ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ
Τα παραπάνω αποτελούν ένα σύντομο flashback στην καριέρα του. Υπάρχουν, όμως, αρκετά ερωτήματα για τον νέο -όπως όλα δείχνουν- παίκτη του Παναθηναϊκού, στα οποία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση.
1. Γιατί δεν... στέριωσε στο ΝΒΑ;
Προφανώς οι τραυματισμοί του τον πήγαν πίσω. Βρέθηκε στο Νο.22 του draft κι οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς ήταν διατεθειμένοι να του δώσουν ευκαιρίες να δείξει το ταλέντο του. Οι συνεχόμενες ατυχίες, όμως, δεν του το επέτρεψαν, ενώ τη σεζόν που είχε ρόλο (σ.σ. με τη φανέλα των 76ers) δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει (σ.σ. 6 πόντοι κατά μέσο όρο με 29.6% στα τρίποντα) με αποτέλεσμα από εκείνο το σημείο κι έπειτα όποια ομάδα τον υπογράφει να το κάνει για λίγο και να τον χρησιμοποιεί ως ρολίστα.
2. Γιατί άλλαξε κολέγιο;
Δεν είχε μεγάλο ρόλο στο Duke, αλλά η προσφορά του ήταν σημαντική. Αναγκάστηκε, όμως, να επιστρέψει στο Μέμφις εξαιτίας της μητέρας του, η οποία ήταν άρρωστη.
3. Ποια είναι η φυσική του θέση;
Από μικρός αγωνιζόταν ως shooting guard, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά του στα σουτ τριών πόντων δεν είναι εντυπωσιακά. Ποντάρει, όμως, στα αθλητικά του προσόντα γι' αυτό και το πλάνο στον Παναθηναϊκό φαίνεται πως είναι ο παίκτης να παίρνει χρόνο συμμετοχής κι ως «τριάρι».
4. Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα;
Το πρώτο βήμα. Είναι πολύ δυνατός και μπορεί να περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο φτάνοντας μέχρι το καλάθι. Δεν φοβάται σε καμία περίπτωση τους αντίπαλους ψηλούς και στο «ένας εναντίον ενός» έχει την εκρηκτικότητα να εκθέσει τους αντιπάλους του. Ακόμα, ξεχωρίζει και στην άμυνα. Στο Duke ήταν εκείνος που αναλάμβανε να μαρκάρει τον καλύτερο σκόρερ της αντίπαλης ομάδας και παρά το γεγονός ότι είναι γκαρντ, μπορεί να μαρκάρει ακόμα και πιο ψηλούς παίκτες. Επίσης βοηθάει και στα ριμπάουντ, στοιχεία που είναι αποτέλεσμα των πολύ καλών αθλητικών του προσόντων.
5. Ποιο το βασικό του μειονέκτημα;
Είναι δύο. Το scouting report αναφέρει πως έχει πρόβλημα στον χειρισμό της μπάλας, ειδικά όταν δεν ντριμπλάρει με το καλό του χέρι, ενώ έχει θέμα και στο σουτ. Φαίνεται από τα ποσοστά του, ωστόσο είναι κάτι που υπογραμμίζουν κι οι ειδικοί. Τόσο στο jump σουτ, όσο και στο σουτ από ντρίμπλα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Δεν ποντάρει πολλά σε αυτό το στοιχείο...
6. Ποιες οι καλύτερες εμφανίσεις του στο NBDL;
Στις 12/12/15 έπαιξε 46 λεπτά, στις 23/01/16 μέτρησε 48 πόντους, στις 20/11/15 κατέβασε 15 ριμπάουντ, στις 03/01/15 μοίρασε 12 ασίστ και στις 19/12/14 έκανε 5 κλεψίματα. Στο NBDL ο Έλιοτ Γουίλιαμς έχει κάνει μεγάλα ματς, τα παραπάνω, όμως, αποτελούν τις κορυφαίες του επιδόσεις.
7. Ποιο το καλύτερο του ματς στο NBA;
Ο Έλιοτ Γουίλιαμς έχει σκοράρει δύο φορές από 15 πόντους στις πιο παραγωγικές εμφανίσεις του στο NBA. Η πρώτη στη νίκη των 76ers επί των Μπόστον Σέλτικς με 111-102 όπου ο 26χρονος guard/forward μέτρησε 15 πόντους με 2/3 τρίποντα και 4 κλεψίματα κι η δεύτερη στην ήττα των Σίξερς από τους Πίστονς με 113-96 όταν είχε 15 πόντους με 3/4 τρίποντα.
8. Πόση σχέση έχει το NBDL με τη Euroleague;
Η αναπτυξιακή λίγκα του NBA διαφέρει σε σύγκριση με όλες τις άλλες λίγκες. Είναι ένα πρωτάθλημα χωρίς βαθμολογικό κίνητρο, όπου ναι μεν οι ομάδες διεκδικούν τον τίτλο, ωστόσο οι παίκτες αγωνίζονται αποκλειστικά για τους αριθμούς τους. Αυτό συνεπάγεται ότι πολλές φορές αμελούν τ' αμυντικά τους καθήκοντα γι' αυτό και στα περισσότερα ματς βλέπουμε μεγάλα σκορ. Οι ομάδες σκοράρουν κοντά στους 120 πόντους, επομένως αποτελεί ερωτηματικό το πως θ' αντιδράσει ο Γουίλιαμς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εξάλλου -όπως είπαμε- δεν έχει αγωνιστεί ξανά μακριά από την πατρίδα του και θα μπει απευθείας στα... βαθιά, αφού ο Παναθηναϊκός δίνει μεγάλη «μάχη» για να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται στη Euroleague.
http://www.gazzetta.gr/stili/oi-prwtagwnis...-goyiliams-vidsΓενικά ο παίκτης βολόδερνε μεταξύ NBDL και 10ήμερων συμβολαίων με ομάδες ΝΒΑ όπου δεν έπειθε. Απ'ότι κατάλαβα έχει παίξει ελάχιστα μπάσκετ αξιώσεων και πρωταθλητισμού, στην ευρωλίγκα της φάσης που βρισκόμαστε είναι πιθανό να τα βρει σκούρα. Πάντως άξιζε το ρίσκο να γίνει μια τέτοια κίνηση-λαχείο σε θέση που δεν ήταν πρώτη προτεραιότητα