QUOTE(Flash @ May 21 2008, 15:06 )
Γεωμετρική πρόοδος. Δεν κάνω τον υπολογισμό αλλά το κατασκεύασμα θα είναι σίγουρα εκατοντάδων μέτρων.
0.001·0.5·2^20 μετρα δηλαδη 524 περιπου μετρα αρα λιγο δυσκολο να το διπλωσει μεσα στο δωματιο εκτος των αλλων περιορισμων.....
QUOTE
Δε θα γίνω εγώ ο λόγος να μην έρθει στη ζωή ένας από τους 2 μεγαλύτερους κλασσικούς συνθέτες...
Το αγγενητο παιδι ειναι ο Μπετοβεν σωστα....
QUOTE
Σε 3 δευτερόλεπτα θα απάνταγα 4.
Φυσικά αυτό ισχύει αν μιλάμε για ακρίβως 30 πράγμα που δεν το λέει η διατύπωση. οπότε όταν το σκεφτείς είναι όλοι εκτός του Φλεβάρη.
Εχει 30 μερες ο Μαρτιος πχ? Ναι!
Εχει 30 μερες ο Μαιος πχ? Ναι!
Κλπ.
Οποτε 11 οπως ειπε και ο Keyser.
QUOTE
Ελλείψει λοιπών στοιχείων ή/και περιορισμών θα έλεγα απλά 85
Λοιπα στοιχεια δεν χρειαζονται, και η απαντηση σου ειναι λαθος.
Ειναι ενα πανεξυπνο προβλημα στο οποιο πρεπει να
σκεφτεις.
QUOTE
QUOTE
Ποσες πιθανοτητες εχουμε να πετυχουμε 50 φορες κορωνα σε 100 ριψεις ενος νομισματος?
•Α) Περιπου 50% αλλα οχι ακριβως 50% (το περιπου σημαινει ±1%)
•Β) Ακριβως 50%
•Γ) Τιποτα απο τα παραπανω.
Χμμ, δεν ξέρω ούτε από ποιο μέγεθος δείγματος και πάνω ισχύει ο νόμος των μεγάλων αριθμών ούτε πως να υπολογίσω το περιθώριο σφάλματος. Διαισθητικά θα πω το Α, αλλά αν πρόκειται απλά για μεγαλύτερο περιθώριο σφάλματος ε δε λέει και πολλά σαν πρόβλημα.
Διαισθητικα απετυχες παταγωδως οπως και οι περισσοτεροι που το λενε. (Δεν ισχυει οτι το περιθωριο σφαλματος ειναι ±2% πχ για αυτο ειναι λαθος το Α. Οχι! Δεν ειναι τοσο ευτελες). Η απλη κοινη διαισθηση εδω περα κανει λαθος, αν δεν εχεις μαθηματικη διαισθηση και γκρρρρρ νομιζα οτι ειχες και φυσικα εχεις, απλα σου εχει χαλαρωσει προς το παρον.
It happens.
Απλα η πιθανοτητα ειναι σαφως καθορισμενη και οχι αφηρημενη και ειναι γυρω στο 8% και καμια σχεση δεν εχει με το 50%.
Επειδη η πιθανοτητα για κορωνα σε μια ριψη ειναι 50% και επειδη το να εχουμε 50 κορωνες σε 100 ριψεις δινουν μια ιδια αναλογια, οι περισσοτεροι εξαπατωνται.
Πχ για 2 ριψεις εχουμε τα αποτελεσματα:
ΚΚ, ΚΓ, ΓΚ, ΓΓ
Αρα η πιθανοτητα για να τυχουμε 1 κορωνα ειναι πραγματι 2/4 = 50%
Ομως για 4 ριψεις πχ εχουμε:
ΚΚΚΚ, ΚΚΚΓ, ΚΚΓΚ, ΚΚΓΓ, ΚΓΚΚ, ΚΓΚΓ, ΚΓΓΚ, ΚΓΓΓ, ΓΚΚΚ, ΓΚΚΓ, ΓΚΓΚ, ΓΚΓΓ, ΓΓΚΚ, ΓΓΚΓ, ΓΓΓΚ, ΓΓΓΓ
Αρα η πιθανοτητα για να τυχουμε 2 κορωνες ειναι 6/16 = 37.5% και οχι 50%
Και οσο περισσοτερες ριψεις τοσο μειωνεται.
Για 100 ριψεις και να θελουμε 50 ακριβως κορωνες ειναι:
(100!/(50!·50!))·0.5^100 ~= 7.95%
QUOTE
Στο μεγάλο:
1) Αφού η ιστορία αναφέρεται στο προπαππου και την αφηγείται ο παππους, αυτό σημαίνει ότι έχουν απόσταση μόνο μιας γενιάς. Οπότε δεν έχει νόημα να λέει ότι ο παππους ότι του την μετέφεραν πάππου προς πάππου.
Μπα οχι λαθος διατυπωσης μου, οταν λεμε προ-παππους εννοουμε καποιος παλαιος παππους μας και οχι ο παππους του παππου μας.
QUOTE
2) Εφόσον δεν είχε δει "ανθρώπου μάτι" τι υπάρχει στη ζούγκλα γιατί μετά λέει ότι "κανείς δεν είχε μπει εκεί για πολλές χιλιετίες" ; Άρα πριν από χιλιετίες κάποιος πρέπει να είχε μπει. Επίσης αν κανείς δεν ήξερε το μέρος τότε πως θα ταξίδευαν εκεί (κορυφαίο άτοπο
)
Ε, εε καπως ατοπο αν και ο Gardner δεν το ειχε στα ατοπα της ιστοριας.
QUOTE
3) Πως είναι δυνατόν να μην είχε ανακαλυφθεί ένα βουνό 34,000 μέτρων το οποίο φυσικά θα φαίνεται από πολλά χιλιόμετρα μακρυά ; Και πως μπορούσαν εκείνη την εποχή να μετρήσουν το ύψος του (όπως και του Έβερεστ) ;
Το πρωτο που λες πραγματι ειναι το ενα ατοπο. Δεν μπορει 34000 μετρων βουνο να μην φαινεται και να μην ηξεραν οτι υπηρχε.
Το 2ο δεν ειναι καθως στην ιστορια λεει οτι μονο γυρω στο 1900(λεγοντας "τωρα πλεον ξερουμε") ειδαν οτι το Εβερεστ ειναι το πιο ψηλο και οτι ηταν εκεινο το πιο ψηλο βουνο με 34000 μετρα.
QUOTE(Keyser_Soze @ May 21 2008, 15:09 )
Λοιπόν πρώτον να δώσω συγχαρητήρια στον ΝΒΑερ για τους εξαιρετικούς γρίφους του και για την όρεξη του να τα γράφει όλα αυτά.
Δεν εγραψα τιποτα. Copy-paste τα εκανα απο τα αρχεια μου.
QUOTE
Σανγκρία (το κρασί με τα κομματάκια μήλου) μου έρχεται αλλά δεν ξέρω αν είναι ελληνική λέξη. Επίσης ο Σκρτελ της Λίβερπουλ
Το παιρνουμε σημερα το νταμπλ ε? Και ας την Λιβερπουλ να ψαχνεται με τους Σκρτελ της.....
QUOTE
Νομίζω είναι το Γ. Θα έλεγα ότι η απόκλιση είναι πάνω από 5 πάνω κάτω αλλά μιλάω τελείως θεωρητικά.
Οπως ειπα η πιθανοτητα ειναι σταθερη και καθορισμενη και ειναι γυρω στο 8%.
QUOTE
Όσον αφορά το μεγάλο (το οποίο ήταν απίστευτο παρεμπιπτόντως), το πρώτο λάθος είναι που ο παππούς λέει ότι το ψηλότερο βουνό τώρα (το 1900 δηλαδή) είναι το Έβερεστ. Δεν μπορεί να το ξέρει αυτό, αφού οι αναβάσεις ξεκίνησαν πολύ πιο μετά (το 1920 νομίζω).
Ο Gardner δεν το εχει αυτο στα λαθη και μαλλον τον δικαιολογω, καθως η ιστορια λεει "καπου στο 1900" οποτε δεν μπορουμε να αποκλεισουμε να ειμαστε στο 1925.
QUOTE
Το άλλο είναι ότι αφού η ζούγκλα ήταν απάτητη από ανθρώπους για χιλιετίες τα ζώα δεν έπρεπε να τους φοβούνται αλλά απλά να μην ενδιαφέρονται (είχα δει ένα ντοκιμαντέρ που σε κάποια τεράστια βάθη, τα ψάρια δεν φοβούνται τους δύτες).
Ουτε αυτο ειναι στα λαθη και λογικα καθως δεν μπορουμε να προβλεψουμε με ακριβεια τι θα κανουν τα ζωα.
QUOTE
Και τρίτον, πώς σκατά ολόκληρο βουνό 34 χιλιάδων μέτρων καταστράφηκε από ηφαιαστειακές εκρήξεις, από ηφαίστεια τουλάχιστον 10 φορές μικρότερα;;;
Μπα δεν ισχυει αυτο καθως γινεται να καταστραφουν βουνα μεγαλα απο ηφαιστεια.
QUOTE
Από εκεί και πέρα ίσως κάτι να παίζει με το ύψος του βουνού, να είναι αδύνατον να είναι τόσο ψηλό λόγω της τροπόσφαιρας (νομίζω βγαίνει εκτός) ή κάτι τέτοιο τέλοσπαντων ή εκεί που ξεκινάει και περιγράφει, χάθηκα λίγο με τους προ-παππούδες και τις προ-γιαγιάδες.
Το ενα το λαθος το βρηκε ο Flash.
Το αλλο ειναι φυσικης φυσεως το λαθος, και ειναι μαλλον knowledge-type οποτε θα το πω:
Πανω στη γη δεν μπορει να υπαρξει βουνο πανω απο 29000 μετρα. 29 km δηλαδη. Και αυτο γιατι αν γινουν οι υπολογισμοι η θερμοκρασια που θα υπαρξει απο τις πιεσεις λογω του βαρους, θα υγροποιησει τα πετρωματα και θα διαλυθει το βουνο.
Αντιθετα στον Αρη οπου η βαρυτητα ειναι μικροτερη απο της γης υπαρχουν και βουνα πολυ ψηλοτερα απο το Εβερεστ με το γνωστο
Olympus_Mons να ειναι 29 χιλιομετρα ψηλο!
Και το τελευταιο ειναι απολυτα λογικης φυσεως και ειναι και με διαφορα το καλυτερο και πιο υπουλο και εκπλησσομαι που δεν το προσεξατε! Κανει μπαμ!! Εκπληξη ποσο τραγικα πραγματα μπορουμε να αγνοησουμε. Το 3ο λογικο σφαλμα της ιστοριας και το καλυτερο! : (Ασπρα γραμματα)
Ο προ-παππους Περικλης περιεγραψε οτι οταν εφυγε η γυναικα του εκανε αυτο(δεν περνουσε και τοσο καλα αφου την ενοχλουσαν τα πολλα εντομα, κλπ) και το αλλο ΑΛΛΑ ΚΑΙ κυριως διηγηθηκε το τι ονειρο ειδε η γυναικα του! Πως ηξερε τι διαολο ονειρο ειδε απο τη στιγμη που μολις επεστρεψε αυτη ηταν ηδη νεκρη?