Μερικές σκέψεις μόνο:
QUOTE(NBAholic @ Sep 6 2008, 14:20 )
Δεν είναι ψέμματα ότι η Ανατολή είναι γενικώς πιο επιτυχημένη από τη Δύση, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την επιτυχία των Λέικερς. Υπάρχουν άλλωστε πολλές καλές ομάδες, ιδίως στη δεκαετία του '80 που ξεχνιούνται επειδή δεν μπόρεσαν να περάσουν τους Λέικερς και να φτάσουν στους τελικούς: Οι Σόνικς του '80, πρωταθλητές της προηγούμενης σεζόν, που είχαν αποκλείσει τους Λέικερς στους τελικούς δύσης, έχασαν με 4-1 αυτή τη φορά. Οι Ρόκετς του '87 (φιναλίστ της προηγούμενης χρονιάς), αποκλείστηκαν από τους Σόνικς και μετά οι Σόνικς έφαγαν σουιπ από τους Λέικερς. Οι Σπερς των Γκέρβιν-Γκίλμορ στις αρχές των 80'ς. Οι Μάβερικς σε όλο το δεύτερο μισό των 80'ς.
Στο ΝΒΑ, και πέρα από το τωρινό που είναι από τα μεγαλύτερα που έχει παρατηρηθεί, πάντα υπήρχαν, έστω και μικρά, τέτοια σκαμπανεβάσματα. Κάπου στα μέσα του '60 και μέχρι το τέλος της, η διαφορά ανταγωνιστικότητας ήταν υπέρ την Ανατολής. Η δεκαετία του '80, που ανέφερε και ο Χόλικ, έγερνε πιο πολύ υπέρ της Δύσης. Αν και οι Λέικερς έκαναν σχεδόν πάντα περίπατο, έπρεπε πρώτα να περάσουν από ομάδες που αν έρχονταν αντιμέτωπες με τις αντίστοιχες στη θέση τους Ανατολικές πολύ πιθανό τις περισσότερες φορές να είχαμε επικράτηση των Δυτικών.
Από την Ανατολή, άξιοι αναφοράς είναι οι Μπακς, ίσως η πιο αφανής δύναμη της εποχής. Δεν μπόρεσαν ποτέ να φτάσουν μέχρι τους τελικούς αλλά ήταν πολύ καλύτεροι ακόμη και από μερικές από τις καλύτερες δυτικές ομάδες. (εύφημος μνεία στο sweep επί των Σέλτικς το '83 αν και αυτό όταν οι Σέλτικς φάνηκαν να έχουν τα δικά τους προβλήματα)
QUOTE(NBAholic @ Sep 6 2008, 14:20 )
Βέβαια, η Δύση έχει πάρει το πάνω χέρι από το 1998 και έπειτα. Οπότε, με αυτή τη λογική, η "αδυναμία" της Ανατολής είναι η αιτία που κατέκτησαν οι Μπουλς το πρωτάθλημα του '98, οι Πίστονς το '04, οι Χιτ το '06 και, ναι, οι Σέλτικς το '08.
Μπορεί να φανεί κάπως αυτό που θα γράψω, αλλά αν βάλεις στην άκρη τα πρωταθλήματα των Μπουλς, η Ανατολή ήταν ήδη λιγότερο ανταγωνιστική από τη Δύση, με μεγαλύτερη ή μικρότερη διαφορά ανά διαστήματα. Ειδικά κάπου στα μέσα, η εικόνα μοιάζει να είναι μέτρια. Οι Σέλτικς απείχαν από την ομάδα της προηγούμενης δεκαετίας, οι Καβαλίερς ήταν καλοί στη κανονική περίοδο αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να είναι ανταγωνιστικοί στα πλέι οφ, οι Νικς, αν και παρουσιάζονταν σαν οι δεύτεροι καλύτεροι μετά τους Μπουλς, μπροστά στις καλές δυτικές δεν ήταν παρά μία καλή ομάδα και σχεδόν τίποτα περισσότερο, οι Πέισερς ήταν καλοί αλλά δεν μπορούσαν να περάσουν τους Νικς και τους Χοκς. Οι Μάτζικ ήταν, κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη ομάδα που είχε να δείξει η Ανατολή εκείνα τα χρόνια μετά τους Μπουλς (αν και φάνηκε να κρατάνε καλά αλλά να μην αντέχουν στους τελικούς με τους Ρόκετς). Κάπου στο '96 φάνηκε να υπάρχει μία ανάκαμψη και συνεχίστηκε με το ξεπέταγμα ομάδων όπως οι Χιτ. Αλλά και πάλι, η απέναντι περιφέρεια με Σόνικς, Τζαζ, Σπερς φαινόταν δυνατότερη. Απλά ποτέ καμία δυτική ομάδα δεν κατάφερε να βρει το αντίδοτο για τους Μπουλς.