Θα μου επιτρέψεις να σταθώ σε μερικά σημεία
Αρχικα αν δεις τα ρανκινγκ των ομαδων σε ολη τη σεζον μεχρι τωρα στην Ευρωλιγκα,πρωτος ειναι ο Ολυμπιακος και μαλιστα με αρκετη διαφορα απο την Μπαρτσελονα.Συγκεκριμενα,ειναι καλυτερος της σε ολους τους τομεις εκτος των βολων.
,ενα ενδιαφερον στοιχειο,το οποιο εχει και λιγο γευση απο ΝΒΑ ειναι πως ο Ολυμπιακος εχει (χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος) 114 ποντους ανα 100 κατοχες μπαλας ενω η αντιχτοιχη πρωτη ομαδα στο ΝΒΑ,οι Suns,εχουν 108 ανα 100 κατοχες.Αυτο ουσιαστικα αποτυπωνει το θεαμα που βλεπουμε(τις περισσοτερες) καθε βδομαδα απο τον Ολυμπιακο.
Τα σωστά στοιχεία που χρειάζεται να κοιτάξεις για το επιθετικό παιχνίδι των ομάδων είναι:
1ον) Το True Shooting. Εκεί Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ είναι ισοδύναμες στην κορυφή της διοργάνωσης για τη σεζόν που πέρασε
2ον) Το Effective FG% ή eFG%. Εκεί ο Ολυμπιακός προηγείται οριακά με 59% έναντι 58% της ΤΣΣΚΑ και 56% της Μπαρτσελόνα. Αυτό το στοιχείο αφορά στην καθαρή ευστοχία για όλα τα σουτ, ανάλογα με το ποσοστό σουτ δύο και τριών πόντων που παίρνει μία ομάδα σε ένα παιχνίδι και είναι υψηλότερο για τους ερυθρόλευκους, παρά το γεγονός ότι σουτάρουν λιγότερα τρίποντα (ανά κατοχές, όχι ανά αγώνα, αφού έχουν πιο γρήγορο ρυθμό από τους μπλαουγκράνα).
3ον) Το Points per Play, όπου η Μπαρτσελόνα προηγείται επίσης οριακά. Συγκεκριμένα, έχει 1.04 πόντους ανά κατοχή έναντι 1.03 πόντων ανά κατοχή για τον Ολυμπιακό. Η ΤΣΣΚΑ έχει 0.99 και η Παρτιζάν 0.88
Ωστόσο, αν και το τρίτο μόνο από τα τρία μεταφράζεται σε πόντους, στην ουσία η παραγωγικότητα μιας ομάδας μετράται επίσης από το Assist/Turnover, όπου οι δύο ομάδες της διοργάνωσης ήταν ισοδύναμες μέχρι χθες, όταν και η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε τον Ολυμπιακό και προηγείται οριακά όμως και πάλι με 1.38 έναντι 1.36. Δηλαδή, το passing της είναι και πάλι ελάχιστα πιο προσεγμένο, ιδιαίτερα σχετικό και πάλι όμως ως στατιστικό, αφού ο Ολυμπιακός έχει το passing πιο πολύ μέσα στο παιχνίδι του και εκδηλώνει και περισσότερες προσπάθειες. Στο Αst/TO, πάντως, η ΤΣΣΚΑ είναι πολύ μακριά στο 1.01 και η Παρτιζάν έχει 0.88, πράγμα που σημαίνει ότι κάνει πολύ περισσότερα λάθη, ανά ασίστ που δίνει και οι παραγωγικές μονάδες της είναι ελάχιστες
Η Παρτιζάν, ωστόσο, πάει πιο συχνά στις βολές από όλους και μάλιστα με τεράστια διαφορά (Free Throws Attempted per Possession). Εκεί είναι στο 0.38, έναντι 0.33 του Ολυμπιακού, 0.31 της Μπάρτσα και 0.28 της ΤΣΣΚΑ
Μία άλλη πρωτιά (και πάλι με διαφορά) της Παρτιζάν είναι το επιθετικό ριμπάουντ που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν είχαμε το offensive rebounds per field goals missed, αλλά και πάλι οι Σέρβοι παίρνουν 12.4 ανά αγώνα, έναντι 10.3 του Ολυμπιακού, 8.2 της Μπάρτσα και 7.7 της ΤΣΣΚΑ. Αυτό σημαίνει διαρκή ανανέωση επιθέσεων και συχνά εκτέλεση βολών (όπως προδίδει το προηγούμενο στατιστικό)
Φυσικά, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, τα αμυντικά στατιστικά είναι ιδιαίτερα καθυστερημένα και δε μπορεί να αποδειχθεί το αυτονόητο (ότι, δηλαδή η Μπαρτσελόνα παίζει την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση), πέραν βέβαια του γεγονότος ότι στο παρκέ αυτό είναι προφανές. Πέραν του αμυντικού ριμπάουντ, όπου και πάλι είναι πρώτη η Παρτιζάν (25 ανά αγώνα, έναντι, 24.1 της Μπάρτσα, 23.7 της ΤΣΣΚΑ και 23.1 του Ολυμπιακού), οι Καταλανοί πρωτεύουν στα κοψίματα με διαφορά (4.0 έναντι 3.2 της ΤΣΣΚΑ, 3.1 της Παρτιζάν και 2.3 του Ολυμπιακού), αλλά δεν τα πηγαίνουν καλά στα κλεψίματα (Ολυμπιακός 8.7, ΤΣΣΚΑ 8.1, Μπαρτσελόνα 7.6 και Παρτιζάν 7.2)
Ναι,η Μπαρτσελονα μπορει να εχει κανει μερικες πειστικες νικες απεναντι σε αντιπαλους οπως η Σιενα,η Ρεαλ και γενικα μαζι με τον Ολυμπιακο πολλοι θεωρουσαν πως θα ειναι στον τελικο της Ευρωλιγκας,οπως και μαλλον θα γινει,ομως αυτες οι νικες ουσιαστικα αποτελουν το αντισταθμισμα που σκεφτονται πολλοι στη συγκριση των 2 ομαδων.Εδω ερχεται ενα μεγαλο ΑΝ και αφορα το πως θα εμφανιζονταν ο Ολυμπιακος ΑΝ ειχε τους ιδιους αντιπαλουυς με Μπαρτσελονα.Ομως,τα γεγονοτα ειναι ισχυροτερα απο τις υποθεσεις.
Το ότι ο Ολυμπιακός θα είναι στον τελικό της Ευρωλίγκας σχεδόν το ξέρουμε από τη στιγμή που κέρδισε στη Βιτόρια, αφού:
1ον) Ο όμιλός του διασταυρωνόταν με το μόνο άλλο όμιλο που δεν θα έβγαζε σοβαρό 2ο (τότε νομίζαμε ότι ο Παναθηναϊκός θα έβγαινε τελικά στο Top-8)
2oν) Ακόμη και εκείνος ο μη σοβαρός (Ουνικάχα) ξεπέρασε τον εαυτό του απέναντι στην Πρόκομ
3ον) Η Κάχα Λαμποράλ απεδείχθη κατώτερη του αναμενομένου
4ον) Η Τσιμπόνα έπαιξε δύο φορές για να τον κερδίσει τον Ολυμπιακό (όπως άλλωστε είχε συμβεί σε όλη την Κανονική Περίοδο, όπου η Ουνικάχα αυτοκτόνησε, ο Ολυμπιακός έχασε 2 ματς εκτός έδρας και κέρδισε άλλα 2 στην παράταση)
Με λίγα λόγια, μετά τη νίκη στη Βιτόρια είχε στρωθεί κόκκινο χαλί, όχι μόνο για το Παρίσι, αλλά στην ουσία για τον τελικό, αφού δε διασταυρώνονται οι ερυθρόλευκοι με Σιένα, Ρεάλ ή Παναθηναϊκό, αλλά με την Παρτιζάν
Αντίθετα, η Μπαρτσελόνα δεν είχε κανένα κόκκινο χαλί, αλλά αντίθετα με το αναμενόμενο αποτελέσματα. Αν δεν απατώμαι, δεν έχει παίξει ακόμη παράταση φέτος, τρία ματς τα είχε χάσει στο τελευταίο δευτερόλεπτο, ενώ άλλο τόσο close παιχνίδι σαν εκείνα με την Παρτιζάν και τη Βαλένθια φέτος δεν έχει παίξει. Γενικώς, όπου πήγαινε, θέριζε. Ωστόσο, θα είναι το φαβορί στο Παρίσι λόγω αξίας και όχι συγκυριών (όπως ο Ολυμπιακός)
Οι ερυθρόλευκοι το αξίζουν, αλλά δεν έχουν αποδείξει ακόμη την αξία τους. Ακόμη και στον ημιτελικό, οι μεν θα παίζουν με ΤΣΣΚΑ, οι δε με Παρτιζάν
