QUOTE
Αλλοι λένε οτι οι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων δεν εφαρμόζονται
Αυτό το λένε εκτός των άλλων οι δανειστές, η ΕΕ, το Παρατηρητήριο,ο ΟΟΣΑ, ακόμη κι η ίδια κυβέρνηση. Άρα μάλλον δε γίνεται καμία μεταρρύθμιση, γι αυτό και δεν κλείνουν και οι αξιολογήσεις ποτέ στην ώρα τους ή όταν κλείνουν γίνεται ως "πολιτική λύση", δηλαδή βάζουμε μέσον.
QUOTE
ουτε σοβαρες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις
Επενδύσεις δε γίνονται (είμαστε προτελευταίοι στην ΕΕ, αν μάλιστα βγάλεις τις επενδύσεις στον τουρισμό οι καρα-τελευταίοι) διότι το νομικό πλαίσιο (που θα έπρεπε να είχε αλλάξει προ...τετραετίας αν τηρούνταν τα μισά από όσα έλεγαν τα μνημόνια) τις καθιστά σουρεαλιτικές. Οι ιδιωτικοποιήσεις έγιναν αρπα-κόλα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοσθεί καμία μεταρρύθμιση, οπότε η κυβέρνηση για να πιάσει το 1/10 των στόχων, ξεπουλάει όσο-όσο είτε από ανικανότητα είτε από κολλητηλήκια (για την τωρινή υποψιάζομαι ότι είναι περισσότερο ανικανότητα).
QUOTE
Αλλοι γουστάρουν να απολυονται δημοσιοι υπάλληλοι, αλλά προς θεου όχι του ιδιωτικού τομέα
Σε τι ακριβώς συνεισφέρει να απολυθούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι; Ανεργία θα έχεις και αυτή κοστίζει στο κράτος οικονομικά, κοινωνικά κλπ. Αν κάποιος ιδιωτικός υπάλληλος τα ξύνει (δεν το λες και απίθανο, όλοι το έχουμε δει) και δεν τον απολύει ο Κόκκαλης, με γεια του με χαρά του του Κόκκαλη που πληρώνει έναν συμπατριώτη μας, δεν αυξάνεται η ανεργία, δεν του πληρώνει το κράτος επίδομα ανεργίας, αυξάνεται η κατανάλωση, πάει στο εστιατόριο του κυρ-Μπάμπη, καταναλώνει και μπορεί να κρατήσει και τους σερβιτόρους του ο κυρ-Μπαμπης. Ακριβώς επειδή είναι ιδιωτικός υπάλληλος, δε στοιχίζει τίποτε στο κράτος, που έτσι εξοικονομεί χρήματα π.χ. να διατηρήσει τα ειδικά σχολεία που ανέφερε κάποιος άλλος φίλος. Όσο ο ιδιωτικός τομέας δεν επιβαρύνει το δημόσιο προϋπολογισμό, καλά κάνει και δεν απολύει κανέναν, πρόβλημα του Κόκκαλη και του κάθε εργοδότη, μικρού ή μεγάλου.
QUOTE
Μετά αναφέρουν ότι λόγω ανικανότητας να τηρήσουμε τα μνημόνια κοβουμε μισθους και συντάξεις (αλήθεια αυτά δε προβλέπονται στα μνημόνια που δε τηρούνται?
Εν μέρει. Περικοπές προβλέπονταν (ειδικά κάτι σουρεάλ...) και θα προβλέπονται διορθωτικά όσο δε γίνονται οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στην οικονομία να ορθοποδεί και να μη δηιουργεί ελείμματα. Οι περικοπές αυξάνονται είτε επειδή δε γίνεται σχεδόν καμία μεταρρύθμιση(άρα οι παθογένειες της οικονομίας τύπου γραφειοκρατία, έλλειψη διαφάνειας, έλλειψη αξιοκρατίας/αξιολόγηση, ανικανόττα προσέλκυσης επενδύσεων κλπ) είτε επειδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις όταν τους ζητάται να επιλέξουν ανάμεσα σε μεταρρυθμίσεις και φόρους επιλέγουν τους φόρους. Αποτελέσμα η υπερφορολόγηση, που επιφέρει μείωση δαπάνης ή αύξηση φοροδιαφυγής, που δημιουργεί επιπλέον έλλειμμα, που για να κλείσει ο προϋπολογισμός (πάλι ελλιεμματικά, αλλά τουλάχιστον να κλείσει) αναγκάζεσαι να κάνεις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οπότε φτου κι από την αρχή. Η δε μέθοδος ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργείς πλεόνασμα μετά από εξοντωτική υπερφορολόγηση είναι εντελώς αντιπαραγωγική γιατί και το ξεζούμισμα έχει όριο: οι κάτω τάξεις θα πεθάνουν τις πείνας και οι πάνω θα σηκωθούν και θα φύγουν με αποτέλεσμα να χάσεις και το τελευταίο καλό δυναμικό σου ή δυνατότητα εσωτερικών επενδύσεων. Αυτό το "σας αλλάζω τα φώτα και τα Χριστούγεννα ίσως δώσω κανά ψίχουλο σε κάποιον συνταξιούχο αν είστε τυχεροί" για να μου απλώνετε το τρύπιο σας πιάτο που λένει και οι Τρύπες στο ΛΑ ΛΑ ΛΑ ΛΑ είναι εκτός των άλλων και πρόστυχο.
QUOTE
Λεφτα μπορείς να βρείς από αλλού, το θεμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση και ποιος είναι με ποιον.
Τα λετά δε "βρίσκονται" δημιουργούνται. Για να δημιουργηθούν πρέπει μια οικονομία να λειτουργεί εύρυθμα, με όρους ανταγωνισμού, διαφάνειας και νομικό πλαίσιο λογικό, κατανοητό και λειτουργικό. Πολλά από αυτά θα διόρθωναν τα μνημ΄νια αλλά δεν εφαρμόστηκαν λόγω πολιτικής βούλησης ή ανικανότητας (π.χ. η τεχνοκρατική ικανότητα στο δημόσιο τομέα είναι στα Τάρταρα γιατί λόγω αναξιοκρατίας επί χρόνια προσλαμβάνονταν γαλαζοπράσινα παιδιά... με πρεσβείες που έχω επαφή πέφτει το γέλιο της αρκούδας από "διπλωμάτες" που δεν ξέρουν γλώσσες και γραμματείς που γράφουν σε μπλοκάκι και δεν ξέρουν τι είναι το ίντερνετ και μιλάμε για άτομα με χιλιάδες ευρώ μισθούς, ένα παράδειγμα μόνο).
QUOTE
Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν αυοί που παίρνουν το μεγάλο κομμάτι της πίτας εκμεταλλευόμενοι τον κόπο άλλων? Μονο στο δημόσιο οι αμοιβές είναι αίσχος. Αυτος είναι ο καπιταλισμός.
Εάν το δημόσιο λειτουργούσε σωστά, τότε οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί θα λειτουργούσαν και θα εξασφαλιζόταν ο ανταγωνισμός εύρυθμα και θα λειτουργούσε το κράτος όπως δουλεύουν αυτά τα σατανιστικά καπιταλιστικά κράτη όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και άλλοι αλήτες που εκμεταλλεύονται ο ένας τον άλλον και δε ζουν τόσο όμορφα όσο ο κόσμος στη Βόρειο Κορέα, την Αλβανία του Χότζα και τη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Το κακό στον ελληνικό ιδιωτικό τόμέα (που είναι εντελώς σάπιος) είναι ότι είναι ενεξέλεγκτος γιατί αυτός που έπρεπε να ρυθμίζει τη λειτουργία του (δηλαδή το δημόσιο) είναι ακόμη πιο σάπιος. Αν δεν ξεκινήσεις από σοβαρό κράτος (δηλαδή δημόσιο), ο ιδιωτικός τομέας δε θα φτιάξει ποτέ των ποτών.
QUOTE
Ειτε είσαι νεοφιλελες είτε όχι ορισμένα αγαθά πρέπει είναι δημόσια κα να μην ελεγχονται από την αγορά, ωστε όλοι να έχουν προσβαση σε αυτά με το χαμηλότερο κόστος. Αγαθά που είναι αδιαπραγματευτα για να ζει ενας ανθρωπος.
Προφανώς και συμφωνώ σε αυτό. Οι κοινωνίες που ανέφερα τα εξασφαλίζουν αυτά, αν όχι στο ακέραιο πολύ περισσότερο και καλύτερα από τις μέσες ανθρώπινες κοινωνίες.
QUOTE
Επίσης για όσους λένε ότι συντηρούν ένα σάπιο δημόσιο, για να κερδίζουν ψήφους και να φτιάχνουν κυβερνήσεις. Συγγνωμη παίδες. Δεν ψηφίζουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ευθύνη της ψήφου βαραίνει όλους ανεξαιρέτως.
Αγνοώ κάποιον που να ισχυριστηκε το αντίθετο.
QUOTE
δε χρειάζεται να στιβουμε το μυαλό με χαρντκοριλίκια τυπου εθνικοποίηση τραπεζών και εθνικό νόμισμα.
Συμφωνούμε, αυτά όπου εφαρμόστηκαν έφεραν πέινα. ΠΕΙΝΑ, όχι αυτό που έχει στην Ελλάδα, αλλά ΠΕΙΝΑ κανονική, του τύπου να γυρίζεις σπίτι και να βλέπεις τη σπιτονοικοκυρά σου να τρώει τα καναρίνια της με δάκρυα στα μάτια ή να χάνεις κάθε μήνα φίλους και γείτονες που πέθαναν στην προσπάθεια μετανάστευσης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα κράτος με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο για τον παγκόσμιο μέσο όρο, παρά τα όσα τραγελαφικά γίνονται, βασικά επειδή ανήκει σε ένα γκρουπ πολύ ισχυρών χωρών.
QUOTE
Επίσης σορρυ πυο δε πιστεύω ότι οι μισθοί του μέσου εργαζόμενου δνε ευθύνονται για το χρέος και την κατάστασή μας, αλλά τα μιζιλικια, οι ολυμπιάδες, η χρηματοδότηση για τη συντήρηση του κομματικο-πελατειακού κράτους, υπερσκοστολογήσεις σε έργα και εξοπλισμούς και αλλά χιλια δυο, βαριέμαι να ψάχνω και τα στοιχεία για τα έξοδα του κρατους για του λόγου το αληθές, άσχετα που ετσι και αλλιώς θα έιχαμε χρεος όπως ολες ο χώρες παγκοσμίως
Στην τελευταία φράση διαφωνώ. Εκτός ότι δεν έχουν όλες οι χώρες παγκοσμίως χρέος (η Δανία ας πούμε πρακτικά δεν έχει) είναι το ύψος του χρέους αυτό που το καθιστά βιώσιμο ή μή, σε συνάρτηση πάντα με τις παραγωγικές δυνατότητες της κάθε χώρας. Το να λέμε "όλες οι χώρες έχουν χρέος" είναι σα να λες το ΜΑρούσι έχει εκλγηματικότητα (κάποια έχει), το ΚΑράκας το ίδιο, άρα ας μην κάνει τίποτε το ΚΑράκας να την καταπολεμήσει γιατί όλοι έχουν.
Υπό προϋποθέσεις, μέχρι και υγιές είναι να έχει χρέος μια χώρα, με την προϋπόθεση ότι έχει επίγνωση της δανειοληπτικής της ικανότητας, ότι αποπληρώνει σαφώς και εγκαίρως κι ότι δε φορτώνει σε άλλους τα δικά της βάρη με εθνικολαϊκιστικα τσιτάτα, όταν μάλιστα μερικοί από τους δανειστές της έχουν και πολύ χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και οι πολίτες τους αδυνατούν να καταλάβουν γιατί πρέπει να δείχνουν αλληλεγγύη σε μια χώρα που αρνείται να μεταρρυθμιστεί. Τώρα αν εμείς θέλουμε να σνεχίσουμε να έχουμε σύστημα συντάξεων σουρεάλ (η μητέρα μου πήρε πλήρη σύνταξη στα 42), επιδόματα αβαβά, καμία αξιολόγηση για να παραμένουν οι ημέτεροι πιράνχας στο δημόσιο, φορολογικό-λάστιχο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συναλάσσεται-εκβιάζεται με συμφέροντα και νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε τερατουργήματα στον τομέα των ΜΜΕ, των εξοπλισμών, της παιδείας κλπ, είναι δικαίωμά μας να ψηφίζουμε όποια κυβέρνηση μας φέρνει πιο κοντά στο όνειρο της Πιονγιάνγκ.
QUOTE
Αλλά εμείς είμαστε τόσο γίδια που αναζητούμε λύση σε νεοφιλελευθερες πολιτικές που μας έφεραν εδώ
Δεν μας έφεραν νεοφιλελεύθερες πολιτικές εδώ. Τη χρεοκοπία, τα μνημόνια κλπ τα έφερε η άλωση του δημοσίου τομέα από τον απόλυτο κρατισμό και τη διαφθορά του ΠΑΣΟΚ και τη ρεμούλα και ανικανότητα της ΝΔ (μικρότερη ευθύνη επειδή κυβέρνησε λιγότερο, αλλά π.χ. η δεύτερη θητεία του Κωστάκη ήταν ταφόπλακα σε μια οικονομία που είχε δυναμική, είχε ανάπτυξη και εξαιρετικά ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες κι έκανε απίστευτα πράγματα το παλικάρι). Νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν έχουμε δει κι ελπίζω να μη δούμε κιόλας. Αν νομίζει κανείς ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι νεοφιλελευθερισμός, έχω πολλές χώρες να του προτείνω να πάει για να δει τι είναι ακριβώς αυτό και πώς καταστρέφει μια κοινωνία (ξεκίνημα με Γουατεμάλα για ορεκτικό).