ΑΦΙΕΡΩΜΑ(EUROBASKET-HISTORY)
Η διοργάνωση της Ελβετίας το 1935 είναι η πρώτη που διεξήχθη, αυτό έγινε με την συμμετοχή 10 χωρών. Η Λετονία κατέκτησε αήττητη και σχετικά εύκολα τον τίτλο επικρατώντας στον ημιτελικό 28-19 της Ελβετίας και στον τελικό της Ισπανίας του MVP του τουρνουά Μάρτιν με 24-18. Tην τρίτη θέση κατέλαβε η Τσεχοσλοβακία που έχασε στον ημιτελικό από τους φιναλίστ Ισπανούς 21-17, αλλά κέρδισε την Ελβετία στον μικρό τελικό με 25-23. Το σύστημα είχε ως εξής: στον προημιτελικό γύρο θα γινόταν 5 συναντήσεις και οι νικητές θα συνέχιζαν, εκεί αποφασίστηκε δύο από τους νικητές να παίξουν μεταξύ τους και ο νικητής θα ακολουθούσε τους άλλους τρεις στα ημιτελικά, στο ματς αυτό η Ελβετία νίκησε την Ιταλία 27-17. Πρώτη επίσημη καταγραφή παιχνιδιού για το Ευρωμπάσκετ ήταν ο μοναδικός προκριματικός Ισπανίας-Πορτογαλίας 33-12 όπου ο νικητής θα έπαιρνε το εισιτήριο για την Ελβετία, το παιχνίδι αυτό πάντως διεξήχθη στην Μαδρίτη με διαιτητή έναν Ισπανό κόουτς, ο οποίος όμως ήταν δίκαιος. Ατομική επίδοση που ξεχώρισε ήταν οι 32π του Ιταλού Φραντσεσκίνι στον προημιτελικό εναντίον της Βουλγαρίας.
Το δεύτερο Ευρομπάσκετ το 1937 έγινε στην απομακρυσμένη Ρίγα της Λετονίας με συνέπεια να συμμετέχουν μόλις 8 χώρες, η γείτονα Λιθουανία των αμερικανοαναθρεμένων παιχτών κατακτά επίσης αήττητη τον τίτλο, αλλά αυτό έγινε χάρη σε ένα σκάνδαλο για τα δεδομένα της εποχής, πρωτεργάτης της επιτυχίας ήταν ο Αμερικανός Φρανκ Λούμπιν
ο οποίος ήταν ο κορυφαίος παίχτης της διοργάνωσης και παρουσιάστηκε ως Λιθουανός, αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ και είχε ύψος 1.95, ενώ υπήρξε μέλος της ομάδας των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 που κατέκτησε στο πρώτο ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ το χρυσό μετάλλιο. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχτηκε ο Ιταλός Φραντσεσκίνι με 49π.. Στους ημιτελικούς Ιταλία-Γαλλία 36-32 με 4π. του Φραντσεσκίνι στο τελευταίο λεπτό και Λιθουανία-Πολωνία 31-25, στον τελικό Λιθουανία-Ιταλία 24-23 (Λούμπιν 13,- Φραντσεσκίνι12) ενώ στον μικρό τελικό Γαλλία-Πολωνία 27-24. Τσεχοσλοβάκοι και Λετονοί έπεσαν θύματα εκπλήξεων στον πρώτο γύρο.
Στο Κάουνας της Λιθουανίας to 1939 έγινε ουσιαστικά επανάληψη του προηγουμένου Ευρωμπάσκετ ως προς το αποτέλεσμα αλλά και τις συνθήκες. Λόγω απόστασης, συμμετείχαν πάλι μόλις 8 χώρες, ο κορυφαίος παίχτης ήταν ξανά Λιθουανός, ο Ρούζγκις, εκεί έγιναν και τα πιο εξωπραγματικά αποτελέσματα στην ιστορία του θεσμού Εσθονία-Φινλανδία 91-1(χειρότερη επίθεση), Λιθουανία-Φινλανδία 112-9 (+103 μεγαλύτερη διαφορά μέχρι στιγμής). Στον άτυπο τελικό, αφού η διοργάνωση διεξαγόταν με βαθμολογία και όλοι έπαιξαν εναντίον όλων η Λιθουανία κέρδισε την Λετονία με 37-36, σε ματς που όμως έγινε την πρώτη ημέρα, ενώ το χάλκινο πήγε στην Πολωνία. Οι Ιταλοί χωρίς τον Φραντσεσκίνι δεν ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί, πάντως ο Πασκουίνι πετυχαίνοντας 32π. εναντίον της Φινλανδίας στην αρχή του τουρνουά προσπάθησε να τον αντικαταστήσει, ανεπιτυχώς όμως.
Στην διοργάνωση του 1946 στην Γενεύη της Ελβετίας πού ήταν η πρώτη μετά την φρίκη του Β’ παγκοσμίου πολέμου συμμετείχαν 10 ομάδες, αλλά κάποιες όπως η Πολωνία αποτελούνταν από πρώην στρατιώτες, οι Τσεχοσλοβάκοι ήταν οι νικητές και αήττητοι κατέκτησαν τον τίτλο, επικρατώντας όμως σε όλα τους τα ματς με μικρές διαφορές. Στο τουρνουά αυτό εμφανίστηκε ο σπουδαίος Ιταλός Τζιουζέπε Στεφανίνι που έφερε πρώτος το τζαμπ-σουτ στα Ευρωπαϊκά γήπεδα και συμπαίχτες του στην εθνική εκτός από τον αδελφό του ήταν και ο μετέπειτα περίφημος προπονητής Τσέζαρε Ρουμπίνι.
Ο ΡΟΥΜΠΙΝΙ
Εκεί ήταν και ένας που θα εξελισσόταν ίσως ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια ο Τσεχοσλοβάκος σέντερ ύψους 1.93 Χάρολντ Μράζεκ, αλλά καλύτερος του τουρνουά αναδείχτηκε ο επίσης Τσεχοσλοβάκος Κρέπελα. Τσεχοσλοβακία–Ιταλία 34-32 (18-21) στον μεγάλο τελικό και Ουγγαρία – Γαλλία 38-32 (18-15) στον μικρό.
Στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας το 1947 συμμετείχαν 14 ομάδες, εκεί το Βέλγιο επικρατεί της Αλβανίας με 114-11 και ισοφαρίζει την μεγαλύτερη διαφορά νίκης.
Αλλά το μεγάλο γεγονός είναι το ντεμπούτο της Γιουγκοσλαβίας και η πρώτη εμφάνιση της κραταιάς Σοβ. Ένωσης του MVP του τουρνουά Λίσοφ και των Μπουτάουτας, Κόνιεφ, Κορκίγια η οποία διαλύει στο διάβα της κάθε αντίπαλο με 25π. διαφορά κατά (μ.ο.), στον τελικό υποκλίθηκε η γηπεδούχος και δεύτερη δύναμη εκείνη την εποχή στον Ευρωπαϊκό χώρο Τσεχοσλοβακία με 56-37 αλλά χιλιάδες φίλαθλοι των γηπεδούχων προσπάθησαν να μπουν στο μικρό γυμναστήριο δίχως εισιτήρια, ευτυχώς δεν θρηνήθηκαν νεκροί. Στον μικρό τελικό Αίγυπτος – Βέλγιο 50-48(19-20)
Η διοργάνωση του 1949 μόνο ως Ευρωμπάσκετ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού μετά την άρνηση της Σοβ, Ένωσης να αναλάβει την διοργάνωση αποφασίστηκε αυτή να διεξαχθεί στην Αίγυπτο όπου όμως εμφανίστηκαν μόλις 3 ευρωπαϊκές χώρες από τις 7 που συμμετείχαν, μάλιστα επιστρατεύθηκαν και η Συρία με τον Λίβανο, έτσι δόθηκε η ευκαιρία στην πρωτοεμφανιζόμενη εθνική Ελλάδας με προπονητή τον Καρατζόπουλο και με πρώτους σκόρερ τους Ματθαίου (11π. μ.ο.), Ταλλιαδώρο (9π. μ.ο.) να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Εφαρμόστηκε πάλι το σύστημα της βαθμολογίας, έτσι στον άτυπο τελικό που έγινε την προτελευταία αγωνιστική η Αίγυπτος επικράτησε 57-36 της Γαλλίας και κατέκτησε άνετα τον τίτλο. Κορυφαίος παίχτης αναδείχτηκε ο τούρκος Οζτούρκ.
Από το Παρίσι το 1951 σε ένα ποδηλατοδρόμιο χωριτικότητας 12000 θέσεων, ξεκινά ο θρύλος της 20τίας της Σοβ. Ένωσης στον χώρο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Όμως στον τελικό της διοργάνωσης με τους Τσεχοσλοβάκους του μεγάλου Μράζεκ που ανακηρύχθηκε MVP του τουρνουά
Ο ΜΡΑΖΕΚ
ενώ το σκορ είναι ισόπαλο 44-44, ο Στίπας Μπουτάουτας –που ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης- ευστοχεί σε ελεύθερη βολή, η οποία ακυρώνεται χωρίς λόγο, στην συνέχεια το λάθος διορθώθηκε, οι Γάλλοι θεατές όμως αποδοκίμαζαν με συνέπεια η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της ΕΣΣΔ να γίνει μέσα σε έντονα γιουχαρίσματα. Οι γηπεδούχοι Γάλλοι κατέλαβαν την 3η θέση επικρατώντας 55-52 των Βουλγάρων αφού νωρίτερα είχαν χάσει στον ημιτελικό από τους Τσεχ/κους 59-50. Αξιοπρεπέστατη εμφάνιση της Ελληνικής ομάδας που κάτω από τις οδηγίες του Βλαδίμηρου Βάλλα και με πρώτο σκόρερ τον Ρουμπάνη 56π(μ.ο. 8), κατέλαβε την 8η θέση. Στο δυσκολότερο ματς εναντίον των Σοβιετικών έχασε 64-42 (Ρουμπάνης 10), ενώ μάλιστα ηττήθηκε από τους επίσης πανίσχυρους Τσεχοσλοβάκους στην παράταση 54-40 (Ματθαίου 13). Στην διοργάνωση αυτή έγινε ρεκόρ συμμετοχής, αφού πήραν μέρος 17 χώρες.
Στην Μόσχα της Σοβ. Ένωσης έλαβε χώρα το τουρνουά του 1953 στο οποίο συμμετείχαν και πάλι 17 ομάδες. Η Σοβ. Ένωση πού είχε στην σύνθεση της τον καλύτερο παίχτη της διοργάνωσης, τον Κόνιεφ, μπορεί να είχε την καλύτερη ομάδα και στην έδρα της να ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, σπάζοντας ακόμη και το ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα με νίκη εναντίον της Δανίας 118-14(+104) αλλά προκάλεσε την οργή των φιλάθλων της αφού στην άτυπη τελική αναμέτρηση εναντίον της νέας ανερχόμενης δύναμης στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ Ουγγαρίας, ενώ το ημίχρονο ήταν 24-22, στο δεύτερο μέρος οι παίκτες της εκμεταλλευόμενοι την μικρή διαφορά που εξασφάλισαν και την απουσία χρονομέτρου κρατούσαν την μπάλα με συνέπεια η αναμέτρηση να λήξει 29-24, με τους Ούγγρους να έχουν παρατήσει το παιχνίδι και να κάθονται στο παρκέ ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Συνέβησαν και άλλα τραγελαφικά όπως στον αγώνα Γιουγκοσλαβίας–Ισραήλ που κρίθηκε στην τέταρτη παράταση, αφού οι Γιούγκοι κέρδιζαν το τζάμπολ και άλλαζαν πάσες μέχρι την λήξη του πεντάλεπτου όπου επιχειρούσαν το τελικό σουτ. Η FIBA μετά από αυτά εισήγαγε το χρονόμετρο προκειμένου να σταματήσει αυτή η κωμωδία. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Γαλλία αφήνοντας τους Τσεχοσλοβάκους 4ους και χωρίς μετάλλιο. Οι Ιταλοί του «ξανθού Αγγέλου» Σάντρο Ριμινούτσι και του Τσέζαρε Ρουμπίνι κατετάγη 7η .
Το 1955 στην Βουδαπέστη πραγματοποιήθηκε το καλύτερο και πιο συγκλονιστικό τουρνουά της παλιάς εποχής με την συμμετοχή-ρεκόρ 18 χωρών πολλές από τις οποίες είχαν ανταγωνιστικές ομάδες. Έγινε και αυτό με το σύστημα της βαθμολογίας. Οι Μαγυάροι στην δική τους έδρα αυτή τη φορά και με την βοήθεια του MVP Ζέμινγκερ πήραν την ρεβάνς από τους Σοβιετικούς - στους οποίους έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο γίγαντας Γιαν Κρούμινς –
Ο ΚΡΟΥΜΙΝΣ
κερδίζοντάς τους 82-68, παράλληλα έδωσαν μεγάλη μάχη με την υπέροχη ομάδα της Τσεχοσλοβακίας -η οποία επικράτησε των Σοβιετικών με 81-74, αλλά και επί των γηπεδούχων Ούγγρων με 75-65 - πήραν τελικά τον τίτλο σε ισοβαθμίες χάρη σε δύο ήττες των Τσεχοσλοβάκων από την Πολωνία και την Γιουγκοσλαβία. οι Πολωνοί μάλιστα κρατούν από τότε το ρεκόρ παραγωγικότητας σε Ευρωμπάσκετ αφού επικράτησαν της Αγγλίας 140-44. Πολύ καλές ομάδες εκτός των παραπάνω είχαν κατεβάσει η Βουλγαρία και η Ιταλία που εκτός του Ριμινούτσι είχε στην σύνθεσή της και τους Γκάμπα, Καπελέτι. Όλοι οι αγώνες διεξαγόταν στο στάδιο Νεπ παρουσία 40.000 θεατών.
Το 1957 στη Σόφια της Βουλγαρίας έγινε επίσης ένα συγκλονιστικό τουρνουά και αυτό σε ανοιχτό στάδιο όμως, με τους παίχτες πολλές φορές να γίνονται έρμαια στις διαθέσεις του καιρού. Ξανά χωρίς νοκ-άουτ παιχνίδια αλλά με βαθμολογία ήταν το σύστημα. Μεγάλες κόντρες μεταξύ των Σοβιετικών του Βαλντμάνις, Ζούμπκοφ, Μούιζνιεκς -που ήθελαν να αποδείξουν μετά το προηγούμενο στραπάτσο ότι είναι μακράν οι καλύτεροι- των τρίτων Τσεχοσλοβάκων του MVP Μπάουμρουκ, τέταρτων Ούγγρων και των δεύτερων Βούλγαρων. Τον σπουδαίο άτυπο τελικό μεταξύ της οικοδέσποινας και της Ρώσικης αρκούδας, που κατέκτησε αήττητη τον τίτλο και επικράτησε με 60-57, παρακολούθησαν 48.000 θεατές, ενώ σε επίσης πολύ κρίσιμο παιχνίδι Σοβ. Ένωση- Τσεχοσλοβακία 62-60, αλλά στο πιο δραματικό παιχνίδι Βουλγαρία-Τσεχοσλοβακία 82-80, 1 λεπτό πριν την λήξη το σκόρ ήταν 73-80.
Στην Τουρκία το 1959 συμμετείχαν και πάλι 17 χώρες οι Σοβιετικοί συνεχίζουν να κυριαρχούν με μπροστάρηδες τον θηριώδη «χιονάνθρωπο» όπως τον αποκαλούσαν λόγω των σωματικών χαρακτηριστικών που θύμιζαν πρωτόγονο άνθρωπο, Γιαν Κρούμινς των 2.20, τον ύψους 2.08 Πετρόφ και τον MVP ύψους 2.04 Ζούμπκοφ, χωρίς να συναντούν ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό ήταν και το καλύτερα οργανωμένο Eυρωμπάσκετ της παλιάς εποχής, Τσεχοσλοβάκοι, Ούγγροι και Βούλγαροι συνεχίζουν να έχουν αρκετά καλές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Ιταλός Αλεσίνι με 174π (21,9 μ.ο.), στον άτυπο τελικό Σοβιετική Ένωση – Τσεχοσλοβακία 83-72 παρά τους 31π. του σπουδαίου Τσεχοσλοβάκου Λούκασιτς, το χάλκινο πήγε στην Γαλλία του Μπισνέλ (παλιού προέδρου της FIBA), ενώ σε ένα παιχνίδι από το «μέλλον» για την 9η θέση Γιουγκοσλαβία-Ιταλία 76-70 (Τζέρτζια 23, Αλεσίνι 19), ακόμη στο τουρνουά αυτό συμμετείχε και ο σπουδαίος Ραλφ Κλάιν με την εθνική Ισραήλ.
Το 1961 στο Βελιγράδι συμμετέχουν κάνοντας ρεκόρ 19 χώρες, είναι η διοργάνωση που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο προσκήνιο με καλή ομάδα και υπό την καθοδήγηση του Άτσα Νίκολιτς οι Γιουγκοσλάβοι του τεράστιου Ραντιβόι Κόρατς που ήταν και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 216π.(24 μ.ο.)
Ο ΚΟΡΑΤΣ
αλλά και με την βοήθεια του Ίβο Ντανέου κατακτούν το αργυρό μετάλλιο κάνοντας μόνο δύο ήττες απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, η δεύτερη ήταν στον τελικό με 60-53, επί των παραδοσιακά πανύψηλων σε κορμιά και αχτύπητων αγωνιστικά Σοβιετικών, παράλληλα ξεκινούν τυπικά την κόντρα τους αφού οι Σοβιετικοί είναι μια κλάση παραπάνω και οι Πλάβι πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη. Το χάλκινο πήγε στα χέρια των Βουλγάρων που νίκησαν στον μικρό τελικό την Γαλλία 55-46, ο Ζούμπκοφ γίνεται ο μοναδικός που κατακτά τον τίτλο του MVP για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση, οι Ούγγροι αρχίζουν σιγά σιγά να ρίχνουν το επίπεδο τους με πρώτο έντονο μελανό σημείο την βαριά ήττα 93-31 από τους Σοβιετικούς, στο τουρνουά αυτό επέστρεψε και η Ελλάδα αλλά τερμάτισε μόλις 17η έχοντας για πρώτους σκόρερ τους Αμερικάνο με 91π (15,2 μ.ο.), Χρηστέα με 74π (12,3), Μουρούζη με 49π. (8,2). Στο τουρνουά αυτό επιχειρήθηκε από εταιρεία η επιβράβευση των καλυτέρων παικτών με ένα σκούτερ, ο πρόεδρος όμως της FIBA Ουίλλιαμ Τζόουνς αρνήθηκε κάτι τέτοιο λέγοντας πως είμαστε ερασιτέχνες! Από αυτή την διοργάνωση και έπειτα οι αγώνες θα διεξάγονται σε κλειστά γυμναστήρια, επίσης είναι η τελευταία φορά που συμμετέχουν εθελοντικά ομάδες, αφού υπάρχει μεγάλη συμμετοχή με συνέπεια να δημιουργούνται οργανωτικά προβλήματα, από εδώ και μπρος θα υπάρχουν προκριματικά, το περίφημο Τζαλενζ Ράουντ όπως ονομάστηκε.
Στο Βρότσλαβ το 1963 το τουρνουά διεξήχθη σε πολύ καλές συνθήκες αφού οι αγώνες έγιναν σε πολυτελή για την εποχή σάλα κινηματογράφου χωρητικότητας 10.000 θέσεων. Οι γηπεδούχοι Πολωνοί ανεβάζουν την απόδοσή τους ακόμη περισσότερο, ξεκινώντας την χρυσή δεκαετία του Πολωνικού μπάσκετ, καθώς μέχρι το 1971 ποτέ δεν θα έπεφταν κάτω από την 4η θέση, στο συγκεκριμένο Ευρωμπάσκετ κατέλαβαν την 2η θέση χάνοντας στον τελικό 61-45 από την Σοβ. Ένωση, στον ημιτελικό μάλιστα επικράτησαν 83-72 -έστω και αν είχαν κόντρα την διαιτησία- της σπουδαίας Γιουγκοσλαβίας, οι μόλις 2 ήττες τους έγιναν επί των αχτύπητων Σοβιετικών που και πάλι κατακτούν άνετα τον τίτλο. MVP ανακηρύχθηκε ο Ισπανός Ροντρίγκεζ ένας φόργουορντ ύψους 1.83, και η χώρα του τερμάτισε 7η δείχνοντας εμφανώς σημάδια βελτίωσης. Εντύπωση προκάλεσε η κατρακύλα της Γαλλίας στην 13η θέση και της Τσεχοσλοβακίας στην 10η.
Το 1965 στην Μόσχα είναι η εποχή που ξεκινάνε στον Ευρωπαϊκό χώρο οι γιγαντομαχίες ανάμεσα στην Σοβιετική Ένωση και την Γιουγκοσλαβία του μεγάλου Ραντιβόι Κόρατς που αναδείχτηκε και MVP, στην πρώτη πραγματικά μεγάλη κόντρα τους, στον τελικό της διοργάνωσης νικητές αναδείχτηκαν οι Σοβιετικοί που καθοδηγούνταν από την «αλεπού των πάγκων» Αλεξάντερ Γκομέλσκι που πέθανε πριν λίγους μήνες, τότε όμως εξουδετέρωσε τον Ραντιβόι Κόρατς με την άμυνα ζώνης και έφτασε στην νίκη με 58-49, αλλά το ματς του τουρνουά ήταν ο ημιτελικός ανάμεσα στους Πλάβι και τους Ιταλούς όπου καλάθι του Κόρατς 17 δεύτερα πριν τη λήξη δίνει την νίκη στην χώρα του με 83-82, οι Ιταλοί έχασαν και στον μικρό τελικό από τους Πολωνούς με 86-70. Η ήττα της Ελλάδας την τελευταία ημέρα για την 7η θέση από την Τσεχοσλοβακία με 116-71 (Αμερικάνος 21) είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην ιστορία της σε Ευρωμπάσκετ που πάντως στο τουρνουά αυτό κάτω από τις οδηγίες του Φαίδωνα Ματθαίου πήγε πάρα πολύ καλά καταλαμβάνοντας την 8η θέση και έχοντας για κορυφαίους τους Τρόντζο (14,9π)., Αμερικάνο (17,4) και Κολοκυθά με (10π.). Εναντίον της πανίσχυρης Γιουγκοσλαβίας στον πρώτο γύρο έχασε μόλις 76-68 (Τρόντζος 21π. είχε αντίπαλο τον Κόρατς), ενώ κέρδισε την μεγάλη Βουλγαρία του Γκολομέεφ 65-59 (Τρόντζος 17) και στους αγώνες κατάταξης έχασε την μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσει την 5η θέση χάνοντας μόλις 69-67 (Κολοκυθάς 18) στην παράταση από το Ισραήλ.
Στο Τάμπερε της Φινλανδίας το 1967 με την παρουσία της τηλεόρασης για πρώτη φορά, έγινε ένα πολύ δυνατό τουρνουά από την 2η θέση και κάτω αφού οι Σοβιετική έκαναν πάλι πλάκα εφαρμόζοντας το ζον-πρες στην άμυνα αφού είχαν πολλούς παίχτες και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα κούρασης, επίσης βρήκαν τον αντικαταστάτη του Γιαν Κρούμινς στο πρόσωπο του ύψους 2,15 Πολιβόντα, αλλά και στην περιφέρεια είχαν τον δαιμόνιο Αλατσατσιάν και τον πρωτοεμφανιζόμενο Σεργκέι Μπέλοφ. Στον ημιτελικό οι Σοβιετικοί κέρδισαν την Πολωνία με 108-68 και στον τελικό βρήκαν τους Τσεχοσλοβάκους που είχαν επιβληθεί στον ημιτελικό της Βουλγαρίας με 82-79 και δεν δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στο τελικό 89-77, το κορυφαίο γεγονός ήταν ότι οι Γιουγκοσλάβοι στην κυριολεξία πάτωσαν καταλαμβάνοντας τελικά την 9η θέση, αφού έχασαν στον πρώτο γύρο εκτός από τους καλούς Ρουμάνους, την πολύ δυνατή Πολωνία και από την τρομερή αυτή την φορά Τσεχοσλοβακία του νεαρού Ζίντεκ και του καλύτερου παίχτη της διοργάνωσης Ζέντβιτσεκ, οι οποίες έφτασαν στην 3η και 2η θέση αντίστοιχα. Το παιχνίδι του τουρνουά πάντως ήταν στη φάση του ομίλου Γιουγκοσλαβία-Φινλανδία 68-59, όπου οι Γιουγκοσλάβοι αν και είχαν μείνει εκτός ημιτελικών άφησαν πήραν μαζί τους, τους γηπεδούχους του πολύ καλού Βαίνιο και οι 13000 φίλαθλοι ενοχλημένοι από το αποτέλεσμα και την διαιτησία επιδόθηκαν στο αγαπημένο ελληνικό άθλημα, την ρίψη κερμάτων δηλαδή, διακόπτοντας για 20 λεπτά το παιχνίδι. Πολύ άσχημο αποτέλεσμα για την εθνική Ελλάδας ήταν η ήττα από τους μόνιμους πρωταθλητές Σοβιετικούς με 82-41, η Ελλάδα πάντως είχε στις τάξεις της τον πρώτο σκόρερ του τουρνουά Γιώργο Κολοκυθά που είχε μ.ο. (26,2π.), επίσης καλή απόδοση είχαν οι Τρόντζος με (11,4π) και Μπαρλάς (9,3π.), στον πρώτο γύρο μάλιστα έγινε η μεγάλη έκπληξη Ελλάδα-Βουλγαρία 78-69 (Κολοκυθάς 27, Τρόντζος 11, Μπαρλάς 8), η Βουλγαρία είχε καταλάβει την 4η θέση στην διοργάνωση, ενώ στο παιχνίδι με την Ισπανία 95-99 ο Κολοκυθάς έκανε το ατομικό του ρεκόρ με 43π., στο πανευρωπαϊκό αυτό έκανε την τρίτη και τελευταία του εμφάνιση σε Ευρωμπάσκετ ο μετέπειτα ευρωκόουτς Κώστας Πολίτης, ενώ έκανε και το ντεμπούτο του ο νεαρός τότε Βασίλης Γκούμας.
Στην Νάπολι της Ιταλίας το 1969 συνεχίζεται η γιγαντομαχία, με τους Γιούγκους υπό την καθοδήγηση του Ράνκο Ζεράβιτσα έστω και χωρίς τον Ραντιβόι Κόρατς που χάθηκε άδοξα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Στην φάση των ομίλων οι Γιούγκοι κάνουν την πρώτη τους νίκη με 73-61 επί της Σοβ. Ένωσης σε Ευρωμπάσκετ, υποχρεώνοντας την σε ήττα μετά από 14 χρόνια, μάλιστα μετά από την συγκλονιστική νίκη της Γιουγκοσλαβίας επί της Πολωνίας στον ημιτελικό με 76-74 (Σόλνα 32π) και αφού οι Πλάβι βρισκόταν πίσω στο σκορ στο 30’, οι Πολωνοί Λίτσκο, Γιούργκεβιτς αποβλήθηκαν με ντισκαλιφιέ και το παιχνίδι γύρισε, έτσι η μάχη επαναλήφθηκε στον τελικό με την Ρώσικη Αρκούδα όμως αυτή την φορά να παίρνει την ρεβάνς 81-72 (Βολνόφ 27) σε ένα τελικό που υπό το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Ζαρμουκαχμέντοφ ο αείμνηστος θρύλος του Γιουγκοσλάβικου μπάσκετ, ο σέντερ ύψους 2.11 Τσόσιτς είχε μόλις 3/20 σουτ και 6π. Εκτός των παραπάνω μεγάλη ομάδα κατέβασε και πάλι η Τσεχοσλοβακία κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο επικρατώντας 77-75 της Πολωνίας στον μικρό τελικό, ακόμη εντυπωσιακή είναι η πρόοδος των 5ων στο τουρνουά Ισπανών που αυτή τη φορά είχαν στο ρόστερ τους εκτός από τον ξανά MVP Ροντρίγκεζ και τους Μπουσκατό, Μαργκάλ και τον Αμερικανοισπανό της Ρεάλ Λιουκ, μάλιστα εκεί ξεκίνησαν και οι μεγάλες τους κόντρες με τους 6ους Ιταλούς στην διοργάνωση αυτή, του νεαρού τότε Μενεγκίν. Αποτέλεσμα που προκάλεσε εντύπωση ήταν η απίστευτη συντριβή