Κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάποια σωματεία που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν αρχίζουν τις "πλευροκοπήσεις" γονιών και αθλητριών που ξεχωρίζουν. Αυτό το νταραβέρι κρατάει χρόνια τώρα. Πρώτος διδάξας ο ΔΑΣΑΛ με σαφάρι από όλη την Ελλάδα,ένεκα οικονομικής ευμάρειας που εξασφάλιζε τότε το δημοσυντήρητο αθλητικό σύστημα του συγκεκριμένου Δήμου. Στις αρχές τη 10ετίας του 2010 μπήκαν στο χορό οι ΠΑΟ, ΠΡΩΤΕΑΣ, ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ κλπ με οικονομικό δέλεαρ στην αρχή και με το επιχείρημα του πρωταθλητισμού και των μορίων στην συνέχεια. Βοηθούσης δε και της Ομοσπονδίας με τον κανονισμό των μεταγραφών( σχεδόν απεριόριστος αριθμός μεταγραφών) ένα σωματείο μπορεί να στήσει ομάδα εκ του μηδενός.
(Μόνο το Γαλάτσι λόγω της συγκυρίας αρκετών καλών αθλητριών ταυτόχρονα, στην 3ετία 2012-2013 και 2014 κατάφερε να πρωταγωνιστήσει χωρίς την παραμικρή μεταγραφική προσθήκη).
Το ερώτημα που προκύπτει από αυτή την πραγματικότητα είναι εάν αυτό βοηθάει το άθλημα και τις αθλήτριες που είναι και το ζητούμενο.
Κατά τη γνώμη μου βοηθάει όταν το ταλαντούχο κορίτσι πέρα από τη συμμετοχή του στα μικρά πρωταθλήματα, συμμετέχει και στις γυναίκες, παίρνοντας εμπειρίες από τον ανταγωνισμό της κατηγορίας.
Πάντα κατά τη γνώμη μου δεν βοηθάει, όταν η συμμετοχή περιορίζεται στα μικρά πρωταθλήματα και μόνο.
Και γιά να μη προκύψουν συνειρμοί θα αναφερθώ σε ονόματα αγοριών. Οι Χαραλαμπόπουλος, Διαμαντάκος, Μαραγκός και άλλοι έφτασαν 19 έτων, τελείωσαν και σαν έφηβοι και τώρα παίζουν10 με 15 λεπτά μ.ο. σε μικρές και μεσαίες ομάδες.
Αντίθετα ο Γιάννης και ο Θανάσης που παράλληλα με τα μικρά πρωταθλήματα, πρωταγωνίστησαν και στις κατηγορίες που αγωνίστηκε ο Φιλαθλητικός σήμερα αγωνίζονται σε ΝΒΑ και ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ. Και καλά ο Γιάννης είναι ξεχωριστή περίπτωση, αλλά ο Θανάσης ήταν περίπου άγραφος όταν οι άλλοι ήταν ταλέντα με απεριόριστες προοπτικές.
Τέλος θέλω να ευχηθώ καλό κουράγιο στους ανθρώπους των σωματείων που έχουν την τύχη-ατυχία να διαθέτουν ταλαντούχα κορίτσια και που πρόκειται να υποστούν τις πολύπλευρες πιέσεις.
Γιατί είναι δύσκολο να πείσουν ότι και αυτοί έχουν τη φιλοδοξία να δουν την προσπάθειά τους να αντανακλάται ως αγωνιστική ανάταση της ομάδας τους.