Εγώ να κάνω μια ερώτηση; Αν όλα είναι όπως τα λέει ο φίλτατος yorgos τότε γιατί τόσοι οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ του ΟΧΙ;
H συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ της εφαρμογής μνημονίου. Τώρα αν στην Ελλάδα βγάζουμε στις τηλεοράσεις τηλεγκουρού και ανθρώπους που χτίζουν καριέρες πάνω "στη διαφοροποίηση της άποψης" είναι άλλο θέμα. Η Ευρωζώνη έχει ένα μάτσο οικονομολόγους, δες πόσοι είναι υπέρ ενός μνημονίου και διαρθρωτικών αλλαγών και πόσοι εναντίον. Και βέβαια υπάρχουν και οι νοσταλγοί του ανατολικού μπλοκ, που απλά υποκινούνται όχι από οικονομική λογική, αλλά από πολιτικά wishful thinkings. Είμαι σίγουρος ότι και στο ΚΚΕ κάποιος οικονομολόγος θα υπάρχει και είναι και βέβαιος πως η αλβανοποίηση της οικονομίας είναι εξαιρετική ιδέα.
QUOTE
Είναι αυτοί οι έξι οικονομολόγοι (Hans-Werner Sinn, Thomas Mayer, Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Dennis Snower και Philippe Legrain) «λατινοαμερικάνοι ηγέτες τύπου Λαφαζάνη και Βαρουφάκη»
;
Το άρθρο δεν μου ανοίγει, αλλά βασικά ο Κρούγκμαν και ο Στίγλιτζ (που είναι και νομπελίστας) υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει και δε θα πρέπει αν έχει οικονομία ευρωζώνης, ότι θα πρέπει να είναι σαφώς φτωζότερη χώρα, ότι ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται που είναι στο γκρουπ των πλουσίων. Και φυσικά υποστηρίζουν ότι οι μισθοί των 400 και 600 και 800 ευρώ είναι αδύνατοι διότι είναι υπερβολικά υψηλοί. Απαισιόδοξη άποψη. Αν η Ελλάδα είχε κάνει τις στοιχειώσεις μεταρρυθμίσεις αντί να έχει μια οικονομία ΕΝΤΕΛΩΣ ανώμαλη, με ένα δημόσιο τομέα διογκωμένο που δεν παράγει τίποτε, συντάξεις στα 42, κλειστά επαγγέλματα (δες π.χ. τη φίλη μας τη σοσιαλιστικότατη Βενεζουέλα όπου φαρμακεία λειτουργούν ακόμη και στα 24ωρα σούπερ μάρκετ, ενώ στην Ελλάδα αν έχω διάρροια πρέπει να ψάχνω μεταμεσονύχτια ποιος διανυκτερεύει...απ΄σιετυτα πράγματα), καρτέλ με τραγικά υψηλές τιμές που προστατεύονται από κόμματα και καναλάρχες (πόσο κάνει το γάλα; ). την υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη στην Ευρώπη (μεγάλε Τράκη, με αυτά που μας έτρωγες τόσα χρόνια το ΛεΜπρον πρέπει να είχαμε) και μια φοροδιαφυγή που θυμίζει Άγιο Δομίνικο, μια χαρά ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν.
QUOTE
1) Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Απλά και κατανοητά. Μέχρι και το ΔΝΤ το έχει παραδεχθεί αυτό σε επίσημες εκθέσεις αλλά αρνείται να το βάλει στο τραπέζι.
Συμφωνούμε σε αυτό. Για να καταστεί βιώσιμο θα πρέπει η Ελλάδα να έχει ρυθμούς ανάπτυξης που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν. Το θέμα είναι ότι ήδη έγινε ένα κούρεμα και κανείς δε θέλει να κάνει κι άλλο για μια κυβέρνηση που δεν έκανε κανένα βήμα μεταρρύθμισης. Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό; Μιας κυβέρνησης που εκβιάζει (αυτοκτονώ στο σαλόνι σας, δώστε μου λεφτά μη σας πιτσιλίσω τον καναπέ και ΤΩΡΑ), που σε 5 μήνες έκανε μόνο ρουσφέτια (αυξήσεις στη ΔΕΗ, 500 εκατομμύρια στον Καμμένο για να μη ρίξει την κυβέρνηση...ε συγγνώμη για να επισκευάσει 35χρονα αεροπλάνα ...υποβρυχίου πολέμου WTF???), επαναπροσέλαβε καθαρίστριες που είχαν προσληφθεί με 1.080 ευρώ για τετράωρη εργασία από τους ΠΑΣΟΚους, ξαναπήρε σχολικούς φύλακες, απέρριψε το νόμο που είχε περάσει από 256 βουλευτές για τον εξορθολογισμό των πανεπιστημίων ευελπιστώντας να επαναφέρει τα κομματοσκυλικά καθεστώτα του παρελθόντος, ξανανοίγει την ΕΡΤ που έχει περισσότερους υπαλλήλους από το CNN, ακύρωσε αποκρατικοποιήσεις, ακυρώνει τη μηδενική ρήτρα του συνταξιοδοτικού, δίνει πρόωρες συντάξεις... Φυσικά και δεν είναι βιώσιμο το χρέος και οι Ευρωπαίοι ηγέτες το είπαν: κάντε καμιά μεταρρύθμιση και θα το μειώσουμε, αλλά δώσε μου κάτι κύριε Τσίπρα για να πω στους ψηφοφόρους μου "ορίστε, η Ελλάδα φτιάχνει την οικονομία της, ας κόψουμε κάτι για να είναι βιώσιμο". Κι εσύ τι κάνεις; Δίνεις αυξήσεις στο Φωτόπουλο, που κατηγορείται για 8 κακουργήματα εκτός των άλλων. Αυτή η κυβέρνηση -που την υποδέχθηκε με ανακούφιση η Ευρώπη θεωρώντας ότι τουλάχιστον απαλλάχθηκε από τη διαφθορά των δύο προηγούμενων κομμάτων εξουσίας- από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είναι μια κυβέρνηση εποχής 80' που κάνει στροφή εμπρός... προς τα πίσω. Ε, σε τέτοια κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαρίσουν και χρέη, όχι όσο συνεχίζει να λαϊκίζει και να αποφεύγει να πει την αλήθεια: ότι η οικονομία μας έχει τα χάλια της όχι λόγω του μνημονίου (το μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα, χρεοκοπήσαμε πολύ πριν από αυτό), αλλά επειδή όλη της η δομή είναι σάπια.
QUOTE
2) Η λιτότητα δεν σε βγάζει από την ύφεση. Μόνο η ανάπτυξη μπορεί να σε βγάλει από την ύφεση και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει όσο το χρέος σου δεν είναι βιώσιμο.
Ανάπτυξη θα έφερναν οι μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησε να κάνει ο Σαμαράς και που απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάπτυξη χωρίς πλαίσιο που να προσκαλεί επενδύσεις, να έχει βιώσιμο συνταξιοδοτικό κι εργατικά, με δημόσιο που απλώς κολλάει σφραγίδες και με εξοπλιστικές δαπάνες που θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο, δεν πρόκειται να έλθει. Ο Στρατούλης κάνει κηδεία με ξένα κόλυβα.
QUOTE
Με άλλα λόγια, δημιουργούμε νέα δάνεια για να αποπληρώσουμε τα παλιά. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει κάποτε να σταματήσει.
Άρα πρέπει να παράξουμε. Πες μου μια από τις μεταρρυθμίσεις που υπήρχαν στο μνημόνιο και δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Και μετά βρες μου ΜΙΑ πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που να προωθεί την ανάπτυξη. ΜΙΑ.
QUOTE
Φίλτατε yorgos, ένα από τα προβλήματα που ανέφερες πως έχει η οικονομία της Βενεζουέλας είναι το γεγονός πως δεν έχει παραγωγή (εκτός από πετρέλαιο). Αυτό το πρόβλημα υπάρχει και στην Ελλάδα. Αλλά γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα?
Γιατί είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην ανταγωνιστικότητα (όπως και η Βενεζουέλα). Ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει μια επένδυση βρίσκει μπροστά του ένα τείχος γραφειοκρατίας, ένα φορολογικό σύσημα στραγγαλιστικό, ένα νομικό πλαίσιο που θυμίζει Βοσνία και μια σειρά από επαγγελματίες απεργούς, αργόσχολους, λαμόγια, μεσάζοντες που θα του βγάλουν την Παναγία.
QUOTE
Η αλήθεια είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοεί στην βαριά βιομηχανία και όχι στην αγροτική/αλιευτική παραγωγή. Γι' αυτό και όλες οι χώρες που στηρίζουν την οικονομία τους στην αγροτική παραγωγή και όχι στην βαριά βιομηχανία (δηλαδή οι χώρες του Νότου) αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα
.
Δεν ισχύει αυτό. Η Ισπανία ας πούμε έχει πάρα πολλή βαριά βιομηχανία. Επίσης τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με της Ελλάδας. Αυτό που το βαφτίζουμε "ευρωπαϊκή κρίση" είναι μεγάλο ψέμμα. Σε αυτές τις χώρες δημιουργήθηκε πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα, δηλαδή χρεοκόπησαν κάποιες τράπεζες και ανέλαβε η κυβέρνηση να τις σώσει. Στην Ελλάδα έγινε κάτι που μόνο στον Τρίτο Κόσμο ή σε χώρες σε πόλεμο γίνεται: χρεοκόπησε το ΚΡΑΤΟΣ, οι ελληνικές τράπεζες μια χαρα΄υγιέστατες είναι. Σημείωση: η Πορτογαλία βγήκε στις αγορές και δανείζεται σχεδόν με επιτόκια Γερμανίας και η Ισπανία -μια χώρα στην οποία έχω ζήσει και δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας μπάχαλο- είναι πάλι σε ανάπτυξη. Η Ελλάδα πολύ απλά είναι μια οικονομία με οικονομικές δομές Λατινικής Αμερικής, οι άλλες απλά είχαν κάποιες ανεύθυνες τράπεζες.
QUOTE
Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης πως οι χώρες του Βορρά που βασίζονται σημαντικά στην αλιεία είτε δεν μπήκαν ποτέ στην ΕΕ (Νορβηγία) είτε ακύρωσαν τις συζητήσεις που έκαναν για να μπουν (Ισλανδία).
Ούτε αυτό είναι αλήθεια, η αλιεία είναι πολύ μικρό κομμάτι των ΑΕΠ τους, ο λόγος για τον οποίον δε θέλουν να μπουν είναι ότι αναλογικά έχουν πολύ καλύτερο βιοτικό επίπεδο από τις χώρες της ΕΕ και δε θέλουν να τα μοιραστούν και καλά κάνουν. Ειδικά για την Ισλανδία και τη Νορβηγία που έχουν και άπειρους ενεργειακούς πόρους (όταν πήγα στην Ισλανδία μας έλεγαν πώς εξασφαλίζουν αυτονομία στην ενέργεια μόνο από τα ηφαίστειά τους) το να βρίσκονται παρέα με μια ένωση που ενεργειακά δεν είναι ανεξάρτητη δεν είναι και εντελώς σώφρον.
QUOTE
Θα μου πεις πως η Νορβηγία έχει πετρέλαιο. Δεκτό. Αλλά το ίδιο ισχύει και στην Βενεζουέλα και όπως μας λες το πετρέλαιο από μόνο του δεν αρκεί.
Μια χαρά αρκεί και μάλιστα με αυτό η Νορβηγία κεφαλαιοποιεί και τη μεικτή της οικονομία. Το θέμα είναι πώς το χρησιμοποιεί. Δύο παραδείγματα:
1. Στη Βενεζουέλα με 0,01 ευρώ γεμίσαμε ντεπόζιτο 17 λίτρων. Στη Νορβηγία το πετρέλαιο είναι πανάκριβο. Κοινώς, η Νορβηγία δεν στρογγυλοκάθεται πάνω στα κοιτάσματά της, αλλά βάζει τους πολίτες της να πληρώνουν το κόστος, ενώ η Βενεζουέλα τους έχει κάνει να θεωρούν ότι το πετρέλαιο έχει την αξία κάτουρου. Άσε που γεμίζουν νταμιτζάνες ολόκληρες οι πολίτες και περνάνε τα σύνορα με την Κολομβία και το πουλάνε στην εκατονταπλάσια τιμή, δηλαδή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιδοτεί την αφορολόγητη μαύρη αγορά και το πετρέλαιο...του γείτονα. Είναι να τρελαίνεσαι.
2. Η Νορβηγία έχει φτιάξει ειδικό fund στο οποίο πάνε τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Στη Βενεζουέλα, εκτός από το ότι το πετρέλαιο κυριολεκτικά χαρίζεται σε πάνω από 25 χώρες μέσω της Petrocaribe (της οποίας ο σκοπός είναι νε εξαγοράζονται ψήφοι στα Ηνωμένα Έθνη), τα όποια κέρδη απομένουν από τα μυθικά της αποθέματα πάνε σε "κοινωναικά προγράμματα". Π.χ. η κυβέρνηση επιδοτεί το να αγοράζει ο οποισδήποτε φτηνά δολάρια για να πηγαίνει διακοπές στο εξωτερικό. Τι κάνει ο κόσμος; Παίρνει τα φτηνά δολάρια (με ισοτιμία της πλάκας), αγοράζει εισιτήριο για τη Λίμα (όπου σου δικαιολογούσαν 2.500 δολάρια κόστος διακοπών), κλεινόταν εκεί σε μια τώγλη για μια εβδομάδα, επέστρεφε στη χώρα του, και τα 2.500$ που είχε πάρει σε τιμή της πλάκας τα πουλούσε στη μαύρη αγορά σε συνήθως 200πλάσια τιμή. Δηλαδή τα κέρδη του πετρελαίου πήγαιναν στο να επιδοτούν μούφα διακοπές και να τροφοδοτούν τη μαύρη αγορά που φέρνει υποτίμηση και πληθωρισμό, άρα περεταίρω φτώχεια στα χαμηλότερα στρώματα. Δε φταίει το πετρέλαιο, αλλά το τι κάνεις με αυτό. Αυτό που έγινε με τις εργατικές κατοικίες ας πούμε στη χώρα είναι έγκλημα, καταστράφηκε κυριολεκτικά ο οικοδομικός τομέας, ξεφτιλίστηκε το real estate και αυξήθηκε η εγκληματικότητα σε απίστευτα επίπεδα... με τα λεφτά του πετρελαίου. Η Βενεζουέλα είναι σεμινάριο για το πώς να καταστρέψεις την τέταρτη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Παραδίδουν μαθήματα οι φίλοι μας οι Podemos.
QUOTE
Άρα, είναι προφανές πως η Νορβηγία κάνει κάτι σωστά. Ένα από τα σωστά που έκανε είναι πως ποτέ δεν μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
άνεις λογικό άλμα. Όλα τα κάνει σωστά: έχει πολύ χαμηλή διαφθορά, ατελείωτο πετρέλαιο, σοφό φορολογικό σύστημα (ξέρεις τι φόρους πληρώνει ο Νορβηγός; Και πόσο γκρινιάζει γι' αυτούς, έχεις πάει στη Νορβηγία; ), έντονη παραγωγικότητα, ανταγωνιστικές εταιρείες, προωθεί την επιχειρηματικότητα, επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και πανεπιστήμια με έρευνα (όχι καταλήψεις, "και α και ου και δαπ νου δου φου κου" και εκδρομή στη Μύκονο με 99 ευρώ), προσελκύει επενδύσεις και έχει ένα δημόσιο τομέα. Το μυστικό της επιτυχίας της δεν είναι ότι δεν μπήκε στην ένωση των ισχυρών (γιατί συγκρινόμενοι με αυτήν δεν της φαίνονται καν ισχυροί). Και η Αλβανία δεν μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βοσνία το ίδιο και η Λευκορωσία ομοίως. Δεν είναι αυτό το μυστικό της επιτυχίας. Η Ελλάδα ευνοήθηκε απίστευτα από την είσοδό της και στο ευρώ και στην Ένωση, άλλαξε η χώρα άρδην, βρήκε νόμισμα της προκοπής από το πουθενά, πήρε επιδοτήσεις και τις πέτακε στα σκουπίδια (εγώ ήμουν διερμηνέας σε συνέδρια για την ΚΑΠ και για το ΕΣΠΑ και οι Έλληνες "εκπρόσωποι" πήγαιναν στα μπουρδέλα αντί για τα συνέδρια μπας και μάθουν τι είναι η απορρόφηση)
Οι κυβερνήσεις της το ήθελαν αλλά κάθε φορά που το πήγαν αυτό το θέμα σε δημοψήφισμα (τα δημοψηφίσματα είναι αρκετά συχνά στη Βόρεια Ευρώπη) οι πολίτες της απάντησαν αρνητικά. Και είχαν δίκιο. Η Νορβηγία έχει μια τεράστια ΑΟΖ και αν έμπαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε θα την μοιραζόταν με όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης (όπως συμβαίνει με την δική μας ΑΟΖ). Αν γινόταν αυτό η Νορβηγία θα έχανε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που είχε και η οικονομία της θα κατέρεε σιγά-σιγά. Όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα, όπου σχεδόν διπλασιάστηκε το ΑΕΠ μέσα σε 9 χρόνια (!!!!) και μειώθηκαν τα έσοδα από τη φορολογία στην ίδια περίοδο!!!! Τα λεφτά έγιναν Καγιέν, Ρωσίδες, ταξιδάκια στην Κούβα για να πηδήξουμε κοπέλες που έχουν τρία πτυχία παραπάνω, διορίστηκαν σε πρεσβείες άνθρωποι που δεν ξέρουν ούτε Αγγλικά, δόθηκαν έργα σε καρχαρίες, κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες με προϋπολογισμό 7 δις που κατέληξαν να είναι 38, ταϊσαμε ένα κομματικό κράτος-τέρας. Δε φταίει η Ευρώπη που εμείς κάναμε το δημόσιό μας μπάχαλο, που ο Καραμανλής πρόστυχα έκανε εκστρατεία στον κάμπο "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" λέγοντας στους αγρότες να εξαπατήσουν την ΕΕ, που ψηφίζαμε Τσοχατζόπουλους, Λαλιώτηδες και Βουλγαράκηδες και που δίναμε επιδόματα θέρμανσης μηχανής και σύνταξη 2.900 ευρώ στην 92χρονη γιαγιά μου γιατί ήταν σε δυνατό συνδικάτο.
Βασικά το μόνο σωστό που έκανε η Ελλάδα και έφτασε να είναι στα 30 πλουσιότερα κράτη του κόσμου (χωρίς να το αξίζει ή να δικαιολογείται από την απερίγραπτη παραγωγικότητά της) είναι που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Και τώρα ο πιο αχάριστος λαός της Ευρώπης Έλληνας θύμωσε που του είπαν ότι τα έκανε σκατά και πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να πληρώσει αυτούς που τον σώσανε και θα βγει για να γίνει Αλβανία. Ε, μας αξίζει. Μετά ας μη γκρινιάζουμε, δεν υπάρχει επιστροφή, πάμε όλοι στη δραχμή των συνεχών υποτιμήσεων και δεν έχουμε ούτε καν τα πετρέλαια του Μαδούρο. Ωιμέ. Αλλά όχι, είμαστε Ελληνάρες, ψηφίζουμε Καμένο και θα δουν τι θα πάθουν αυτοί οι βρωμοευρωπαίοι που μας δανείζουν με το αισρχοκερδικό... 1,8%. Θα τους δείξουμε εμείς, ως άλλος Χλαπάτσας.