Ζητώ συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση. Δεν είχα πολύ ελεύθερο χρόνο αυτές τις μέρες.
QUOTE (yorgos @ Jul 4 2015, 17:07 )
H συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ της εφαρμογής μνημονίου. Τώρα αν στην Ελλάδα βγάζουμε στις τηλεοράσεις τηλεγκουρού και ανθρώπους που χτίζουν καριέρες πάνω "στη διαφοροποίηση της άποψης" είναι άλλο θέμα. Η Ευρωζώνη έχει ένα μάτσο οικονομολόγους, δες πόσοι είναι υπέρ ενός μνημονίου και διαρθρωτικών αλλαγών και πόσοι εναντίον. Και βέβαια υπάρχουν και οι νοσταλγοί του ανατολικού μπλοκ, που απλά υποκινούνται όχι από οικονομική λογική, αλλά από πολιτικά wishful thinkings. Είμαι σίγουρος ότι και στο ΚΚΕ κάποιος οικονομολόγος θα υπάρχει και είναι και βέβαιος πως η αλβανοποίηση της οικονομίας είναι εξαιρετική ιδέα.
Αυτή η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ της εφαρμογής ΤΙ μνημονίου; Υποστηρίζουν ένα μνημόνιο με μέτρα λιτότητας; Υποστηρίζουν την συνέχιση της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων 5 χρόνων; Γιατί αν το υποστηρίζουν τότε καλύτερα να σχίσουν τα πτυχία τους. Το ίδιο το ΔΝΤ είπε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο στην τελευταία του έκθεση. Πως γίνεται όλοι αυτή η συντριπτική πλειοψηφία που αναφέρεις να υποστηρίζει την συνέχεια μιας μη-βιώσιμης πολιτικής, λοιπόν; Μήπως υποκινούνται και αυτοί από ένα πολιτικό wishful thinking;
Το άρθρο δεν μου ανοίγει, αλλά βασικά ο Κρούγκμαν και ο Στίγλιτζ (που είναι και νομπελίστας) υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει και δε θα πρέπει αν έχει οικονομία ευρωζώνης, ότι θα πρέπει να είναι σαφώς φτωζότερη χώρα, ότι ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται που είναι στο γκρουπ των πλουσίων. Και φυσικά υποστηρίζουν ότι οι μισθοί των 400 και 600 και 800 ευρώ είναι αδύνατοι διότι είναι υπερβολικά υψηλοί. Απαισιόδοξη άποψη.
Ναι, ε; Ενδιαφέρον. Μπορείς να ανεβάσεις κάποιο link με δηλώσεις του που να λένε κάτι τέτοιο; Γιατί ειδικά ο Stiglitz έχει ταχθεί εναντίον της λιτότητας και στην Ισπανία και μην μου πεις πως το έκανε αυτό επειδή πίστευε πως η Ισπανία δεν θα έπρεπε να έχει οικονομία Ευρωζώνης.
Αν η Ελλάδα είχε κάνει τις στοιχειώσεις μεταρρυθμίσεις αντί να έχει μια οικονομία ΕΝΤΕΛΩΣ ανώμαλη, με ένα δημόσιο τομέα διογκωμένο που δεν παράγει τίποτε, συντάξεις στα 42, κλειστά επαγγέλματα (δες π.χ. τη φίλη μας τη σοσιαλιστικότατη Βενεζουέλα όπου φαρμακεία λειτουργούν ακόμη και στα 24ωρα σούπερ μάρκετ, ενώ στην Ελλάδα αν έχω διάρροια πρέπει να ψάχνω μεταμεσονύχτια ποιος διανυκτερεύει...απ΄σιετυτα πράγματα), καρτέλ με τραγικά υψηλές τιμές που προστατεύονται από κόμματα και καναλάρχες (πόσο κάνει το γάλα; ). την υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη στην Ευρώπη (μεγάλε Τράκη, με αυτά που μας έτρωγες τόσα χρόνια το ΛεΜπρον πρέπει να είχαμε) και μια φοροδιαφυγή που θυμίζει Άγιο Δομίνικο, μια χαρά ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν.
Αγαπητέ yorgos, ποιος φταίει που η οικονομία της χώρας είναι ανώμαλη; Ποιος φταίει που δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγή; Ποιος φταίει που δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί μέσα στα πλαίσια της ΕΕ; Σίγουρα μπορείς να κατηγορήσεις την διαφθορά, την πελατοκρατία, τα ρουσφέτια, την φοροδιαφυγή και τα μεγάλα συμφέροντα καναλαρχών και λοιπών καρχαριών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που δεν παράγουμε. Όλα αυτά τα προβλήματα υπήρχαν στην Ελλάδα εδώ και χρόνια αλλά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ξεκίνησαν με το που μπήκαμε στην Ευρωζώνη.
Η κοινή νομισματική πολιτική δεν έφερε μαζί της και κοινή οικονομική πολιτική. Το όλο όνειρο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης απέτυχε οικτρά και αυτό το πληρώνουν όλες οι χώρες του Νότου.
Συμφωνούμε σε αυτό. Για να καταστεί βιώσιμο θα πρέπει η Ελλάδα να έχει ρυθμούς ανάπτυξης που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν. Το θέμα είναι ότι ήδη έγινε ένα κούρεμα και κανείς δε θέλει να κάνει κι άλλο για μια κυβέρνηση που δεν έκανε κανένα βήμα μεταρρύθμισης. Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό; Μιας κυβέρνησης που εκβιάζει (αυτοκτονώ στο σαλόνι σας, δώστε μου λεφτά μη σας πιτσιλίσω τον καναπέ και ΤΩΡΑ), που σε 5 μήνες έκανε μόνο ρουσφέτια (αυξήσεις στη ΔΕΗ, 500 εκατομμύρια στον Καμμένο για να μη ρίξει την κυβέρνηση...ε συγγνώμη για να επισκευάσει 35χρονα αεροπλάνα ...υποβρυχίου πολέμου WTF???), επαναπροσέλαβε καθαρίστριες που είχαν προσληφθεί με 1.080 ευρώ για τετράωρη εργασία από τους ΠΑΣΟΚους, ξαναπήρε σχολικούς φύλακες, απέρριψε το νόμο που είχε περάσει από 256 βουλευτές για τον εξορθολογισμό των πανεπιστημίων ευελπιστώντας να επαναφέρει τα κομματοσκυλικά καθεστώτα του παρελθόντος, ξανανοίγει την ΕΡΤ που έχει περισσότερους υπαλλήλους από το CNN, ακύρωσε αποκρατικοποιήσεις, ακυρώνει τη μηδενική ρήτρα του συνταξιοδοτικού, δίνει πρόωρες συντάξεις... Φυσικά και δεν είναι βιώσιμο το χρέος και οι Ευρωπαίοι ηγέτες το είπαν: κάντε καμιά μεταρρύθμιση και θα το μειώσουμε, αλλά δώσε μου κάτι κύριε Τσίπρα για να πω στους ψηφοφόρους μου "ορίστε, η Ελλάδα φτιάχνει την οικονομία της, ας κόψουμε κάτι για να είναι βιώσιμο". Κι εσύ τι κάνεις; Δίνεις αυξήσεις στο Φωτόπουλο, που κατηγορείται για 8 κακουργήματα εκτός των άλλων. Αυτή η κυβέρνηση -που την υποδέχθηκε με ανακούφιση η Ευρώπη θεωρώντας ότι τουλάχιστον απαλλάχθηκε από τη διαφθορά των δύο προηγούμενων κομμάτων εξουσίας- από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είναι μια κυβέρνηση εποχής 80' που κάνει στροφή εμπρός... προς τα πίσω. Ε, σε τέτοια κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαρίσουν και χρέη, όχι όσο συνεχίζει να λαϊκίζει και να αποφεύγει να πει την αλήθεια: ότι η οικονομία μας έχει τα χάλια της όχι λόγω του μνημονίου (το μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα, χρεοκοπήσαμε πολύ πριν από αυτό), αλλά επειδή όλη της η δομή είναι σάπια.
Η οικονομία μας έχει προβλήματα επειδή όπως ανέφερα πιο πριν η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έγινε ποτέ. Προφανώς και το μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής κατάρρευσης και όχι η αιτία της. Απλά το μνημόνιο διασφαλίζει το γεγονός πως η οικονομική εξαθλίωση ήρθε για να μείνει. Το μνημόνιο διατηρεί αυτό το φαύλο κύκλο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης.
Αλλά ναι, θα συμφωνήσω πως τα προβλήματα υπήρχαν πολύ πριν την εφαρμογή του μνημονίου. Μπήκαμε στην ΕΟΚ για λόγους πολιτικών συμμαχιών και δεν λάβαμε υπόψιν μας πως αυτό μπορεί να είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας.
Ανάπτυξη θα έφερναν οι μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησε να κάνει ο Σαμαράς και που απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάπτυξη χωρίς πλαίσιο που να προσκαλεί επενδύσεις, να έχει βιώσιμο συνταξιοδοτικό κι εργατικά, με δημόσιο που απλώς κολλάει σφραγίδες και με εξοπλιστικές δαπάνες που θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο, δεν πρόκειται να έλθει. Ο Στρατούλης κάνει κηδεία με ξένα κόλυβα.
Άρα πρέπει να παράξουμε. Πες μου μια από τις μεταρρυθμίσεις που υπήρχαν στο μνημόνιο και δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Και μετά βρες μου ΜΙΑ πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που να προωθεί την ανάπτυξη. ΜΙΑ.
Θα μπορούσες εσύ να μου αναφέρεις μία μεταρρύθμιση που να προωθεί την ανάπτυξη? Γιατί εγώ ειλικρινά δεν βλέπω καμία. Εκτός αν θεωρείται ανάπτυξη η «ευέλικτη» εργασία, βέβαια...
Γιατί είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην ανταγωνιστικότητα (όπως και η Βενεζουέλα). Ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει μια επένδυση βρίσκει μπροστά του ένα τείχος γραφειοκρατίας, ένα φορολογικό σύσημα στραγγαλιστικό, ένα νομικό πλαίσιο που θυμίζει Βοσνία και μια σειρά από επαγγελματίες απεργούς, αργόσχολους, λαμόγια, μεσάζοντες που θα του βγάλουν την Παναγία.
Και γιατί είμαστε μια από τις τελευταίες χώρες στην ανταγωνιστικότητα; Μήπως παίζει ρόλο το γεγονός πως απλά δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί μέσα στην ΕΕ; Μήπως θα ήμασταν σε καλύτερη οικονομική θέση αν εκμεταλλευόμασταν μόνο εμείς την ΑΟΖ μας;
Δεν ισχύει αυτό. Η Ισπανία ας πούμε έχει πάρα πολλή βαριά βιομηχανία. Επίσης τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με της Ελλάδας. Αυτό που το βαφτίζουμε "ευρωπαϊκή κρίση" είναι μεγάλο ψέμμα. Σε αυτές τις χώρες δημιουργήθηκε πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα, δηλαδή χρεοκόπησαν κάποιες τράπεζες και ανέλαβε η κυβέρνηση να τις σώσει. Στην Ελλάδα έγινε κάτι που μόνο στον Τρίτο Κόσμο ή σε χώρες σε πόλεμο γίνεται: χρεοκόπησε το ΚΡΑΤΟΣ, οι ελληνικές τράπεζες μια χαρα΄υγιέστατες είναι. Σημείωση: η Πορτογαλία βγήκε στις αγορές και δανείζεται σχεδόν με επιτόκια Γερμανίας και η Ισπανία -μια χώρα στην οποία έχω ζήσει και δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας μπάχαλο- είναι πάλι σε ανάπτυξη. Η Ελλάδα πολύ απλά είναι μια οικονομία με οικονομικές δομές Λατινικής Αμερικής, οι άλλες απλά είχαν κάποιες ανεύθυνες τράπεζες.
Φίλε yorgos, δεν ισχύει αυτό που λες. Και στην Ελλάδα οι τράπεζες χρεοκόπησαν. O μόνος λόγος που οι ελληνικές τράπεζες είναι «υγιέστατες» αυτή την στιγμή είναι γιατί τις «σώσαμε» το 2010 και μεταφέρθηκαν τα χρέη τους στο ελληνικό δημόσιο.
Ούτε αυτό είναι αλήθεια, η αλιεία είναι πολύ μικρό κομμάτι των ΑΕΠ τους, ο λόγος για τον οποίον δε θέλουν να μπουν είναι ότι αναλογικά έχουν πολύ καλύτερο βιοτικό επίπεδο από τις χώρες της ΕΕ και δε θέλουν να τα μοιραστούν και καλά κάνουν. Ειδικά για την Ισλανδία και τη Νορβηγία που έχουν και άπειρους ενεργειακούς πόρους (όταν πήγα στην Ισλανδία μας έλεγαν πώς εξασφαλίζουν αυτονομία στην ενέργεια μόνο από τα ηφαίστειά τους) το να βρίσκονται παρέα με μια ένωση που ενεργειακά δεν είναι ανεξάρτητη δεν είναι και εντελώς σώφρον.
Φίλε μου, η ΑΟΖ δεν έχει να κάνει μόνο με την αλιεία. Σχετίζεται άμεσα και με τους ενεργειακούς πόρους που αναφέρεις αλλά και με τον ορυκτό πλούτο αυτών των δύο χωρών. Προφανώς και δεν έχουν λόγο να μπουν στη ΕΕ.
Μια χαρά αρκεί και μάλιστα με αυτό η Νορβηγία κεφαλαιοποιεί και τη μεικτή της οικονομία. Το θέμα είναι πώς το χρησιμοποιεί. Δύο παραδείγματα:
1. Στη Βενεζουέλα με 0,01 ευρώ γεμίσαμε ντεπόζιτο 17 λίτρων. Στη Νορβηγία το πετρέλαιο είναι πανάκριβο. Κοινώς, η Νορβηγία δεν στρογγυλοκάθεται πάνω στα κοιτάσματά της, αλλά βάζει τους πολίτες της να πληρώνουν το κόστος, ενώ η Βενεζουέλα τους έχει κάνει να θεωρούν ότι το πετρέλαιο έχει την αξία κάτουρου. Άσε που γεμίζουν νταμιτζάνες ολόκληρες οι πολίτες και περνάνε τα σύνορα με την Κολομβία και το πουλάνε στην εκατονταπλάσια τιμή, δηλαδή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιδοτεί την αφορολόγητη μαύρη αγορά και το πετρέλαιο...του γείτονα. Είναι να τρελαίνεσαι.
2. Η Νορβηγία έχει φτιάξει ειδικό fund στο οποίο πάνε τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Στη Βενεζουέλα, εκτός από το ότι το πετρέλαιο κυριολεκτικά χαρίζεται σε πάνω από 25 χώρες μέσω της Petrocaribe (της οποίας ο σκοπός είναι νε εξαγοράζονται ψήφοι στα Ηνωμένα Έθνη), τα όποια κέρδη απομένουν από τα μυθικά της αποθέματα πάνε σε "κοινωναικά προγράμματα". Π.χ. η κυβέρνηση επιδοτεί το να αγοράζει ο οποισδήποτε φτηνά δολάρια για να πηγαίνει διακοπές στο εξωτερικό. Τι κάνει ο κόσμος; Παίρνει τα φτηνά δολάρια (με ισοτιμία της πλάκας), αγοράζει εισιτήριο για τη Λίμα (όπου σου δικαιολογούσαν 2.500 δολάρια κόστος διακοπών), κλεινόταν εκεί σε μια τώγλη για μια εβδομάδα, επέστρεφε στη χώρα του, και τα 2.500$ που είχε πάρει σε τιμή της πλάκας τα πουλούσε στη μαύρη αγορά σε συνήθως 200πλάσια τιμή. Δηλαδή τα κέρδη του πετρελαίου πήγαιναν στο να επιδοτούν μούφα διακοπές και να τροφοδοτούν τη μαύρη αγορά που φέρνει υποτίμηση και πληθωρισμό, άρα περεταίρω φτώχεια στα χαμηλότερα στρώματα. Δε φταίει το πετρέλαιο, αλλά το τι κάνεις με αυτό. Αυτό που έγινε με τις εργατικές κατοικίες ας πούμε στη χώρα είναι έγκλημα, καταστράφηκε κυριολεκτικά ο οικοδομικός τομέας, ξεφτιλίστηκε το real estate και αυξήθηκε η εγκληματικότητα σε απίστευτα επίπεδα... με τα λεφτά του πετρελαίου. Η Βενεζουέλα είναι σεμινάριο για το πώς να καταστρέψεις την τέταρτη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Παραδίδουν μαθήματα οι φίλοι μας οι Podemos.
Προφανώς και παίζει ρόλο το πως χρησιμοποιείς το πετρέλαιο. Εννοείται πως η κάθε χώρα πρέπει να χρησιμοποιεί τους πόρους της συνετά και πάνω από όλα βιώσιμα.
Το παράδειγμα της Νορβηγίας μας δείχνει πως δεν είναι απαραίτητο μια χώρα να είναι στο Ευρώ για να έχει μια καλή οικονομία. Μπορείς να το πετύχεις και με εθνικό νόμισμα αρκεί να ξέρεις τι κάνεις.
Μου αρέσει, πάντως, που ξέρεις κάθε είδους κομπίνα που παίζεται στη Βενεζουέλα. Είναι ενδιαφέροντα όσα μας λες, δεν θα πω ψέμματα.
άνεις λογικό άλμα. Όλα τα κάνει σωστά: έχει πολύ χαμηλή διαφθορά, ατελείωτο πετρέλαιο, σοφό φορολογικό σύστημα (ξέρεις τι φόρους πληρώνει ο Νορβηγός; Και πόσο γκρινιάζει γι' αυτούς, έχεις πάει στη Νορβηγία; ), έντονη παραγωγικότητα, ανταγωνιστικές εταιρείες, προωθεί την επιχειρηματικότητα, επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και πανεπιστήμια με έρευνα (όχι καταλήψεις, "και α και ου και δαπ νου δου φου κου" και εκδρομή στη Μύκονο με 99 ευρώ), προσελκύει επενδύσεις και έχει ένα δημόσιο τομέα. Το μυστικό της επιτυχίας της δεν είναι ότι δεν μπήκε στην ένωση των ισχυρών (γιατί συγκρινόμενοι με αυτήν δεν της φαίνονται καν ισχυροί). Και η Αλβανία δεν μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βοσνία το ίδιο και η Λευκορωσία ομοίως. Δεν είναι αυτό το μυστικό της επιτυχίας. Η Ελλάδα ευνοήθηκε απίστευτα από την είσοδό της και στο ευρώ και στην Ένωση, άλλαξε η χώρα άρδην, βρήκε νόμισμα της προκοπής από το πουθενά, πήρε επιδοτήσεις και τις πέτακε στα σκουπίδια (εγώ ήμουν διερμηνέας σε συνέδρια για την ΚΑΠ και για το ΕΣΠΑ και οι Έλληνες "εκπρόσωποι" πήγαιναν στα μπουρδέλα αντί για τα συνέδρια μπας και μάθουν τι είναι η απορρόφηση)
Δεν είπα πως το μυστικό της επιτυχίας είναι το ότι δεν μπήκε στην ΕΕ. Είπα πως αν έμπαινε στην ΕΕ πολύ απλά δεν θα ήταν σε τόσο καλή οικονομική θέση. Διαφωνείς;
Από που και ως που ευνοηθήκαμε από την είσοδο μας στην ΕΕ; Είμαι 25 χρονών και θυμάμαι πως ήταν η κατάσταση και πριν και μετά από το Ευρώ. Προσωπικά, δεν θυμάμαι καμία ιδιαίτερη αλλαγή χώρα και καμία οικονομική άνθηση. Εκτός αν λογίζονται για οικονομική άνθηση τα ψέμματα του Σημίτη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Κωστάκη που μας καταχρέωσαν.
Σημείωση: Το τι σχέση έχουν οι φοιτητικές καταλήψεις με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ένας θεός ξέρει.
Όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα, όπου σχεδόν διπλασιάστηκε το ΑΕΠ μέσα σε 9 χρόνια (!!!!) και μειώθηκαν τα έσοδα από τη φορολογία στην ίδια περίοδο!!!! Τα λεφτά έγιναν Καγιέν, Ρωσίδες, ταξιδάκια στην Κούβα για να πηδήξουμε κοπέλες που έχουν τρία πτυχία παραπάνω, διορίστηκαν σε πρεσβείες άνθρωποι που δεν ξέρουν ούτε Αγγλικά, δόθηκαν έργα σε καρχαρίες, κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες με προϋπολογισμό 7 δις που κατέληξαν να είναι 38, ταϊσαμε ένα κομματικό κράτος-τέρας. Δε φταίει η Ευρώπη που εμείς κάναμε το δημόσιό μας μπάχαλο, που ο Καραμανλής πρόστυχα έκανε εκστρατεία στον κάμπο "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" λέγοντας στους αγρότες να εξαπατήσουν την ΕΕ, που ψηφίζαμε Τσοχατζόπουλους, Λαλιώτηδες και Βουλγαράκηδες και που δίναμε επιδόματα θέρμανσης μηχανής και σύνταξη 2.900 ευρώ στην 92χρονη γιαγιά μου γιατί ήταν σε δυνατό συνδικάτο.
Η άνοδος του ΑΕΠ ήταν πλασματική και το ξέρεις. Μόνος σου το είπες πως τα λογιστικά του κράτους ήταν μαγειρεμένα.
Για την διαφθορά τι μου τα λες εμένα; Εσείς τους ψηφίζατε όλους αυτούς αυτά τα χρόνια, όχι εγώ. Και αυτοί οι ίδιοι διεφθαρμένοι δεν ήταν που ευνοήθηκαν από την ένταξη μας στην ΕΕ; Γιατί μην μου πεις πως από την ΕΕ ευνοήθηκε ποτέ ο χαμηλόμισθος, ο φτωχός εργάτης και ο μικρός αγρότης..
Βασικά το μόνο σωστό που έκανε η Ελλάδα και έφτασε να είναι στα 30 πλουσιότερα κράτη του κόσμου (χωρίς να το αξίζει ή να δικαιολογείται από την απερίγραπτη παραγωγικότητά της) είναι που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Και τώρα ο πιο αχάριστος λαός της Ευρώπης Έλληνας θύμωσε που του είπαν ότι τα έκανε σκατά και πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να πληρώσει αυτούς που τον σώσανε και θα βγει για να γίνει Αλβανία. Ε, μας αξίζει. Μετά ας μη γκρινιάζουμε, δεν υπάρχει επιστροφή, πάμε όλοι στη δραχμή των συνεχών υποτιμήσεων και δεν έχουμε ούτε καν τα πετρέλαια του Μαδούρο. Ωιμέ. Αλλά όχι, είμαστε Ελληνάρες, ψηφίζουμε Καμένο και θα δουν τι θα πάθουν αυτοί οι βρωμοευρωπαίοι που μας δανείζουν με το αισρχοκερδικό... 1,8%. Θα τους δείξουμε εμείς, ως άλλος Χλαπάτσας.
Μάλιστα. Η ΕΕ είναι οι σωτήρες και εμείς είμαστε οι αχάριστοι Ελληνάρες που δεν καταλαβαίνουμε το καλό μας. Τι να απαντήσω σε μια λογική ρατσιστικής γενίκευσης; Τι να πω σε κάποιον που επιτίθεται σε έναν ολόκληρο λαό; Δεν θα πω κάτι βασικά. Απλά θα σε στείλω να δεις ένα βιντεάκι -> [link]https://www.videoman.gr/82019[/link]
Δυστυχώς, το εν λόγω βιντεάκι δεν έχει ανέβει ακόμα στο youtube οπότε δεν ξέρω πως μπορώ να το κάνω embed. Είναι ενδιαφέρον, πάντως, και θεωρώ πως καλό θα ήταν να το παρακολουθήσει κανείς.
Για να δει κανείς τι προπαγάνδα πέφτει από την Bild και από κάποιες άλλες εφημερίδες και πως αναπαράγει αυτή τη προπαγάνδα ο φίλος yorgos.
Γιατί σημασία δεν έχει ο τόπος της γέννησης σου. Σημασία έχουν τα πιστεύω σου και το πως αγωνίζεσαι γι'αυτά.
Αυτά από εμένα. Καλή μας τύχη.