Magic στη χειρότερή του χρονιά με τον Norm Nixon στα καλά του (82-83) είχε 10 επιδόσεις, στις επόμενες δύο δε (83-84 και 84-85) είχε 21 και 22 αντίστοιχα. Νομίζω στέκει αρκετά η υπόθεση και θα την χαρακτήριζα μάλιστα και συντηρητική. Εκτός αυτού, ακόμα και αν αφαιρέσουμε 20 παιχνίδια από αυτές τις τρεις πρώτες του σαιζόν, θα είχε 185 επιδόσεις, που θα του έδιναν και πάλι ένα ratio του 20,4%. Θα ήταν και πάλι πρώτος.
(
* στη στήλη "Rank" η κατάταξη του BRef στις συνολικές Ασσίστς Καριέρας,
όλα τα νούμερα των ασίστς είναι σε Regular Season, εκτός από 1 νομίζω του Magic, που έβαλα κατά λάθος)
Η κυριαρχία του Magic σε αυτά τα stats είναι επιβλητική. Μόλις σήμερα μπόρεσα να καταλάβω γιατί κάποιοι προτιμούσαν αυτόν αντί του Stockton στην κουβέντα για τον all time passing man. Και δεν ήταν οι flash πάσες τελικά...
Ο χιλιοταλαιπωρημένος και προσωπικό ίνδαλμα στους Suns της εποχής Barkley, ο Σαραβάκος του ΝΒΑ, Kevin Johnson ποζάρει τρίτος και περήφανος. In Memory. O Chris Paul δεν είναι καθόλου τυχαία στην 4η θέση. Ένα στα δέκα παιχνίδια τελειώνουν γι' αυτόν κατά μ.ο. με +15 ασίστς. Καθόλου τυχαίο που θα είναι και φέτος στην 3η θέση της σειράς προτίμησης στο Fantasy πίσω από Lebron και Durant.
Φυσικά θα υπήρχαν ενδιάμεσα στις θέσεις του Πίνακά μου πολλοί ακόμα, με υψηλότερο ratio από αυτούς που παρουσιάζω, αλλά ο σκοπός δεν ήταν αυτός, ήταν να ξεχωρίσουμε τους κορυφαίους.
Ο Chris Paul όσο είναι υγιής θα μείνει σε αυτή την πεντάδα, υπάρχει όμως κάποιος που τον απειλεί? Μέχρι στιγμής όχι μάλλον. Εκτός αν...Δύσκολο όμως...να τον απειλήσει....αποκλείεται...αλλά γιατί όχι?
Φυσικά δε μπορώ να σκεφτώ άλλον από τον Rajon Rondo. Δεν είναι κάποιο κόλλημα, ταύτιση, πες ό,τι θες-δε με νοιάζει. Δε μιλάω για τη λατρεία στο gameplay του και τον τρόπο που τρέχει την ομάδα του κατά το δοκούν, θα μιλήσουν τα νούμερα:
Στις δύο τελευταίες χρονιές του, σε 121 παιχνίδια ο RR έχει τελειώσει με 25 επιδόσεις, κάτι που μεταφράζεται σε ένα ratio του 20,6% περίπου! Ο Rondo μοιράζει +11 ασίστς κατά μ.ο. σε αυτό το διάστημα και αν έχει στόχο να συνεχίσει να βελτιώνεται, δεν αποκλείεται να τον δούμε κάποια στιγμή να σπάει αυτήν την πεντάδα. Γιατί όχι...