Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Αλέξανδρος Βεζένκοφ
BasketForum - Basketball talk. NBA, Euroleague, A1... > Στα παρκέ > Ευρωπαϊκό μπάσκετ
Pages: 1, 2, 3, 4
Weekendman
Ο Βεζένκοφ δυσκολεύεται ακόμα, σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Και γιατί χωρίς τον Ντόελμαν, έπαιξε μόνο 6 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, αλλά και γιατί χρησιμοποιήθηκαν στην θέση 4, ο Σάμουελς ,και ο Πέρπε . Και άμα τα σχήματα με τον Περπέρογλου ως power forward, έχουν τέτοια θετική επίδραση όπως σήμερα, και γυρίζουν παιχνίδια υπέρ της Μπαρτσελόνα, ίσως ο Αλέξανδρος χρειαστεί να έχει υπομονή…
SteelGandalf
Ήταν ένα ρίσκο αυτό που πήρε, καθώς δεν έφυγε απλά από τον Άρη για μια οποιαδήποτε ομάδα της Euroleague, αλλά για την Barcelona. Δεν ήταν δυνατόν να έχει θέση βασικού σε τέτοιο ρόστερ. Χρειάζεται δουλειά, επιμονή, υπομονή, πίστη και τύχη.

Το αναφέρει, άλλωστε, ο ίδιος στην παρακάτω συνέντευξη.

QUOTE(www.pressaris.gr - 27/10/2015)
Συνέντευξη Βεζένκοφ: «Θα κάνω τα πάντα για την νίκη» (video)

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ μίλησε στην ιστοσελίδα της Μπαρτσελόνα.

«Έχω παίξει πολλές φορές κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά τώρα είναι καλύτερα, καθώς πρόκειται για παιχνίδι της Ευρωλίγκας. Φέτος έχει την καλύτερη ομάδα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο παρελθόν είχα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στον τελικό Κυπέλλου και σε πολλά παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά δεν τον είχα νικήσει ποτέ και γι’ αυτό ελπίζω αυτή να είναι η πρώτη φορά», δήλωσε αρχικά ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ και πρόσθεσε:

«Είμαστε ακόμη στην αρχή της σεζόν και αυτό είναι μόλις το τρίτο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα γι’ αυτό η ομάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, καθώς προσπαθούμε να προσαρμοστούμε. Σίγουρα θα είναι ένα δυνατό τεστ, αλλά όχι το πιο κρίσιμο».

Στη συνέχεια, ο πρώην φόργουορντ του Άρη αναφέρθηκε στον Δημήτρη Διαμαντίδη: «Όπως είπα τους έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές, καθώς επίσης και τον Διαμαντίδη, ο οποίος είναι ο καλύτερός τους παίκτης, ο ηγέτης τους και ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Όμως, έχουν κι άλλους καλούς παίκτες και δεν είναι μόνο Διαμαντίδης, ο οποίος είναι από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης που παίζει στη συγκεκριμένη θέση. Συγκρίνεται με παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς όπως είναι οι Ναβάρο, Σπανούλης».

Για να καταλήξει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, καθώς έκανα το πρώτο μεγάλο βήμα. Θα πρέπει να κερδίσω τη θέση μου στην ομάδα και γι’ αυτό θα κάνω τα πάντα για τη νίκη. Αυτό θα πρέπει να το κάνω σιγά σιγά, προπόνηση με την προπόνηση και παιχνίδι με το παιχνίδι».
SteelGandalf
Ακόμη μία συνέντευξη του μικρού (δεν θα την παραθέσω επειδή είναι μεγάλη).

Το link εδώ. wink.gif
SteelGandalf
QUOTE(www.pressaris.gr - 14/11/2015)
Εκτός πρωταθλήματος ο Βεζένκοφ!

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να υποδέχεται αύριο την Ομπραντόιρο στο Παλάου Μπλαουγκράνα για την 6η αγωνιστική της Ισπανικής Λίγκα, όμως δεν θα βρίσκεται στην αποστολή της ομάδας του Πασκουάλ ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ, ο οποίος έδωσε τη θέση του στον Μάρκους Έρικσον.


Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Τσάβι Πασκουάλ στην πρόσφατη αναμέτρηση με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, εκεί όπου οι Καταλανοί επικράτησαν με 72-68 και υποχρέωσαν τη «Λόκο» του Γιώργου Μπαρτζώκα στην πρώτη της ήττα στην εφετινή Euroleague.

Ο 20χρονος φόργουορντ τέθηκε προσωρινά εκτός ρόστερ κατόπιν εισήγησης του Τσάβι Πασκουάλ για τον αγώνα με την ομάδα της Γαλικίας, δίνοντας τη θέση του στον Μάρκους Έρικσον.

Φέτος ο πρώην ηγέτης του Άρη μετράει 3 πόντους, 2 ριμπάουντ και 0.2 ασίστ μ.ό. σε 5 αγώνες με τους Καταλανούς στην ισπανική λίγκα.


Και πάνω που ήθελα, μετά το συγκεκριμένο άρθρο, να κάνω λόγο για ελλιπή αγωνιστικό χρόνο, άρα και ρυθμό, ήρθε η επόμενη είδηση:

QUOTE(www.pressaris.gr - 15/11/2015)
Ο καλύτερος φετινός Βεζένκοφ, στο 6-0 η Μπαρτσελόνα!

Ο Σάσα Βεζένκοφ πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση με την Μπαρτσελόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα, στη νίκη επί της Ομπραντόιρο στο Παλαού Μπλαουγκράνα.


Ο πρώην παίκτης του Άρη έπαιξε 20 λεπτά και είχε 9 πόντους με 3/4 βολές, 0/2 δίποντα και 2/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 κοψίματα. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε με σκορ 67-57 και παρέμεινε αήττητη μετά και την 6η αγωνιστική, οδηγώντας την κούρσα στην ACB.


Προφανώς υπάρχει κάποιο λάθος στην ενημέρωση ή άλλαξε κάτι την τελευταία στιγμή στα πλάνα του προπονητή της Barcelona. Όπως και να 'χει, είναι θετικό το γεγονός πως ο Αλέξανδρος βρήκε τόσο χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
SteelGandalf
QUOTE(www.pressaris.gr - 18/11/2015)
Έλληνας ο Βεζένκοφ! Πήρε την υπηκοότητα και ορκίζεται!

Η επιθυμία του Αλέξανδρου Βεζένκοφ να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα έγινε και πράξη και πλέον ο διεθνής φόργουορντ της Μπαρτσελόνα με την Εθνική Βουλγαρίας μπορεί να αγωνίζεται και ως Έλληνας.


Το ήθελε και το πέτυχε. Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ όχι απλώς αισθάνεται Έλληνας αλλά πλέον ο διεθνής φόργουορντ της Μπαρτσελόνα με την Εθνική Βουλγαρίας μπορεί να αγωνίζεται και ως Έλληνας.

Όπως αναφέρει το sport24.gr:

«Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τι φύλλο εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό αριθμός φύλλου 2.415 της 10ης Νοεμβρίου 2015 απενεμήθη η ελληνική ιθαγένεια στον Αλέξανδρο Βεζένκοφ. Αυτό που απομένει είναι να έρθει τις επόμενες μέρες από την Βαρκελώνη στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη για να ορκιστεί.

Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στον Βεζένκοφ να αγωνίζεται σαν Έλληνας. Κάτι που ουσιαστικά έχει να κάνει περισσότερο με την παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα της Basket League ΣΚΡΑΤΣ όπου από εδώ και στο εξής δεν θα λαμβάνει θέση κοινοτικού. Όπως ακριβώς συνέβη στην παρουσία του μέχρι την ολοκλήρωση της περσινής αγωνιστικής περιόδου φορώντας την φανέλα τουη Άρη.

Κι όσο για την παρουσία του στην Εθνική Ελλάδος; Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν θεωρείται απίθανο. Ωστόσο θα πρέπει νωρίτερα να γίνουνε οι απαιτούμενες ενέργειες και να μην παίξει ξανά στην Εθνική Βουλγαρίας όπου έχει ήδη αγωνιστεί. Ακολουθώντας τα βήματα άλλων περιπτώσεων στο ερυωπαϊκό μπάσκετ όπως για παράδειγμα του Εμίρ Πρέλτζιτς που έχει φορέσει τις φανέλες των Εθνικών ομάδων της Σλοβενίας και της Τουρκίας.

«Ήταν μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει δύο χρόνια πριν από κοινού γιατί είχαμε στόχο να τον έχουμε στο ρόστερ μας σαν Έλληνα. Απλά δεν ξέραμε ότι θα τραβήξει τόσο. Ο Αλέξανδρος είχε όλες τις προϋποθέσεις αφού γεννήθηκε στην Κύπρο και μεγάλωσε στην Ελλάδα μιλώντας την γλώσσα μας και να γράφει για αυτό και θα έπρεπε όλα να είχανε τελειώσει πολύ πιο γρήγορα. Πλέον είναι πλεονέκτημά του για να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει συμβόλαιο για τρία χρόνια με την Μπαρτσελόνα», τόνισε στο Sport24 gr ο νυν πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης Λευτέρης Αρβανίτης».
SteelGandalf
QUOTE(www.pressaris.gr - 20/11/2015)
Βεζένκοφ για την ελληνοποίησή του: «Τα διαβατήρια δεν είναι ταμπέλες»

Άνοιξε τα φτερά του πριν κάποιους μήνες, όταν αποφάσισε να ενδώσει στο εντονότατο φλερτ της Μπαρτσελόνα. Το όριό του είναι δυσδιάκριτο αν και τα αθλητικά θεματάκια που έχει, οφείλει να τα διορθώσει για να μην πάει χαμένο το σπάνιο υπόλοιπο πακέτο. Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ, ο πιο νέος πολυτιμότερος παίκτης στην ιστορία της Α1, μας απασχολούσε μόνο με την πορεία που έχει στη Μπαρτσελόνα, πριν δύο μέρες όμως, η εξέλιξη μίας υπόθεσης μας υποχρέωσε να σκύψουμε πάλι από πάνω του. Έστω κι αν δεν πρόκειται για ένα σπουδαίο ματς που έκανε, ή για ένα μοναδικής ομορφιάς καλάθι.
Η θετική έκβαση της ελληνοποίησής του θα μπορούσε να ερμηνευτεί από πολλούς ως μαξιλαράκι ασφαλείας σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την καριέρα του.


«Μαγείρεψε για να φάει πριν πεινάσει» μπορεί να σκεφτεί ο κακοπροαίρετος. Η δική μου απάντηση σε αυτούς που θα κάνουν τέτοιες δεύτερες σκέψεις είναι η εξής: Αν ένα παιδί που στα 19 χρόνια του παίζει στην Μπαρτσελόνα κι έχει πετύχει τόσα, βρεθεί μετά από κάποια χρόνια στη θέση να επιλέξει την Ελλάδα ως μοναδικό επαγγελματικό προορισμό, διότι δεν θα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον συλλόγων του εξωτερικού, τότε, μη γελιέστε, ούτε στην Ελλάδα θα καταφέρει να βρει δουλειά. Όχι, σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον. Οπότε αποτυχημένος θα είναι… Διότι ως Βούλγαρος, έχει το δικαίωμα να παίξει παντού στην Ευρώπη ως κοινοτικός. Ως Έλληνας, μόνο εντός των συνόρων αποκτά προβάδισμα.

Παρά το γεγονός ότι ο Βεζένκοφ αποχώρησε από την Ελλάδα και βλέπει την καριέρα του να απογειώνεται, υποστήριξε την αίτηση ελληνοποίησης του και πλέον είναι κι επισήμως συμπατριώτης μας…

«Το παλέψαμε δύο χρόνια και πλέον μπορώ να δηλώνω δικαιωμένος για πολλούς λόγους. Κυρίως όμως, γιατί το άξιζα. Το δικαιούμαι το ελληνικό διαβατήριο» λέει από τη Βαρκελώνη με πείσμα, αλλά και χαρά ο πρώην παίκτης του Αρη, που μοιάζει πάντα σαν έτοιμος από καιρό να απαντήσει με ωριμότητα σε κάθε είδους ερώτηση. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή.

«Ναι, το λέω με απόλυτο σεβασμό στην ελληνική κοινωνία, τους Ελληνες, αλλά και στον εαυτό μου. Αισθάνομαι ότι δικαιούμαι την ελληνοποίησή μου, διότι μεγάλωσα στην Κύπρο, πήγα σε ελληνικό σχολείο και οι κοινωνικές, όσο και πολιτισμικές καταβολές μου, είναι συνδεδεμένες με την ελληνική εκπαίδευση. Μπορεί, να έμεινα στην Ελλάδα για 5-6 χρόνια, αλλά μεγαλώνοντας στην Κύπρο, διδάχθηκα την ίδια ιστορία, ξέρω γεωγραφία, γνωρίζω τι γίνεται γύρω μου και καταλαβαίνω τι σημαίνει η Ελλάδα με την Κύπρο», υποστηρίζει ο Αλέξανδρος, που αν στον Αρη έγινε άντρας, στην Μπαρτσελόνα περνάει την πανεπιστημιακή φοίτησή του, πριν (κι όλοι το εύχονται) να κάνει το μεγάλο βήμα για το ΝΒΑ.

«Η σχέση μου με τη Βουλγαρία είναι τυπική. Φυσικά δεν αρνούμαι ούτε τις ρίζες μου, ούτε την καταγωγή μου, άλλωστε οι γονείς μου είναι Βούλγαροι. Η πραγματική ζωή όμως, είναι αληθινή και δεν μπορούμε να της γυρίσουμε την πλάτη. Μεγάλωσα στην Ελλάδα, έπαιξα στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πάω μόνο για διακοπές το καλοκαίρι. Μόνο οι συγγενείς μου είναι εκεί. Αισθάνομαι ότι ανήκω και σε αυτόν τον τόπο, στην Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που δεν στο εξασφαλίζουν τα διαβατήρια, ούτε οι σημαίες. Αρχικά στην Κύπρο, αλλά κυρίως στην Ελλάδα που άρχισα να ωριμάζω ως άνθρωπος, ένιωθα ότι ζω σε έναν τόπο που μπορούσα να αγαπήσω. Προσαρμόστηκα πάρα πολύ εύκολα, ένιωσα άνετα, σαν στο σπίτι μου και εν τέλει όλα αυτά αποδείχτηκαν στην πορεία. Είμαι πολύ χαρούμενος που το διαβατήριο ήρθε, αλλά μόνο ως μία τυπική επιβεβαίωση των συναισθημάτων μου».

Ο μικρός είναι καλός στην υποστήριξη των θέσεών του και περισσότερο ώριμος απ’όσο ορίζει η ηλικιακή κατηγορία του. Ακόμα κι όταν τον κάλεσα να απαντήσει σε μία προβοκατόρικη ερώτηση (το ομολογώ)…

-Αν δίπλα στο όνομά σου, για κάποιο, οποιοδήποτε λόγο, έπρεπε να υπάρχει πάντα, σε κάθε παιχνίδι σου, μία σημαία, ποια θα προτιμούσες να είναι; Η ελληνική ή η βουλγάρικη;

«Καμία! Από σεβασμό και στις δύο χώρες. Δεν αισθάνομαι περισσότερο Έλληνας απ’ ότι Βούλγαρος, ούτε φυσικά νιώθω πως είμαι Βούλγαρος και όχι Έλληνας. Ξέρετε κάτι; Αν πιστεύετε ότι τα διαβατήρια βάζουν ταμπέλες, ή αν οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να κουβαλούν ταμπέλες σε όλη τη ζωή τους, λυπάμαι. Εγώ δεν θέλω να κουβαλήσω καμία ταμπέλα ως άνθρωπος. Είμαι αυτό που αισθάνομαι και μου αρκεί, χωρίς να μπω στη διαδικασία της ταμπέλας».

Φυσικά και πολύ περισσότερο μετά την προηγούμενη απάντησή του, το ερώτημα για την επιλογή της Εθνικής ομάδας ήταν επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε…

«Γιατί επέλεξα τη Βουλγαρία… Μάλιστα! Εκτός του γεγονότος ότι είναι η πατρίδα των γονιών μου κι εκτός της συνθήκης ότι βρέθηκα στη θέση να πάρω μία απόφαση όταν ήμουν 16 ετών, άρα ο λόγος του πατέρα μου θα έπαιζε ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο ρόλο, θα ήθελα να ρωτήσω εγώ κάτι: Αν ο πατέρας σου ήταν παίκτης και αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας, αν εργαζόταν επί πολλά χρόνια σε μία ομάδα που κατέκτησε 12 πρωταθλήματα, τι θα έκανες; Αν ήσουν πατέρας, θα έστελνες το παιδί σου στην Εθνική μίας άλλης χώρας να αγωνιστεί; Πώς θα απαντούσες σε αυτούς που θα έλεγαν: Μα καλά άνθρωπε… Εσύ πονάς για το μπάσκετ της χώρας σου (υποτίθεται) και την ανάπτυξή του, αλλά στέλνεις το γιο σου σε άλλη χώρα;» είπε αποστομωτικά…

Το θέμα της εθνική όμως δεν έχει κλείσει έτσι κι αλλιώς, έστω κι αν σε ηλικία 16 ετών… «Είχε μιλήσει ο πατέρας μου με τον κόουτς Μανουσέλη, που είχε εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον τότε, του ξεκαθάρισε ο πατέρας μου ότι θα παίξω στη Βουλγαρία». Πάντως, το ζήτημα δεν έχει κλείσει, καθώς μπορεί ο κανονισμός να απαγορεύει αλλαγή μπασκετικής υπηκοότητας όταν ο αθλητής έχει αγωνιστεί με την Εθνική Αντρών μίας χώρας, αλλά με βάση την παράγραφο 23 του σχετικού άρθρου της FIBA, ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έχει δικαίωμα να υπογράψει και να εγκρίνει κάθε τέτοιο αίτημα, έστω και μετά το πέρας του 18ου έτους της ηλικίας αν κρίνει ο ίδιος ότι είναι για μείζονες αθλητικούς λόγους που υπηρετούν την ανάπτυξη του μπάσκετ…

«Αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται ο πατέρας μου. Δεν μπορώ να πω τίποτα, αφού έτσι κι αλλιώς, δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση προς το πρόσωπό μου». Η οικογένεια Βεζένκοφ πάντως είναι πολύ πιθανό να επανεξετάσει την επιλογή της, καθώς η ΕΟΚ παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση και δεν αποκλείεται εντός των προσεχών μηνών (ή ετών) να κινητοποιηθεί. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Βεζένκοφ είναι γνήσιο προϊόν του ελληνικού μπάσκετ… «Είμαι περήφανος για το εξής: Πήρα το διαβατήριο με τον πιο νόμιμο τρόπο που υπάρχει. Κι αυτό μου προκαλεί τεράστια ικανοποίηση. Έκανα αυτό που ένιωθα και ο τρόπος που εξελίχθηκε η υπόθεση αποτελεί και την πιο τρανή απόδειξη ότι το δικαιούμουν. Βοήθησαν φυσικά κάποιοι άνθρωποι, όπως ο κ. Δασύλλας, ο κ. Καλλέργης, ο κ. Ιωαννίδης, αλλά και η διοίκηση του Άρη που ασχολήθηκε πολύ με τα διαδικαστικά. Για εμένα δε αλλάζει τίποτα ωστόσο. Είμαι αυτός που είμαι και θα συνεχίσω να είμαι… Επί της ουσίας, σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν έχω σχεδόν κανένα όφελος, αφού και ως Βούλγαρος μπορούσα να έχω θέση κοινοτικού στην Ευρώπη».

Πηγή: sdna.gr


Για ακόμη μια φορά ετοιμόλογος και αποστομωτικός ο μικρός!
SteelGandalf
QUOTE(www.pressaris.gr - 26/11/2015)
Σούπερ Βεζένκοφ οδήγησε την Μπαρτσελόνα!

Ο Σάσα Βεζένκοφ ξεδίπλωσε με τον πιο επιβλητικό τρόπο το ταλέντο του στα σαλόνια της Ευρωλίγκας και οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην εκτός έδρας νίκη επί της Ζιέλονα Γκόρα με σκορ 93-64, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής.


Ο πρώην παίκτης του Άρη πέτυχε 15 πόντους χωρίς να χάσει σουτ. Είχε 4/4 βολές, 1/1 δίποντο και 3/3 τρίποντα, δύο ριμπάουντ, δύο ασίστ, ένα κλέψιμο, τέσσερα κερδισμένα φάουλ και 23 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.


Όταν αρχίσει να παίρνει χρόνο συμμετοχής και νιώσει καλά ψυχολογικά, θα καταφέρει να σταθεροποιήσει και την απόδοση του!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.