QUOTE(coachara @ Jun 25 2010, 17:30 )
![*](../style_images/bforum/post_snapback.gif)
Συμφωνω σχεδον με ολα,2 εντστασεις,η ηλιουπολη θα εχει καλη ομαδα,εχει δουλευταρα προπονητη κ μιλαει κ με παιχτες κ θα ενισχυθει,ενα ερωτημα,το μαρκοπουλο εχει τα 2 καλυτερα γκαρντ στην κατηγορια,πως λοιπον παει να σωθει;δεν θα παρει κατι αλλο;με 2 3 κινησεις να ανεβει παει με τσιρο κ τρικαλιωτη που δεν υπαρχουν αλλου οχι να σωθει,τελος παντων,σε γενικες γραμμες συμφωνω κ εγω μαζι σου,
Συμφωνω σχεδον με ολα,2 εντστασεις,η ηλιουπολη θα εχει καλη ομαδα,εχει δουλευταρα προπονητη κ μιλαει κ με παιχτες κ θα ενισχυθει,ενα ερωτημα,το μαρκοπουλο εχει τα 2 καλυτερα γκαρντ στην κατηγορια,πως λοιπον παει να σωθει;δεν θα παρει κατι αλλο;με 2 3 κινησεις να ανεβει παει με τσιρο κ τρικαλιωτη που δεν υπαρχουν αλλου οχι να σωθει,τελος παντων,σε γενικες γραμμες συμφωνω κ εγω μαζι σου,
Δεν καταδίκασα την Ηλιούπολη αφού πιστεύω και εγώ ότι θα σωθεί αλλά δεν έχει δημοσιευθεί καμμία της μεταγραφή εκτός βέβαια του Μπαρδουνιώτη που επέτρεψέ μου να μήν τον έχω σε εκτίμηση αφού στην ηλικία αυτή παίζει κάτς και όχι μπάσκετ.
Αν το Μαρκόπουλο κάνει 2 έστω κινήσεις δεν είμαι αντίθετοσ με αυτό που λές.
Οι εκτιμήσεις μου είναι βάση αυτών που έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα στο forum.
Διάβασα στον χώρο της ΕΣΚΑΝΑ (μεταγραφές ρόστερ) μια δημοσίευση και είμαι υποχρεωμένος να την μεταφέρω όπως ακριβώς γράφτηκε για το καλό όλων μας.
απο katestramenos 23/6/2010
Καλησπερα.
Με αφορμη καποιες αναρτησεις αλλων μελων της παρεας του Basketforum θα αναφερω καποιες σκεψεις που θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας.Το κειμενο αυτο θεωρω οτι ειναι προτιμοτερο να το "ανεβασω" στο θεμα γενικο Εσκανα παρα στο θεμα των μεταγραφων.
Καποιος φιλος εχει κανει θεμα για χρωστουμενα λεφτα κτλ.Αυτα ειναι γνωστα,δεν γινονται απο μονο ενα σωματειο ειναι κατι που γενικοτερα το συνανταμε ειδικα στην οικονομικη περιοδο που διανυουμε.Δε θα ασχοληθω καθολου με το τι ανεφερε ο φιλος,αλλωστε δεν εχω καν αποψη για το συγκεκριμενο ζητημα,ενοοωντας για συγκεκριμενο σωματειο και παικτες.Θα μιλησω γενικοτερα για τα χρηματα.
Στις σκεψεις μου λοιπον.Η βενζινη στο 1.5ευρω προς το παρον με ανοδικες κ μονο τασεις.θεωρητικα θα ακουμπησει τα 2 ευρω αν καταργηθουν τα τελη κυκλοφοριας.Το να κυκλοφορεις με αυτοκινητο πλεον ειναι πολυτελεια.Εδω ερχονται τα εσκανικα χρηματα.Το να διαπραγματευτεις τα οδοιπορικα σου εξοδα με ενα σωματειο ειναι οτι πιο λογικο.Μαλιστα ειναι και ελεγχομενο εξοδο στο οποιο μπορεις να κρατας και συγκεκριμενα παραστατικα για να δικαιωθεις.Ειναι αρκετες οι ομαδες που τουλαχισταν αυτα τα εξοδα σε παικτες που υποχρεωνονται να μετακινουνται αρκετα , τα αναλαμβανουν. Απο εκει κ περα υπαρχουν καποιες ομαδες που εχουν στοχους.Θεωρητικα παντα.Αυτες οι ομαδες φτιαχνουν τις τιμες πλεον των παικτων των ερασιτεχνικων πρωταθληματων.Οταν διαθετουν χρηματα απο διαφορες πηγες εχουν τη δυνατοτητα να προσφερουν καποια ποσα που σιγουρα προσελκυουν τους πιο ταλαντουχους...
Το κειμενο που θα ακολουθησει δεν ειναι αιχμη ουτε προς σωματεια,ουτε προς παικτες αμοιβομενους η μη ουτε προς διοργανωτρια αρχη.Ειναι μια γενικοτερη απορια που εχουν πιστευω πολλοι απο εμας.Εκπροσωπω ομως και το τονιζω μονο τον εαυτο μου με το κειμενο αυτο.
Θελω λοιπον να αναρωτηθω...Ποιος ειναι ο στοχος τελικα?Η εννοια του ερασιτεχνικου αθλητισμου αυτη τη στιγμη που μιλαμε ποια ειναι?
Ειναι να βλεπουμε γεματα γηπεδα απο παιδια ?Να βλεπουμε πρωταθλητισμο απο παλαιμαχους και σιτεμενους παικτες μεγαλυτερων κατηγοριων?Να βλεπουμε παικτες να παιζουν λογω συγκεκριμενων μετρων της διοργανωτριας αρχης χωρις να εχουν κινητρο?
Αυτες οι αποριες μου δημιουργηθηκαν συζητωντας με εναν ανθρωπο μεγαλυτερης ηλικιας απο μενα του αθληματος μας.Τον συναντησα σε μια δυσαρεστη συγκοιρια για την οποια θελω να αναφερθω.Στην επικηδεια τελετη ενος "μεγαλου".Μεγαλου ανθρωπου και καλαθοσφαιριστη.Του αειμνηστου Γιαννη Σπανουδακη.Εκτιμω οτι το ονομα το γνωριζουν οι περισσοτεροι απο το φορουμ.Θελω να εκφρασω ξανα τα συλληπητηρια μου προς την οικογενεια του. Το ονομα του ανθρωπου που συζητησα δεν εχει ιδιαιτερη σημασια για την απαντηση μου.Απλα ηταν η αφορμη για να σκεφτω μερικα πραγματα.
Στο θεμα μου παλι.
Ποιος ειναι ο στοχος.? Ποιος ειναι ο στοχος ενος σωματειου ετσι ωστε να θελει να πληρωσει καλους παικτες για να εχει καλη πορεια στο αντρικο τμημα?Ως πρωην παικτης των ακαδημιων του Πειραικου Συνδεσμου μπορω να καταλαβω το εξης.
Η εικονα μιας ομαδας ειναι το αντρικο τμημα.Οταν ειναι σε μεγαλη κατηγορια ειναι λογικ να προσεγγισει πολλα παιδακια κ πολλους γονεις .Ειναι λοιπον ενα κινητρο.Στο Πειραικο Συνδεσμο γραμμενος απο το 1987 εχω αρκετες αναμνησεις απο λαοθαλλασα.Οι προπονησεις τα Σαββατοκυριακα ξεκινουσαν για τις ακαδημιες απο τις 8.30 το πρωι και τελειωναν στις 3μμ οπου ξεκιναγαν τα τμηματα μινι.Μιλαμε για μη αγωνιστικα τμηματα με δυναμικο 300 παιδιων.Ξεχωρα τα μινι μη αγωνιστικα,μινι αγωνιστικα,παμπαιδες μη αγωνιστικους,αγωνιστικους παιδες και εφηβους.Καποια στιγμη ο αλλος μεγαλος του ελληνικου μπασκετ Πετρος Καπαγερωφ δημιουργησε μια θυγατρικη ομαδα τον ΠΑΣ για να μπορεσει να χωρεσει ολα αυτα τα παιδια και για να διοχετευσει τους εφηβους που τελειωναν και δεν μπορουσαν να σταθουν στο αντρικο τμημα σε ενα ερασιτεχνικο πρωταθλημα τοτε της Δ εσκανα.(νομιζω τοτε δημιουργηθηκε και η Δ)
Περασε ο καιρος ομως αυτος.Ο Πειραικος Συνδεσμος πλεον στις τοπικες κατηγοριες για δευτερη φορα μεσα σε 5 χρονια.(Βλεπε Α εσκανα 2005-2006) Ο ΠΑΣ δεν υφισταται πλεον.Το σωματειο αλλαξε χερια δυο φορες τουλαχιστον και εδω και ενα ετος ονομαζεται ΑΣ Καστελλας.Προς τιμην του νεου ιδιοκτητη ,προεδρου και συμβουλιου που προσπαθησαν και ενα σωματειο ετοιμο για διαλυση το εχουν με αξιοπρεπεια να προπονηται και να αγωνιζεται κανονικα σε αρκετες κατηγοριες ,εννοω ανδρων εφηβων παιδων γυναικειων κτλ.
Τη δεκαετια του 90 περναγες εξω απο το δελφιαναριο στο μικρολιμανο και τυφλωνοσουν απο τους 8 διπλους προβολεις των ανοικτων του πειραικου συνδεσμου που δουλευαν εως τις 12 το βραδυ για να χορεσουν οι προπονησεις.Τωρα περνας και βλεπεις μονο το Σεφερλη το καλοκαιρι αν και αυτον τον μπουντρουμιασαν εμαθα απο το δημο πειραια.Μαλλον το εχει η περιοχη...Τα παιδακια λοιπον που ειναι τωρα του Πειραικου? Πως ο Πειραικος να προσεγγισει κοσμο πλεον?Εχοντας την ομαδα σε τοπικο πρωταθλημα ερμαια να αλωνιζει με οποιον δεν εχει μπασκετικη στεγη?Τα εσοδα του πειραικου απο το τμημα καλαθοσφαρισης ποια θα ειναι?Ετσι καταλαβαινω οτι ειναι ενας φαυλος κυκλος.
Εχεις καλη διαχειριση , εχεις καλο αντρικο τμημα η ζητηση σου ανεβαινει προσελκυεις παιδια-συνδρομες
εχεις εσοδα και το σωματειο δουλευει ρολοι και οι υποχρεωσεις σου ολες καλυμμενες.Αν πραξεις αλλιως σιγουρα θα καταληξεις στις αντιθετες κατευθυνσεις.
Το μπασκετ ομως εγινε μαγαζι.Μαγαζι ομως πολυκαταστημα.Οι στοχοι αλλαξαν.Πρωταθλητισμος στις κατηγοριες γινεται για ποικιλους λογους.Αυτοι μπορει να ειναι προσωπικη επιθυμια ενος προεδρου,παικτη προπονητη για πρωταθλητισμο,μπορει να ειναι απο τυχη(να δεσει ενα υλικο και να παει καλα στο πρωταθλημα)να ειναι θεμα μανατζερ για να προωθησουν παικτες σε αλλες κατηγοριες.Ειναι πολλα.Δεν βγαζουμε ομως ακρη.Εκει δημιουργουνται μεγαλα ερωτηματικα.Ποιος ο λογος να πληρωσει ενα σωματειο ενα σκασμο λεφτα αν δεν εχει κινητρο-σκοπιμοτητα.Απο καπριτσιο ενος τυπου που τα εχει πολλα... τα λεφτα(και οχι αισθηματα)χωρις να θελει να κερδισει πισω? Απλα να υπερηφανευεται στις παρεες?
Απο σεβασμο προς το σωματειο για καλη πορεια?Απο τι?
Τα χρηματα πλεον βγαινουν πολυ δυσκολα και τα πραγματα χειροτερευουν.Αυτοι που πληρωνουν πρεπει να εχουν τους λογους τους.Δεν ειναι δυνατον ομως ολες οι ομαδες να πληρωνουν.Ετσι τα πρωταθληματα χρονο με το χρονο θα γινονται και λιγοτερα ανταγωνιστικα(αν εξαιρεσεις τη φετινη χρονια αφου επεσαν πολλες ομαδες απο τη Γ εθνικη και μοιραια στις τοπικες κατηγοριες κατα σειρα)Θα ξεκαθαριζει το τοπιο απο το καλοκαιρι ποιες ομαδες θα κανουν καλες πορειες και θα φτασουμε σε σημειο να σταματουν παικτες εντελως το αθλημα επειδη δεν υπαρχει καποιος να τους πληρωσει.Εχει παψει η εννοια για μενα του ερασιτεχνικου αθλητισμου.Και καποιοι ευθυνονται..Ειμαστε εμεις με τις απαιτησεις μας? Φταινε η μεσαζοντες? Φταινε οι παραγοντες.? Μηπως φταιμε ολοι?
Αυτα που αναφερω δεν τα λεω με την ευαισθησια που μπορει να τα πει ενας πατερας που θελει να δει το παιδι του να αλωνιζει σε ενα γηπεδο απο το να το δει στο δρομο αλητευοντας , η ενας "μαρτυρας" του αθληματος ο οποιος εχει δωσει ολο του το ειναι για να προσφερει αλλα οσο και να εχει με ενοχλουν.
Με ενοχλουν γιατι περασα ωραια τοτε.Οπως περασαμε οι περισσοτεροι.Εχουμε ακομα να τα θυμομαστε και να αναπολουμε.Ειναι ασχημο να μη δωσουμε την ευκαιρια και στη νεα γενια να παρει την ιδια χαρα.
Βεβαια ειμαι ρεαλιστης.Το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι.Το μπασκετ γενικοτερα εγινε μαγαζι.Δε φταινε μονο οι ερασιτεχνες.Αλλα ερασιτεχνης ειναι αυτος που αφιλοκερδως ασχολεται με τη τεχνη του λογω ερωτα.Επειδη το αγαπα λοιπον ειναι υποχρεωση του να βοηθαει πρωτα το αθλημα και μετα τα προσωπικα του οφελη.
Μπορουμε να βοηθησουμε.Οσο μπορει ο καθενας.
Ευχαριστω πολυ.
ΦΙΛΕ ΕΜΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ