Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Το topic του βιβλίου
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα αποδυτήρια > Τέχνες και θεάματα
Pages: 1, 2, 3
Flash
Συζητάμε για κινηματογράφο και μουσική αρκετά συχνά. Ε, καιρός να γράψουμε κάτι και για το βιβλίο. Στο παρόν τόπικ μπορούμε να αναφέρουμε τα παλιότερα ή καινούργια βιβλία που διαβάσαμε και μας (ή δε μας )άρεσαν και να προτρέψουμε ή αποθαρρύνουμε την ανάγνωση τους. Κοινώς, ερασιτεχνική βιβλιοκριτική.

Ξεκινάω εγώ απλά για τα εγκαίνια του τόπικ (αν και δεν είμαι ιδιαίτερα γουρλής tongue.gif )

Τίτλος: Ο κόσμος της Σοφίας
Συγγραφέας: Jostein Gaarder
Εκδόσεις για την Ελλάδα: Α.Α. Λιβάνη (πρώτη έκδοση παγκοσμίως 1991, στην Ελλάδα 1994)
Κατηγορία: Μυθιστόρημα

Περιγραφή-κριτική: Αρχικά να αναφέρω ότι δεν το έχω τελειώσει ακόμα (κάπου στα 3/4 είμαι) αλλά δεν μπορούσα να κρατηθώ.

Πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο μυθιστόρημα που αναφέρεται στην ιστορία της Φιλοσοφίας. Η έφηβη Σοφία αρχίζει να λαμβάνει κάτι μυστήριες επιστολές από έναν ανώνυμο φιλόσοφο ο οποίος της αναστατώνει τη ζωή και τον τρόπο σκέπτεσθαι ενώ την διδάσκει για την αιώνια προσπάθεια των ανθρώπων να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που τους βασανίζουν. Από τους προσωκρατικούς έως τον Νίτσε και βάλε ο καθηγητής φιλοσοφίας Γκάαρντερ ανάλυει με τρόπο σαφή και ευρηματικό το συλλογιστικό των μεγάλων φιλοσόφων και κλείνει πονηρά το μάτι στον αναγνώστη ψιθυρίζοντας του: "Μη διαβάζεις απλά τις απαντήσεις των άλλων. Βρες τις δικές σου. Στο κάτω κάτω σε τέτοια ζητήματα χαζές απαντήσεις δεν υπάρχουν". Πλούσιο σε περιεχόμενο χωρίς να ξεχειλώνει σε έκταση και με δεμένη μυθστορηματική δομή. Και μια έκπληξη που φυσικά δε θα αποκαλύψω.

Διαβάστε το: Αν σας ενδιαφέρουν ζητήματα φιλοσοφικά, θεολογικά, υπαρξιακά, επιστημονικά ή ιστορικά. Επίσης αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που ενώ καταπιάνεται με σπουδαία πράγματα δεν βρίθει στο ναρκισισμό, την φανφάρα, την ελιτίστικη γραφή και τα ακαταλαβίστικα λεκτικά παιχνίδια επηρμένων γραφιάδων.

Μην το διαβάσετε: Αν βρίσκεται τέτοια θεματολογία κουραστική, βαρετή ή/και ψυχοφθόρα. Αν συνήθως διαβάζεται βιβλία με μυστήριο, περιπέτεια και φαντασία και εμμένεται σε αυτά (το πρώτο έχει διακριτική παρουσία ενώ τα άλλα δύο απουσιάζουν πλήρως). Επίσης αν είστε κάτω των 15 ετών (ή κάπου εκεί τέλος πάντων χωρίς να είμαι απόλυτος βέβαια).

Βαθμολογία δε βάζω γιατί όπως είπα δεν το έχω ολοκληρώσει ακόμα. Σίγουρα ανάμεσα σε 7 και 9 πάντως σε κλίμακα με χειρότερη βαθμολογία το 1 και απόλυτο άριστα το 10.

ΥΓ: προφανώς δεν χρειάζεται να ακολουθήσει κανένας τη δομή αυτού του ποστ (εκτός αν το θέλει). Ο καθένας ας γράψει με το δικό του τρόπο smile.gif .
NBAholic
Αναφέρουμε βιβλία οποιουδήποτε περιεχομένου; Εννοώ, και μπασκετικού-αθλητικού; (Βέβαια, και να αναφέρω μερικά, μερικές λεπτομέρειες όπως εκδόσεις, δε θυμάμαι).
Επίσης, μπορούμε να αναφέρουμε σειρά βιβλίων-πχ, τα άπαντα του Χ;
grigoris
Πρόσφατα διάβασα Το Σμήνος,ένα οικολογικό θρίλερ του Γερμανού συγγραφέα Φρανκ Σέτσινγκ,το οποίο πραγματικά με καθήλωσε καθώς πραγματεύεται ένα πολύ επίκαιρο θέμα,αυτό της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος (επικεντρώνεται βέβαια στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και πάλι δεν αλλάζει τίποτα).Εντυπωσιάστηκα πολύ από τις επιστημονικές λεπτομέρειες που παρουσιάζονται στην εξέλιξη της πλοκής,προϊόν φοβερής έρευνας εκ μέρους του συγγραφέα.Κάποιος μπορεί βέβαια να τρομάξει λίγο από το μέγεθος του βιβλίου (1200 σελίδες περίπου) αλλά σας διαβεβαιώνω πως κρατάει αμείωτη την αγωνία ως το τέλος και είναι έτσι δομημένο ώστε τα επιστημονικά δεδομένα να μην κουράζουν τον αναγνώστη.

Προσωπική βαθμολογία 8/10
Flash
@NBAholic
Γιατί όχι; Ίσως έπρεπε να το έχω ξεκαθαρίσει. Δεν πρόκειται για τόπικ που αφορά μόνο τη μυθιστοριογραφία. Ιστορία, επιστήμη, πολιτική, βιογραφίες, αθλητισμός, φιλοσοφία, ποίηση, δοκίμιο, χρονογράφημα ακόμα και κόμικ ή οτιδήποτε τέλος πάντων διαβάζει ο καθένας. Μόνο παρακαλώ για το αυτονόητο: αιτολογήστε.

Τώρα εκδόσεις και λοιπές λεπτομέρειες δεν πειράζει αν δε θυμάσαι. Εγώ τα πόσταρα επειδή μπορεί να διευκολύνουν κάποιον που ίσως ενδιαφερθεί για το βιβλίο (καλά και επειδή είμαι ακριβολόγος). Σχετικά με τις σειρές βιβλίων που είπες δεν είμαι ούτε πολύ θετικός ούτε και αρνητικός. Σίγουρα μπορείς να κάνεις μια αναφορά στο σύνολο του έργου κάποιου αλλά προσωπικά θεωρώ προτιμότερη μια γνώμη πάνω σε συγκεκριμένο βιβλίο (καλά αυτά όπως καταλαβαίνεις περισσότερο τα γράφω για να τα γράψω- φόρουμ είμαστε ο καθένας ότι θέλει γράφει αρκεί να τηρεί τους γενικούς κανόνες)
NBAholic
Aναφέρω το "Who's better who's best in basketball" του Έλιοτ Καλμπ, αλλά κριτική θα κάνω αύριο.
eftychia
Flash πολυ ωραιο τοπικ (κι ειμαι σιγουρη οτι θα φανεις γουρλης!)
Ειχα στο μυαλο μου να γραψω ενα καρο βιβλια αλλα για αρχη λεω να αναφερθω σε κατι πολυ αναλαφρο.

"Ο Ρωμαιος και η Ιουλιετα αρραβωνιαστηκανε απο κατω".
Συγγραφεις ειναι μικρα παιδακια απο τη Ναπολη που τα ρωτησαν στο σχολειο τι νομιζουν οτι ειναι ο ερωτας και το σεξ.

Επιμελεια: Μαρτσελο Ντ΄Όρτα

Ειναι απλα ξεκαρδιστικο να βλεπεις πως αντιδρουν τα παιδια σ όλες αυτες τις πληροφοριες που δεχονται απο την τηλεοραση,το σπιτι,το σχολειο για τη σεξουαλικη διαπεδαγωγηση(που ειναι σχεδον παντα λανθασμενη).
Ο δάσκαλος Ντ' Όρτα εχει βγαλει κι αλλες τετοιες συλλογες, ηθελε να σταματησει αλλα στην ουσια τον αναγκασαν να ξαναδημοσιευσει!

Το ειχα διαβασει γυρω στα 15-16 (το ειχε ο θειος μου) και προπερσυ το ειδα τυχαια σε γνωστο βιβλιοπωλειο και το πηρα!
Προτεινεται σ ολους οσους εχουν καλη διαθεση για κατι αναλαφρο (αλλα παραλληλα πρεπει να μας προβληματισει, για το πως θα μεγαλωσουμε τα παιδια μας- ή οσοι εχουν πως μεγαλωνουν τα παιδια τους)


Ενα μικρο δειγμα απο το βιβλιο:
Ερωτηση:Ξερεις πως γνωριστηκαν οι γονεις σου?
Απαντηση:Κυριε η Καρμελα Εσποζιτο γραφει οτι οι γονεις της γνωριστηκαν σε εστιατοριο, αλλα δεν ειναι αληθεια.Γνωριστηκαν στο σπιτι της θειας μου που ειναι προξενητρα.

Βαθμολογια επειδη ειναι μοναδικο στο ειδος του, αυθορμητο και αληθινο θα του εβαζα 8.(ειχα διαβασει κι ενα αλλο του Ντ΄Ορτα, που ειχε ερωτησεις για το τι νομιζουν για το Θεο, την κολαση κλπ, αλλα δεν ηταν τοσο αστειο)
NBAholic
Τα καλύτερα κομμάτια των βιβλίων του είναι για εμένα οι ίδιες οι εκθέσεις των μαθητών του. Θυμάμαι ότι το πρώτο βιβλίο του που διάβασα ήταν το "Εγώ ελπίζω να τη βολέψω". Το 1/5 του βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει μόνο εκθέσεις, χωρά άνετα στα βιβλία και τα σάιτ με μαθητικά μαργαριτάρια. Βεβαίως, μιλούμε για Νάπολη, τον "τρίτο κόσμο" της Ιταλίας, οπότε αν το σκεφτεί κανείς η κατάσταση δεν είναι και τόσο αστεία, αλλά γι'αυτή την πλευρά του νομίσματος υπάρχουν άλλα βιβλία.
Alexmei
QUOTE(NBAholic @ Oct 20 2007, 12:14 ) *
Τα καλύτερα κομμάτια των βιβλίων του είναι για εμένα οι ίδιες οι εκθέσεις των μαθητών του. Θυμάμαι ότι το πρώτο βιβλίο του που διάβασα ήταν το "Εγώ ελπίζω να τη βολέψω". Το 1/5 του βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει μόνο εκθέσεις, χωρά άνετα στα βιβλία και τα σάιτ με μαθητικά μαργαριτάρια. Βεβαίως, μιλούμε για Νάπολη, τον "τρίτο κόσμο" της Ιταλίας, οπότε αν το σκεφτεί κανείς η κατάσταση δεν είναι και τόσο αστεία, αλλά γι'αυτή την πλευρά του νομίσματος υπάρχουν άλλα βιβλία.



haha φανταστικό βιβλίο! το είχα πάει πριν μερικά χρόνια στο σχολείο να διαβάσω μια έκθεση ενώς παιδιού να τους δείξω ότι υπάρχουν και χειρότερα από την έκθεση που είχα γράψει εγώ banana.gif
Keyser_Soze
Μπορούμε να γράφουμε και για κόμικς; Όπως Αρκάς ή Sin City;
Flash
QUOTE
Μπορούμε να γράφουμε και για κόμικς; Όπως Αρκάς ή Sin City;


Παραπάνω έγραψα:
QUOTE
Δεν πρόκειται για τόπικ που αφορά μόνο τη μυθιστοριογραφία. Ιστορία, επιστήμη, πολιτική, βιογραφίες, αθλητισμός, φιλοσοφία, ποίηση, δοκίμιο, χρονογράφημα ακόμα και κόμικ ή οτιδήποτε τέλος πάντων διαβάζει ο καθένας. Μόνο παρακαλώ για το αυτονόητο: αιτολογήστε.

wink.gif
NBAer
Φυσικα απο τα αγαπημενα μου ειναι ολα τα βιβλια του απιστευτα απιστευτου Martin Gardner. Πχ το Πανηγυρι των Μαθηματικων, το Τσιρκο των Μαθηματικων, κλπ....
Ο ανθρωπος ειναι τοσο φοβερος που δεν υπαρχουν λογια! Martin Gardner. 77.gif 77.gif 77.gif 77.gif
Flash
Αφού γράφεις που γράφεις βρε καλέ μου άνθρωπε, ανέφερε και κάποια πράγματα για το περιεχόμενο των βιβλίων μήπως ενδιαφέρεται κάποιος (εγώ ξέρω τουλάχιστον έναν) smile.gif
suspect
daniel goleman - συναισθηματικη νοημοσυνη.
NBAer
QUOTE(Flash @ Oct 22 2007, 01:44 ) *
Αφού γράφεις που γράφεις βρε καλέ μου άνθρωπε, ανέφερε και κάποια πράγματα για το περιεχόμενο των βιβλίων μήπως ενδιαφέρεται κάποιος (εγώ ξέρω τουλάχιστον έναν) smile.gif


Παροτι τραγικο να μην ξερει κανεις το περιεχομενο των βιβλιων του Gardner tongue.gif ενα πραγμα ειναι σαφες:
Ο ανθρωπος ειναι τοσο προικισμενος, τοσο μοναδικος σε αυτο που εκανε που καθε βιβλιο του ειναι ενα φοβερο ταξιδι στον κοσμο οχι απλα των μαθηματικων αλλα της φαντασιας.
Ο Martin Gardner εχει την φοβερη ιδιοτητα στα βιβλια του, να φερνει τον κοσμο των μαθηματικων κοντα στο καθε ατομο που ξερει ή δεν ξερει μαθηματικα. Ο τροπος γραφης του και παρουσιασης του ειναι παντα κοντα στο τελειο δημιουργωντας ή εξιστορωντας μια ενδιαφερουσα ιστορια γυρω απο καθε προβλημα.
Τα βιβλια του περιεχουν σπαζοκεφαλιες, προβληματα λογικης, προβληματα καθημερινα που αγνοουμε και δεν τα βλεπουμε καν, προβληματα φυσικης γενικου ενδιαφεροντος, κλπ....


Μια αλλη σειρα τρομερη που επαιρνα παντα(αλλα σταματησε εδω και πολλα χρονια sad.gif ) ειναι η σειρα των περιοδικων QUANTUM που εχουν σχεση με μαθηματικα και φυσικη και ειναι κατι σαν τα βιβλια του Gardner, δηλαδη ειναι οχι βιβλια φυσικης ή μαθηματικων αλλα βιβλια που σε ταξιδευουν στον κοσμο των μαθηματικων και της φυσικης.....
NBAholic
Με μια μέρα καθυστέρηση, λίγα για το βιβλίο που ανέφερα προχθές:

Τίτλος: Who's better who's best in basketball

Συγγραφέας: Έλιοτ Καλμπ

Έτος: 2003

Υπόθεση: Ο Έλιοτ Κάλμπ είναι από τους πλέον γνωστούς στις ΗΠΑ σε θέματα μπασκετικής στατιστικής και ανάλυσης. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία στατιστικά και ιστορικά, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της ανάδειξης των δικών του 50 κορυφαίων παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ, με κατάταξη. Στο έργο του τον βοηθά μια ομάδα ειδικών (πρώην παίκτες, προπονητές, διοικητικοί), οι οποίοι και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε συγκρίσεις μεταξύ παικτών.

Θετικά: Πρόκειται για βιβλίο με θέμα ελκυστικό, αλλά και σπάνιο, δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Τα στοιχεία που προσφέρονται επικεντρώνονται όχι μόνο στην καριέρα του κάθε παίκτη, αλλά και στα δυνατά του σημεία. Δεν είναι δυνατό να αναφερθείς στο Ρέτζι Μίλερ και να μείνεις στα 0 πρωταθλήματα χωρίς να συμπεριλάβεις τις πάμπολλες κλασικές του στιγμές στα πλέι οφ. Ή ακόμη και σε παίκτες ξεχασμένους σήμερα χωρίς να υπάρξει μια ανάλογη αναφορά (πχ, η δεινότητα του Μπιλ Σάρμαν στις βολές). Οι (ιντριγκαδόρικες για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και ελκυστικές) συγκρίσεις μεταξύ κορυφαίων παικτών μέσα από τις γνώμες άλλων ειδικών του αθλήματος.

Αρνητικά: Παρότι στα κριτήρια για την ανάδειξη των κορυφαίων οι περισσότεροι περιλαμβάνουν το άθροισμα κατορθωμάτων καριέρας, ο Καλμπ τείνει προς το κριτήριο του "μέσου όρου", καθώς και αυτό της "απόστασης από τον ανταγωνισμό", χωρίς όμως να λαμβάνεται πάντα υπόψη η ισχύς του ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, μερικές θέσεις στην κατάταξη είναι αμφισβητήσιμες, κάτι που έχει οδηγήσει σε μερικές αρνητικές κριτικές. Μερικές αναλογίες που παραπέμπουν σε άλλα αθλήματα (μπέιζμπολ, φούτμπολ) μπορεί να αγνοηθούν από το μη εξειδικευμένο εκτός ΗΠΑ κοινό.

Έυρεση στην Ελλάδα: Μόνο μέσω παραγγελίας.
Flash
Αφότου ανέφερες το βιβλίο έκανα μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο και βρήκα ένα αρκετά καλά preview που επέτρεπε την ανάγνωση λίγων δεκάδων σελίδων.
Όντως φαίνεται πολύ ελκυστικό αλλά σχεδόν αυτόματα σκάλωσα σε ένα πράγμα: Νο1 όλων των εποχών ο Σακίλ από το 2003;;; Βέβαια ξέρω ότι κανονικά δε δικαιούμαι να εκφέρω γνώμη αφού δεν μπορώ να διαβάσω όλο το συλλογιστικό του συγγραφέα (αν και είδα ότι τον θεωρεί τον πιο μεγάλο winner μετά τον Ράσελ) αλλά και πάλι δεν αντέχω την ιδέα ότι ο Σακίλ μπορεί να θεωρηθεί συνολικά καλύτερος (με μικτά κριτήρια) από τον Τζόρνταν, τον Τσάμπερλαιν, τον Τζαμπάρ, τον Ράσελ μη σου πω και τους Μπερντ, Μάτζικ...
NBAholic
Ναι, δεν έδωσα επίτηδες τα ακριβή σημεία που θα διαφωνήσετε (για να μην υπάρχουν spoilers), αλλά με βάση τα κριτήριά του, μπορεί πλέον ο Σακίλ να μην είναι Νο1 στη λίστα του! Πολύ ψηλά και οι Ντάνκαν-Κόμπι, παρότι, υπενθυμίζω, μιλούμε για το έτος 2003, όταν ο Ντάνκαν είχε ακόμη 2 πρωταθλήματα, ενώ ο Κόμπι 0 τίτλους πρώτου σκόρερ, καθώς το δίδυμο Σακ-Κόμπι δεν είχε ακόμη διασπαστεί.
jois21
Εγω το τελευταιο που διαβασα, εκτος περιοδικων κτλ., ηταν το "Εχθροι εξ αιματος" του Αρκα.
Πολυ μικρο, διασκεδαστικο και πολυ οργανωμενο δομικα.
Εχει να κανει με εντερα, νεφρα, καρδιες και εγκεφαλικα...
αεκτζού
Tελευταία διάβασα το "Dark Continent" του Mark Mazower.Νομίζω υπάρχει και στα ελληνικά με μετάφραση "Ευρώπη-μια σκοτεινή ήπειρος".Τρομερό βιβλίο,αναφέρεται στην Ευρώπη του 20ου αιώνα,ιστορικά και πολιτικά κυρίως.Ο Mazower δείχνει μέσα από το βιβλίο του ότι η Ευρώπη ποτέ δεν αναζητούσε τη δημοκρατία,βασιζόμενος ότι τα καθεστώτα που υποστήριξε περισσότερο η λαική πλειοψηφία ήταν αυτά των ναζιστών και των μπολσεβίκων.Άκρα αντίθετα σε ιδεολογία καθεστώτα,τα οποία όμως ήταν το ίδιο απολυταρχικά.Η άποψη του Mazower είναι ελαφρώς αιρετική κατά πολλούς ιστορικούς,αλλά το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον.

Όποιος ενδιαφέρεται για ιστορία και πολιτική,είναι εξαιρετικό βιβλίο.
sihainas
Εγώ πάλι σκοπεύω να διαβάσω το The Timewaster Letters του Robert Popper... ξέρει μήπως κανείς αν υπάρχει ελληνική μετάφραση; και αν ναι πως λέγεται;

Για περισσότερες info διαβάστε αυτό το post: http://kimbofo.typepad.com/readingmatters/...imewaster_.html

Αν κάποιος το 'χει διαβάσει και δε βαριέται ας πει δυο λόγια παραπάνω biggrin.gif
Dejan11
Ωραίο topic, μπράβο στον starter! 41.gif

Αυτή την περίοδο λιώνω στο Dark Tower του King, είμαι στο 5ο βιβλίο(Οι Λύκοι της Καλά), είναι αλλού ο τύπος...

Ωστόσο, επειδή έχει ένα σημαντικότατο μειονέκτημα ο Στέφανος(!), το finishing του, με ψιλοαγχώνει... icon_drunk.gif

Κάπου στο internet διάβασα ότι οι παραγωγοί του lost σκέφτονται να το μεταφέρουν στην TV, άλλωστε τα ίχνη του King στο lost είναι αρκετά...

Βλέπουμε...

Κατά τα άλλα πήρα τον Τρυποκάρυδο αλλά δεν το έχω αρχίσει ακόμα... Κακούργες υποχρεώσεις, μου κλέβετε πολύτιμο χρόνο!!!!! shot.gif shot.gif shot.gif shot.gif
IlyaZ
Δεν ξέρω πόσοι ενδιαφέρονται για βιβλία έπικής φαντασίας, πάντως έχω να σας κάνω δύο προτάσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο:

Το έπος των Φαρσίερ (τριλογία, που στη συνέχεια την ακολουθεί και άλλη τριλογία) της Ρόμπιν Χομπ, με πρώτο βιβλίο της σειράς το "Μαθητευόμενος εκτελεστής", που αναφέρεται σε έναν πιτσιρικά νόθο γιο πρίγκιπα, ο οποίος μεγαλώνει στη βασιλική αυλή με το σταβλάρχη του πατέρα του και έχει μαγικές ικανότητες (δεν είναι ο μόνος όπως φαντάζεστε). Δε θα πω άλλα, παρά μόνον ότι η συγγραφέας έχει ιδιαίτερη ικανότητα στη δημιουργία χαρακτήρων, κάτι που κάνει το βιβλίο πολύ περισσότερο ελκυστικό στα μάτια μου από ό,τι π.χ. εκείνα του Τόλκιν.

Η εξαλογία του Τζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν "Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου" με πρώτο βιβλίο το "Παιχνίδι του Στέμματος", πάλι επική μυθοπλασία, ένας φανταστικός κόσμος όπου οι χειμώνες διαρκούν δεκαετίες, με εξαιρετικούς ήρωες και την αναμενόμενη δόση μαγείας. Σημαντικό το γεγονός ότι δεν ξέρεις ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει, διότι ο συγγραφέας δε διστάζει να σκοτώνει αυτούς που νόμιζες ότι ήταν οι ήρωες του έργου. Απ' όσο ξέρω, πρέπει να έχουν μεταφρασθεί τα τρία πρώτα βιβλία στα ελληνικά (και δεν έχει τελειώσει ακόμη η σειρά, το τέταρτο βιβλίο εκδόθηκε το 2005 στα αγγλικά).

Τέλος, αν σας ενδιαφέρει η ιστορία και συγκεκριμένα η απαρχή και πορεία της κομμουνιστικής επανάστασης, πολλές πληροφορίες θα βρείτε στο "Εργοστάσιο των Μολυβιών" της Σώτης Τριανταφύλλου, που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας από το 1866 ως το 1940. Ενδιαφέρον βιβλίο, αλλά προσωπικά με πάγωσε η αποστασιοποίηση της συγγραφέως από τους ήρωές της.
sihainas
Αν και δεν είμαι πολύ του βιβλίου χθες μόλις τελείωσα τον Ντέμιαν του Χέρμαν Έσσε που είναι όπως λέει στην περιγραφή.. το πιο αυτοβιογραφικό του έργο... Πολύ ωραίο και σύντομο βιβλίο... που περιγράφει την "μετάβασή" του Σίνκλερ (με αυτό το όνομα υπέγραψε αρχικά το βιβλίο) από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Τοποθετημένο στην Γερμανία λίγο πριν την έναρξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επόμενο που θα διαβάσω το... Όταν έκλαψε ο Νίτσε του Ίρβιν Γιάλομ
Keyser_Soze
Εγώ βασικά είμαι τεράστιος φαν των κόμικ.
Αγαπημένα μου είναι τα ανεπανάληπτα Sin City του Frank Miller. Απίστευτες ιστορίες ποτισμένες στη βία και στο σεξ, στους σούπερ κουλ ήρωες και στους διαβολικούς κακοποιούς. Κάποια από τα σκίτσα του είναι πραγματικά έργα τέχνης.
Είναι πολλά ακόμα κόμικ που γουστάρω αλλά βαριέμαι απελπιστικά να τα γράψω biggrin.gif .

Αυτός όμως που λατρεύω όσο δεν πάει είναι ο θεός Αρκάς.
Έχω όλα του τα βιβλία και τα έχω διαβάσει δεκάδες φορές το καθένα.
Τελευταία πήρα το πρώτο του θεατρικό πόνημα, το Εχθροί Εξ' Αίματος. Κλασσικό γράψιμο Αρκά, με απίστευτο χιούμορ και με μια κυνικότητα που σε κάνει να ανατριχιάζεις.

Από λογοτεχνία, αν και δεν είμαι μεγάλος φαν, νομίζω ότι δεν πρόκειται να διαβάσω ποτέ στη ζωή μου κάτι καλύτερο από το It του Stephen King. Απίστευτα όμορφο και απίστευτα τρομακτικό. Φανταστικό!
Διάβασα και τον Κώδικα Ντα Βίντσι τους Νταν Μπράουν την εποχή που είχε γίνει μεγάλη μανούρα σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται. Καλό ήταν αλλά δεν τρελάθηκα κιόλας. Έχω ακούσει ότι το Illuminati είναι μακράν καλύτερο. Κάποια στιγμή ίσως το πιάσω.
IlyaZ
Σίγουρα το Illuminati είναι πολύ καλύτερο, αν κάποιος σκοπεύει να διαβάσει ένα του βιβλίο, να προτιμήσει αυτό.
jois21
Και ο αρκτικος κυκλος ισως ειναι καλυτερος. Εξαρταται ποσο ενδιαφερουσες ηταν γιασενα οι ιστορικες αναφορες στο κωδικα, αλλιως ειναι τα ιδια.

Το χειροτερο του ειναι το ψηφιακο οχειρο, με διαφορα.
Flash
Εγώ πάλι που καμία συμπάθεια δεν τρέφω προς τα πνευματικά πονήματα του Μπράουν που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής να προτείνω σαν εξαιρετική ενναλακτική επιλογή "Το χειρόγραφο της Πράγας" του Παναγιώτη Κονιδάρη.
Εντυπωσιακό λογοτεχνικό πρωτόλειο από έναν νέο άνθρωπο ο οποίος κινείται σε ένα βαθμό στα θεματολογικά μονοπάτια του Νταν όμως δημιουργεί χαρακτήρες πολλοί πιο ρεαλιστικούς και βαθείς, πλοκή άκρως ενδιαφέρουσα που αν και σχετικά προβλέψιμη δε σε κάνει να τη βαριέσαι και σίγουρα δε θυμίζει χολιγουντιανή ανθυποπεριπετειούλα ή video game όπου το κάθε κεφάλαιο είναι και επόμενο stage. Μυστήριο, γρίφοι, προδοσίες, ιστορία και μυθοπλασία, θρησκεία και αιρέσεις, εξουσία, ανθρωπιστικοί προβληματισμοί και λίγουλάκι από ρομάντζο όλα όμως σε κατάλληλες δόσεις (άλλωστε ο συγγραφέας έχει τελειώσει τη Φαρμακευτική) δημιουργούν κατ' εμέ ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα το οποίο περιέχει πληθώρα γνώσεων. Έξυπνη προσθήκη σε όλα αυτά η παρεμβολή ανάμεσα στα κυρίως κεφάλαια σύντομων ιντερμέδιων σε αντίστροφη χρονολογική σειρά τα οποία από τη μία χαλαρώνουν τον αφηγηματικό ρυθμό και από την άλλη καλύπτουν ορισμένα από τα κενά της ιστορίας.
Κατά τη γνώμη μου αν ο Κονιδάρης λεγόταν Konidares και είχε έναν ικανό ατζέντη διεθνούς βεληνεκούς πίσω του η εμπορική επιτυχία αυτού του βιβλίου (πρωτόλειου ξαναλέω) θα ήταν μεγαλύτερη από αυτή του τόσο προμοταρισμένου Κώδικα. Η λογοτεχνική αξία είναι ήδη μεγαλύτερη.

ΥΓ: sihainas διάβασε το Όταν έκλαψε ο Νίτσε οπωσδήποτε. Αριστουργηματικό. Θα έγραφα κάποια πράγματα αλλάδε θέλω να σου κάνω spoiler. tongue.gif
spysta
@@@ Το Θεωρημα του Παπαγαλου - Ντενι Γκετζ
Πραγματικα ενα καταπληκτικο βιβλιο που συνδιαζει τα μαθηματικα με το μυστηριο !!!Η προσπαθεια να αποκαλυφθει ενας φονος με πολυτιμο εργαλειο τα μαθηματικα και η συνολικη αναφορα στην ιστορια των μαθηματικων απο την αρχαια Ελλαδα ειναι αρκετα πρωτοτυπη καυ ευχαριστη!!!!
Το συνιστω ανεπιφυλακτα τοσο σε οσους λατρευουν τα μαθηματικα οπως εγω οσο και σε αυτους που τους κουραζουν .. το βιβλιο αυτο σε κανει να δεις τους αριθμους τις πραξεις και ολα τα συναφη με αλλο ματι

Πολυ ωραιο τοπικ!!!!!! smiley.gif smiley.gif
θα γραψω και αλλα συντομα
sihainas
QUOTE(Flash @ Dec 17 2007, 02:28 ) *
ΥΓ: sihainas διάβασε το Όταν έκλαψε ο Νίτσε οπωσδήποτε. Αριστουργηματικό. Θα έγραφα κάποια πράγματα αλλάδε θέλω να σου κάνω spoiler. tongue.gif


Δυστυχώς μια εργασία για τη σχολή προς το παρών δεν με αφήνει να το αρχίσω... από Πέμπτη ελπίζω να έχω ξεμπερδέψει και να κάτσω με την ησυχία μου να το διαβάσω...
αεκτζού
Μόλις διάβασα το "Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας" του Gabriel Garcia Marquez.Το βιβλίο είναι εκπληκτικό,είναι ένας ύμνος στον παντοτινό και μοναδικό έρωτα,έναν έρωτα που για τον πρωταγωνιστή του βιβλίου,τον Φλορεντίνο Αρίσα,έχει τα ίδια συμπτώματα με τη χολέρα. Ένας έρωτας που όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε,που τον ζεις μια φορά κι ας σου βγει και σε κακό.Εξάλλου,είναι η μετριότητά μας που μας κάνει να απαρνιόμαστε τον έρωτα. Ο αληθινός έρωτας δεν ξέρει τι πάει να πει παραίτηση,δεν έχει καν συναίσθηση του προβλήματος,δεν παραιτείται ποτέ,η παραίτηση είναι για τους μέτριους,όπως και η αποτυχία.Όποιος δεν το έχει διαβάσει,πρέπει να το διαβάσει οπωσδήποτε!
nikefalin
Για τους φίλους του Μπορίς Βιάν διαθέτω καλή συλλογή και προτείνω ανεπιφύλακτα
"Και να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους" (και στα ελληνικά και στα γαλλικά)
saou
QUOTE
ΥΓ: sihainas διάβασε το Όταν έκλαψε ο Νίτσε οπωσδήποτε. Αριστουργηματικό. Θα έγραφα κάποια πράγματα αλλάδε θέλω να σου κάνω spoiler


+1. Aπό τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, από αυτά που με ανάγκασαν να τα περάσω και μια δεύτερη ανάγνωση.

Τα τελευταία βιβλία που διάβασα:

-Άνεμοι πολέμου του Στίβεν Πρέσφιλντ. Η ιστορία του πελοποννησιακού πολέμου μέσα από την ιστορία του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με την 27χρονη εμφύλια διαμάχη, του Αλκιβιάδη. Εξαιρετική αναπαράσταση της αρχαίας Αθήνας, ενδοσκόπηση στον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία της ξακουστής Αθηναικής δημοκρατίας (με ταυτόχρονη παρουσίαση όλων των τρωτών της). Κυρίως όμως επικεντρώνεται στην τεράστια προσωπικότητα του Αλκιβιάδη, τα πάθη του, τις κλίσεις του, τα οράματά του, τη σχέση του με το Σωκράτη, τις αυτοκαταστροφικές του τάσεις και πάνω απ'όλα την αγάπη του για την πόλη του. Η παράθεση των γεγονότων είναι τόσο αληθοφανής που υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι ο συγγραφέας ήταν παρών στα γεγονότα που περιγράφει. Το μόνο αρνητικό που βρήκα στο βιβλίο είναι ότι σε στιγμές με κούρασε η εξαντλητική περιγραφή διαφόρων μαχών κυρίως, αλλά και διαφόρων άλλων σκηνικών. Παρόλα αυτά το συνιστώ ανεπιφύλακτα, είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να πάρει κανείς μια γεύση από την κόντρα Αθήνας-Σπάρτης, το γενικότερο κλίμα και τον τρόπο ζωής των αρχαίων ημών προγόνων.

-Ο τρυποκάρυδος του Τομ Ρόμπινς. Το διασημότερο πόνημα του αμερικάνου με την ιδιόμορφη γραφή. Ομολογώ δεν με ενθουσίασε. Το να ορίσει κανείς θεματολογία για βιβλίο του Ρόμπινς είναι μάταιο (όποιος έχει τον έχει διαβάσει καταλαβαίνει τι εννοώ) οπότε συμπαθάτε με που δεν είμαι σε θέση να δώσω περισσότερες πληροφορίες. Θα πω απλώς ότι πραγματεύεται μια ιστορία αγάπης, αλλά και πάλι μην περιμένετε τα κλασσικά έργα του είδους. Παρόλο που υπήρχαν ατάκες μοναδικής έμπνευσης που με έκαναν και γέλασα, όπως σε όλα τα έργα του συγκεκριμένου, το γενικότερο αίσθημα που μου έμεινε ήταν ότι περίμενα περισσότερα. Και υπήρξαν στιγμές, ειδικά σε μερικούς διαλόγους του ζευγαριού που τα γραφόμενά του μου φάνηκαν φληναφήματα.

- Η βιογραφία του Αλ Πατσίνο . Δεν ξέρω αν πρόκειται για την επίσημη (παρότι έτσι γράφει) ούτε αν υπάρχουν και άλλες στο εμπόριο, πάντως αυτή στην οποία αναφέρομαι συνίσταται από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει τα τελευταία 30 χρόνια στον αγαπημένο του δημοσιογράφο, συγκεντρωμένες. Παραθέτονται οι απόψεις του για την υποκριτική τέχνη, τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζει τους χαρακτήρες του, επιλέγει τις ταινίες του. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον φυσικά παρουσιάζουν οι πρώτες συνεντεύξεις, όταν ο Αλ γύρισε το Νονό, (αλλά και το Dog day afternoon, το ψωνιστήρι) και έκανε το breakthrough. Το συνιστώ στους φαν του Αλ. Απαραίτητη προυπόθεση να έχει παρακολουθήσει κανείς τις περισσότερες ταινίες του, και ειδικότερα τις πιο διάσημες, αλλά και τις εναλλακτικές, καθώς μεγάλο κομμάτι του βιβλίου αναφέρεται σε αυτές. Οι υπόλοιποι θα βαρεθούν. Εγώ βρήκα την αγγλική έκδοση, δεν ξέρω αν κυκλοφορεί και στα ελληνικά, αμφιβάλλω πάντως από μια πρόχειρη ματιά που είχα ρίξει.
nikolas12
Θα σας προτεινω 10 πολυ καλες σειρες και τριλογιες αν και πιστευω οτι οι βιβλιοφαγοι θα εχουν διαβασει τουλαχιστον τις 6-7.

1.Μια σειρα απο ατυχη γεγονοτα.13 βιβλια συντομα κυκλοφορει το 13.
2.Χαρι Ποτερ.7 βιβλια ακομα και οι πετρες τα εχουν διαβασει.
3.Τα χρονικα της Ναρνια.7 βιβλια.
4.4 1/2 φιλοι.14 βιβλια και συνεχιζουν να βγαινουν.
5.ΧΑ.Μ.Ο.Σ.6 βιβλια.
6.Οι απαιχτοι μπαλαδοροι.13 βιβλια που κυκλοφορουν μονο τα πρωτα 8 στην Ελλαδα.
7.Εγω κι η αδερφη μου η Κλαρα.5 βιβλια.
ΤΡΙΛΟΓΙΕΣ
8.Η τριλογια του κοσμου.
9.Η τριλογια του πυργου.
10.Η τριλογια του Μικε.
spysta
@@ του Γιαλομ ειχα διαβασει το ''ο δημιος του ερωτα'' και δεν με ειχε ενθουσιασει .. ψιλομετριο το ειχα βρει
@@ χθες τελειωσα το '' οταν εκλαψε ο Νιτσε ''
ειναι πραγματικα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ 41.gif 41.gif !!!!!Απο τα καλυτερα βιβλια που εχω διαβασει!!!!
grigoris
Τελείωσα προ ημερών το "Χειρόγραφο Της Πράγας" και μπορώ πλέον να συμφωνήσω με τον Flash που το πρότεινε ανεπιφύλακτα.Γενικώς διαβάζω γρήγορα αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο με τράβηξε με την πλοκή του σε σημείο που να το τελειώσω σε 3 μέρες.Και βέβαια σαν φαν των ανατροπών σε βιβλία και ταινίες ενθουσιάστηκα με το απρόσμενο φινάλε.

9/10 από μένα
stef
Γενικα διαβαζω πολλα βιβλια εχω δεν εχω χρονο γιατι μου αρεσει παρα πολυ... smile.gif
Διαβαζω οποιο βιβλιο πεσει στα χερια μου αλλα εχω προτιμηση σε μυθιστορηματα ιστορικα και επιστημονικης φαντασιας.

Εχω διαβασει ολα τα βιβλια του Dan Brown(Κωδικας,Ψηφιακο οχυρο,Illuminati,αρκτικος κυκλος) Eragon(στυλ Χαρι Ποτερ),Χομπιτ του Τολκιν (αρχοντας) και αμετρητα αλλα με στυλ σαν του Brown.Απο αιρεσεις,Μεσσιες και ελιξηρια μεχρι βρικολακες και τον Βλαντ Δρακουλα...μιλαμε για πορωση!! 77.gif 77.gif
Τα πιο πολλα απο αυτα ηταν απο εξαιρετικα εως ενδιαφεροντα.βεβαια εχω πεσει σε κατι πατατες αλλα anyway....

Καλα για Ζωρζ Σαρη και Αλκη Ζεη σε πιο μικρη βεβαια ηλικια ουτε λογος.....δεν εχει μεινει κανενα αδιαβαστο!! wink.gif


Και κατι πιο light:Μικρος Νικολας!!!!!!!!! smiley.gif smiley.gif

ΥΓ:μπορειτε να μου συστησετε κατι αλλο???plz!!
Keyser_Soze
Το It του Stephen King. Αν αντέχεις διάβασε το. biggrin.gif
stef
QUOTE(Keyser_Soze @ Jan 5 2008, 22:13 ) *
Το It του Stephen King. Αν αντέχεις διάβασε το. biggrin.gif

Υποθετω σε εμενα αναφερεσαι...
Μπορεις να μου πεις μια περιληψη της υποθεσης??? smile.gif
Keyser_Soze
Δες εδώ καλύτερα: http://www.livanis.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=58784
stef
QUOTE(Keyser_Soze @ Jan 6 2008, 14:36 ) *

Καλο φαινεται...αν και σε προιδεαζει για κατι ψιλοτρομαχτικο!!!
θα το διαβασω οποτε μποπεσω και θα δειξει... biggrin.gif
ευχαριστω πολυ! smiley.gif
Jabar
Προτείνω το οι επτά κόρες της Εύας του Μπραϊαν Σάικς.Ο συγγραφέας είναι καθηγητής γενετικής στην Οξφόρδη.Η πρώτη αναφορά για εξαγωγή αρχαίου DNA ήταν δική του .Αυτός και η ερευνητική του ομάδα συνέθεσαν την τελευταία δεκαετία το πληρέστερο οικογενειακό δέντρο DNA του ανθρώπου.Εδώ με εκλαϊκευμένο τρόπο δίνει την έρευνα του για ένα γονίδιο που μεταβιβάζεται αναλλοίωτο μέσω της μητέρας και μέσω αυτού ανακαλύπτει ότι όλοι οι ευρωπαίοι κατάγονται από επτά γυναίκες.Με μυθιστορηματικό τρόπο περιγράφει τη ζωή των αρχαίων προγόνων.
IlyaZ
Για όσους τους αρέσουν τα αστυνομικά - μυστηρίου, προτείνω ανεπιφύλακτα το "Το παιδί Ιούδας" της Κάρολ Ο'Κόννελ. Δεν ξέρω αν εξακολουθεί να κυκλοφορεί, πάντως προσωπικά το βρήκα συγκλονιστικό. Αφορά την εξαφάνιση (απαγωγή; ) δυο κοριτσιών και την έρευνα που ακολουθεί. Σπουδαίο βιβλίο, αλλά όχι για όποιον θέλει να περάσει μερικές ευχάριστες ώρες, είναι αρκετά βαρύ.
dizzy_fingers
QUOTE(Jabar @ Jan 15 2008, 23:38 ) *
Προτείνω το οι επτά κόρες της Εύας του Μπραϊαν Σάικς.Ο συγγραφέας είναι καθηγητής γενετικής στην Οξφόρδη.Η πρώτη αναφορά για εξαγωγή αρχαίου DNA ήταν δική του .Αυτός και η ερευνητική του ομάδα συνέθεσαν την τελευταία δεκαετία το πληρέστερο οικογενειακό δέντρο DNA του ανθρώπου.Εδώ με εκλαϊκευμένο τρόπο δίνει την έρευνα του για ένα γονίδιο που μεταβιβάζεται αναλλοίωτο μέσω της μητέρας και μέσω αυτού ανακαλύπτει ότι όλοι οι ευρωπαίοι κατάγονται από επτά γυναίκες.Με μυθιστορηματικό τρόπο περιγράφει τη ζωή των αρχαίων προγόνων.

Μου κέντρισες το ενδιαφέρον!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Όταν τελειώσει η εξεταστική, είναι must...
nikolas12
Grigori ποιο απο ολα δεν ειχες διαβασει;;;;;;;;;;;;;;;;Ποσα στα 10 εχετε διαβασει να δω εγω που εχω διαβασει τα 8/10.Δεν εχω διαβασει Ναρνια και την τριλογια του κοσμου.Αλλος κανενας;;;;;;;;;;
apkat
Eγω και τα 10..Και απορω και με τον Γρηγορη που εχει διαβασει μονο τα 9 blink.gif
Flash
Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός ζει και βασιλεύει ανεξαρτήτως ποσότητας αναγνωσμάτων.

QUOTE
Eγω και τα 10..Και απορω και με τον Γρηγορη που εχει διαβασει μονο τα 9


Έτσι, έτσι tongue.gif
nikolas12
Δηλαδη και εσυ και τα 10;Α ρε εγω 8 θα σας περασω καποια στιγμη!!!!!!!!!!!!Που θα μου παει;
Τελευταια τελειωσα και των τριων ντεντεκτιβ το μυστηριο της σκιας που γελαει και περναω στη σπηλια που βογκαει.Καλο φαινεται ως τωρα.
apkat
Δεν μπορεις να μας περασεις γιατι και εγω και ο Φλας εχουμε και το κρυφο βιβλιο της λιστας αρα 11.Ακομα και τα 10 να φτασεις θα εισαι -1..
Xaroumenos loukoumas
QUOTE(hip-hop @ Apr 16 2008, 18:36 ) *
Τελευταια τελειωσα και των τριων ντεντεκτιβ το μυστηριο της σκιας που γελαει και περναω στη σπηλια που βογκαει.Καλο φαινεται ως τωρα.


Έχω διαβάσει 27 βιβλία αυτής της σειράς! smile.gif
Μιλάμε για πολύ κάψιμο όταν ήμουν μικρός..
nikolas12
QUOTE(Xaroumenos loukoumas @ Apr 16 2008, 22:01 ) *
Έχω διαβάσει 27 βιβλία αυτής της σειράς! smile.gif
Μιλάμε για πολύ κάψιμο όταν ήμουν μικρός..


Εγω εχω διαβασει επισης 27 αλλα εχω 29.Θελω αλλα 13.Πρεπει να βιαστω βεβαια γιατι εγω τα εχω στην παλια εκδοση και αποτι ενημερωθηκα στο βιβλιοπωλειο της γειτονιας μου μπορει στη συγκεκριμενη παλια εκδοση να μην ξανακυκλοφορησουν.Σε μερικα μαγαζια την βρισκω αυτη την εκδοση οποτε μαλλον πρεπει να βιαστω.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.