Δευτέρα. 10 νεοφερμένοι που αξίζουν την προσοχή μας.
Nathan Jawai - BarcelonaΣτατιστικά:
http://www.euroleague.net/competition/play...easoncode=E2011Έρχεται από το μακρινό Kazan, όπου δεν εντυπωσιάστηκα με αυτά που είχα δει πέρυσι απ' αυτόν στα πλαίσια της Euroleague. Μπορεί το δείγμα του Αυστραλού να είναι ελάχιστο με τη φανέλα της Barcelona, αλλά οι Καταλανοί μοιάζουν έτοιμοι να του δώσουν πολύ χρόνο ανάλογο, ή και περισσότερο απ' τα 15 λεπτα που είχε μέσο όρο πέρυσι, μεταξύ προβλημάτων βέβαια καθώς έχασε παιχνίδια και στις 2 πρώτες φάσεις της διοργάνωσης. Highlight της Ευρωπαϊκής παρουσίας του σίγουρα η σειρά με τη Barcelona, πολύ πιθανό η έφεση που έδειξε στο σκοράρισμα απέναντι σε μια τόσο ισχυρή frontline να ήταν και ο λόγος που τον απέκτησαν εντυπωσιασμένοι οι Ισπανοί.
Μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα απ' όσα πιστεύει κανείς βλέποντας τον όγκο του. Είναι μεν ένα παιδί που με τον όγκο αυτόν και μόνο μπορεί να κερδίσει καλές θέσεις γύρω απ' το καλάθι και να τελειώσει από κοντά, όμως δεν είναι ο "Αυστραλός Σόφο". Έχει καλή κίνηση χωρίς τη μπάλα για τα κιλά του, καλό άλμα(!), πράγμα που απέδειξε στα 2 πρώτα επίσημα παιχνίδια του με τη Βarca, μπορεί να rollάρει καλά και να υποδεχθεί τη μπάλα χωρίς πολλά προβλήματα. Βέβαια περιμένουμε να δούμε αν θα έχει θέματα και σε κάποιους τομείς, αμυντικά απέναντι σε διαφορετικού τύπου πεντάρια αλλά και επιθετικά ερωτηματικό είναι πως θα τα πάει στο να αποφεύγει τα λάθη, ειδικά αν μια άμυνα είναι προσαρμοσμένη πάνω του.
Θα βοηθήσει επειδή η Barcelona μπορεί να στηριχτεί κατά βάση περισσότερο πάνω του για τα screens απ' τη θέση 5. Επειδή και μέτριος να είναι επιθετικά η παρουσία του στο παρκέ θα αναγκάσει υποδεέστερους αντιπάλους να δώσουν βοήθειες και θα βρεθούν ελεύθεροι συμπάικτες του στο τρίποντο. Επειδή έδειξε ήδη ότι μπορεί να συνεργαστεί καλά με το Huertas, σε σημείο που άρχισαν ήδη εκτός από σκορ να προσφέρουν και θέαμα. Επειδή υπάρχει χώρος στο roster, με τον Tomic να είναι το μόνο άλλο "καθαρό" 5 του roster.
Αν αποτύχει το πέρασμά του, θα τον θυμάμαι για πολλά πράγματα. Πέρα απ' τις εντυπωσιακές φάσεις που θα δώσει είναι μεγάλη μορφή ο Nathan. Και μόνο για το ότι είναι ένας Ιθαγενής Αυστραλός που ήρθε να παίξει στην Ισπανία με προηγούμενο σταθμό το -20.
Adrien Moerman - ΒilbaoΣτατιστικά:
http://www.euroleague.net/competition/play...easoncode=E2011Έρχεται από ομάδα της Euroleague κι αυτός, την πρωταθλήτρια Γαλλίας του 2011 Nancy. Πετυχημένη ατομικά η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό μέτωπο καθώς ανταπεξήλθε καλά απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους και πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής στην κορυφαία διοργάνωση της ηπείρου. Προβλέψιμα δεν έκαναν το repeat στο πρωτάθλημα, nothing to see here.
Μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Καλός rebounder, πολύ καλή κίνηση χωρίς τη μπάλα και επίκαιρες θέσεις, άνεση στο σκοράρισμα απ' το τρίποντο όχι μόνο μετά από υποδοχή πάσας αλλά και μετά από τρίπλα, εξίσου άνετος μοιάζει και από μέση απόσταση, χωρίς να πατά στο παρκέ ή και από μεγαλύτερες αποστάσεις, στο βίντεο που παραθέτω σκοράρει 2 φορές σαφώς μακρύτερα απ'τη γραμμή του τριπόντου δείχνοντας ότι έχει πολύ καλή αίσθηση του σκοραρίσματος με σουτ. Δυναμικός στις διεισδύσεις του μπορεί να γίνει υπό τις κατάλληλες συνθήκες αν και στο Ισπανικό πρωτάθλημα ίσως μοιάσει λίγο work in progress η επιτυχία σε αυτό το μέρος του παιχνιδιού. Στο post κατά βάση τον έχω δει, στο κλιπ αλλά και στους αγώνες του που πολύ εύκολα βρίσκει κανείς, αν έχετε περαιτέρω περιέργεια, να τελειώνει από απόσταση κι όχι σπρώχνοντας και ερχόμενος χαμηλά. Εκεί σίγουρα δεν αντικαθιστά το Banic λοιπόν.
Θα βοηθήσει επειδή υπάρχει πλάνο. Δεν θα σκοράρει από κοντά όπως ο Banic αλλά ο Hamilton θα αναλάβει να είναι η παρουσία στη ρακέτα και θα του ανοίξει το δρόμο για ελεύθερα σουτ ή ευνοικες προϋποθέσεις γενικά για τελειώματα που του αρέσουν, ενώ ο Rakovic μπορεί να δημιουργήσει μαζί του μια αποτελεσματική συνεργασία με το χώρο που θα βρει να τρέξει τις φάσεις. Και επειδή let's face it o Βέλγος είναι γατάκι, ο πανύψηλος ξάδερφος του Molko να πουμε.
Αν αποτύχει το πέρασμά του, θα τον θυμάμαι επειδή μου αρέσει ήδη. Τον είχα προσέξει απ' την περσινή πρώτη φάση με Ολυμπιακό και 2 Ισπανικές στον όμιλο, τον έχω δει αρκετά και στα πλάισια της αναζήτησής μου, για όσους θυμάστε, με θέμα το Jamal Shuler.
Brian Asbury - CajasolΣτατιστικά:
http://www.eurobasket.com/team.asp?Cntry=I...1630&Page=3Έρχεται από τη Netanya του Ισραήλ. Δεν έχω μεγάλη εικόνα της δυναμικότητας του εκεί πρωταθλήματος ομολογώ, αλλά έρχεται ως ο πρώτος σε ranking παίκτης στο περσινό πρωτάθλημα και με γεμάτη στατιστική πέρα απ' τα καλά ποσοστά στο σκοράρισμα.
Μπορεί να κάνει σίγουρα αρκετά πράγματα αν πιστέψουμε στη δυναμικότητα των αντιπάλων του πέρυσι. Αφού έρχεται με μισή τάπα και 1,5 κλέψιμο περιμένω να μην είναι ένας σκόρερ στο φτερό μόνο, αλλά να δείξει καλή παρουσία και στο αμυντικό κομμάτι. Δείχνει καλός χειριστής της μπάλας, με άνεση στο να πάρει το μακρινό σουτ ακόμα και χωρίς τις καλύτερες των προϋποθέσεων, μπορεί να βρει το δρόμο προς τα μέσα και να σκοράρει με το drive, είτε με ένα σχετικά χλιαρό touch είτε και με κάρφωμα ή layup, όπου όμως στο βίντεο που έχουμε στη διάθεσή μας δε μοιάζει ιδιαίτερα aggressive. Θα κόψει συχνά, δεν τον έχει δει να υποδέχεται πάσες εν κινήσει.
Θα βοηθήσει επειδή η φετινή Cajasol θα τον χρειαστεί αρκετά. Μια ομάδα που δεν ξέρουμε πως θα τα πάει ιδίως οργανωτικά και που δεν έχω εντοπίσει πως θα βρει σκορ μέσα στη ρακέτα χρειάζεται έναν κινητικό swingman που θα προκαλέσει ανισορροπίες, θα τον κυνηγήσουν οι αμυντικοί και θα μπορέσει να δώσει και πολύ σκορ. Δε γνωρίζω αν μπορεί να πασάρει καλά, αν μπορούσε να φτιάξει μερικά σουτ στο Bogda που θα περιμένει ή μερικά εύκολα τελειώματα στον Triguero.
Αν αποτύχει το πέρασμά του, θα τον θυμάμαι επειδή θα έχει δώσει κάποια μεσημέρια με μεγάλες εμφανίσεις και μπόλικο σκορ στο όνομά του.
Zoran Dragic - ΜalagaΣτατιστικά:
http://www.eurobasket.com/team.asp?Cntry=S...1145&Page=3Έρχεται από την Krka. Όπου ήταν αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστής σε πρωτάθλημα και Eurocup.
Mπορεί να κάνει αρκετές δουλείες στο παρκέ. Ψηλός και με μεγάλα άκρα, άνετος με τη μπάλα στα χέρια και με έφεση στο να πλησιάζει το καλάθι, καλός κλέφτης και παιδί που θα δώσει -και θα κερδίσει- αρκετές μονομαχίες σε διεκδικήσεις κατοχής, είδαμε άλλωστε πως έχει αρκετή ενέργεια να δώσει και με τη φανέλα της Σλοβενίας. Η χρονιά που πέρασε ήταν η πρώτη που τον βρίσκουμε να έχει αξιοπρεπή ποσοστά απ' το τρίποντο, κι αυτό ισχύει μόνο στο πρωτάθλημα Σλοβενίας, ενώ για παίκτη της περιφέρειας έχει πολύ κακή σχέση και με τη γραμμή του foul. Πηγαίνει αρκετά, αλλά δε σκοράρει αρκετά.
Θα βοηθήσει επειδή η Malaga μοιάζει να ξέρει τι κάνει φέτος. Συμπληρώνει καλά τον Urtasun και θα βρει και έξτρα χρόνο όσο θα λείπει κι ο Vidal, πράγμα που του δίνει μια καλή ευκαιρία να κερδίσει το ρόλο του σε μια ομάδα με αρκετούς νεοφερμένους και νέο προπονητή που δε θα κριθεί αυστηρά εξαρχής. Θα βοηθήσει επειδή το 1% να έχει μάθει τόσα χρόνια απ' τον αδερφό του, θα ξέρει μπάσκετ. Ναι, τόσο μ' αρέσει ο Goran.
Aν αποτύχει το πέρασμά του, θα τον θυμάμαι γιατί θα τον ξανασυναντήσω αρκετά σε εθνικές ομάδες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γιατί είναι ο αδερφός του Goran και για κάποια εντυπωσιακά χαμένη βολή που ίσως μας δώσει.
Michael Roll - ΖaragozaΣτατιστικά:
http://www.eurobasket.com/team.asp?Cntry=B...=329&Page=3Έρχεται από το Βέλγιο, όπου και είχε σαφώς πρωταγωνιστικό ρόλο με την Antwerp. Βγήκαν πρώτοι στην τριπλή ισοβαθμία που είχαμε πέρυσι στο τέλος της κανονικής περιόδου στο Βέλγικο και έπαιξαν και 2 γύρους Eurochallenge, σαφώς λοιπόν ο Roll δεν έρχεται με περγαμηνές μεν αλλά με καλή παρουσία, έστω στις οριακά καλού επιπέδου διοργανώσεις που συμμετείχε η ομάδα του.
Μπορεί να κάνει περισσότερα απ' ότι νόμιζα. Ο Roll είναι έκτακτη προσθήκη στο αρχικό μου πλάνο μετά την εμφάνισή του στο ματς με τη Real. Περίμενα έναν ακόμη Stefansson - Toppert απ' τη Ζaragoza, αλλά δε νομίζω να τη γλιτώσει ο τραγικά uneventful Ισλανδός και ο μόνο-τρίποντα Γερμαναράς απ' τον απόφοιτο του UCLA. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Abos, τον προπονητή της Zaragoza, και εκτιμώ πως είδε κάτι στο Roll που θα του κερδίσει αρκετό χρόνο και αρμοδιότητες. Πάνω απ' όλα εντυπωσιάστηκα με την έφεσή του να δημιουργήσει ευκαιρίες για σκορ των συμπαικτών του με 5 τελικές πάσες απέναντι στη γρήγορη περιφερειακή άμυνα της Real, ενώ και καλός rebounder μοιάζει αλλά και χαρισματικός σκόρερ βέβαια. Καθόλου στατικός, μπορεί να διεισδύσει και να σουτάρει. Τα τελειώματά του στα drive δεν έχουν δυναμισμό βέβαια αφου απουσιάζει κατι τέτοιο απ'ολα τα πλανα του που εχω δει, αλλα ειναι ενα πολυδιαστατο επιθετικο οπλο που αν βλεπει τοσο καλα τους συμπαικτες του οσο στο πρωτο του δειγμα θα δημιουργησει πολλα προβληματα στους αντιπαλους μες τη σεζον.
Θα βοηθησει επειδη οπως ειπα πιστευω πως ο προπονητης του εχει δειξει στα φιλικα και στο σουπερκαπ οτι κατι τρεχει εδω. Χωρος αν ο ανταγωνισμος ειναι οι 2 που προανεφερα υπαρχει απλετος. Μπορει να ταιριαξει ωραια και με το Llompart/
Αν αποτυχει το περασμα του, θα θυμαμαι οτι μου εκανε τοσο καλη εντυπωση στο ντεμπουτο του. Κι οτι ηταν απ' το UCLA.
Damjan Rudez - ΖaragozaΣτατιστικά:
http://www.eurobasket.com/team.asp?Cntry=C...=184&Page=3Έρχεται από την Cibona, όπου δε γνωρίζω γιατί είχε τόσο καταστροφική πρώτη φάση Eurocup. Αλλά το full season δείγμα του στην Αδριατική λίγκα καθησυχάζουν κάποιον πιθανό επικριτική της επιλογής της Zaragoza. Εξαιρετικά ποσοστά από παντού για έναν παίκτη 2.08, πολύ καλή τρίπλα, όχι κακή πάσα αν μπει στην εξίσωση το ύψος του, δεν ξέρω αν είναι αδύναμος στο rebounding ή παιζει ρόλο και το πόση ώρα περνά μακριά απ' το καλάθι παίζοντας είτε ως 4 ακροβολισμένο στην αδύνατη πλευρά είτε ως 3. Καλό mobility, σίγουρα διάφορο του Keselj τον οποίο μου θυμίζει γενικά σαν κοψιά, αλλά απ' τον οποίον έχει κι εμφανείς διαφορές. Στη Zaragoza ελπίζουν φαντάζομαι η βασική διαφορά να είναι στο mentality του Κροάτη.
Μπορεί να κάνει αυτά που έγραψα από πάνω. Στράβωσε το πλάνο.
Oπότε εδώ λέω ότι κέρδισαν στους τελικούς την Cedevita;
Θα βοηθήσει επειδή η Zaragoza ξέρει τι μπορεί να πάρει απ' αυτόν αν κρίνουμε απ' τα πρώτα δείγματα. Ο Aguilar είναι ένα πολύ καλό 4αρι με προοπτική που θα πάρει ξανά αρκετά λεπτά στο παρκέ, αλλά το ατού του Rudez με την εξωτερική απειλή δεν το δίνει σε τέτοιο βαθμό. Βοηθάει σαφώς το ότι τον υπολογίζουν σύμφωνα με τον Abos και στις 2 θέσεις forward.
Αν αποτύχει το πέρασμα του, θα θυμαμαι κάποιο ματς μες τη χρονια που θα κάνει 6/7 τρίποντα. Θα τον συναντήσουμε ξανά και να αποτύχει εδώ, ούτως ή άλλως.
Corey Fisher - ΒadalonaΣτατιστικά:
http://www.eurobasket.com/team.asp?Cntry=T...3820&Page=3Έρχεται από την Antalya. Θυμάστε όσοι έχουμε συζητήσει για Antalya πόσο εκτίμηση έχω στο scouting τους. Να επανάλαβω; Aaron Jackson, Lucas-Gordon και φέτος δύο guards με 18-19 πόντους μέσο όρο και καλά ποσοστά, το 2αρι έχω δηλώσει ανοικτά ότι δε θα φοβόμουν λόγο προέλευσης να το έφερνε και ο RG.
Μπορεί να σκοράρει, να διεισδύσει, να πασάρει, να τριπλάρει, τα πάντα; Δεν ξέρω, ξέρω ότι είναι ο αγαπημένος μου νεοφερμένος απ' όσα έχω δει ως τώρα. Να γίνω και Villanova;
Θα βοηθήσει επειδή η Joventut πάντα είναι καλό περιβάλλον για έναν νεαρό παίκτη που του δίνεται χρόνος και αρμοδιότητες στο παρκέ, ανεξαρτήτα απ' το αν πιάνει θέση ξένου. Και επειδή ο γερό-Oliver είναι ιδανικό συμπλήρωμα να τον
αποφορτίσει στην κακή του βραδιά και να δώσει ηρεμία στην ομάδα, ενώ στις βραδιές που πηγαίνει καλά ο Fisher θα αράξει στον πάγκο και θα μαθαίνει μπάσκετ στα τσικό δίπλα του.
Αν αποτύχει το πέρασμά του, θα θυμάμαι να κοιτάξω τον επόμενο guard που θα φέρει η Antalya. Αλλά δεν θα αποτύχει.
Το
προηγούμενο video του που είχα ποστάρει.
William Buford - BlusensΣτατιστικά:
http://www.ohiostatebuckeyes.com/sports/m-..._william00.htmlΈρχεται από το Ohio State απευθείας.
Μπορεί να σκοράρει. Να σκοράρει πολύ και με αρκετή αστάθεια απ' ότι διαβάζω. Αθλητικός για τη Blusens, περιμένω να δω αν θα μεταφράσει το παιχνίδι του στα Ευρωπαϊκά δεδομένα ως περισσότερο διεισδυτικό ή αν θα βελτιώσει το σουτ του, όπου πέρυσι είχε μέτρια χρονιά. Επίσης αναμένω να δω πως θα μεταφράσει την πάσα του και ποιους συμπαίκτες του δύναται να αξιοποιεί.
Θα βοηθήσει επειδή πάντα υπάρχει χώρος στο φτερό της Blusens, πόσο μάλλον μετά τις περσινές απογοητεύσεις εκεί (Ere, αφάνας dunker Deron Washington). Και αν χρειαστεί να μιλήσει ο φαβοριτοφόρος, εδώ είμαστε.
Αν αποτύχει το πέρασμά του, θα θυμάμαι ότι πέρασε απ' τη Blusens παίκτης με περισσότερους πόντους στο κολέγιό του απ' το Jerry Lucas, το Redd κλπ
Marcus Lewis - MurciaΣτατιστικά:
http://www.nba.com/dleague/playerfile/marcus_lewis/Έρχεται από τη D-League, όπου αν κρίνω απ' τα στατιστικά δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.
Μπορεί να κάνει αρκετά. Κατά βάση περιμένω να κατεβάζει ένα 8αρι rebounds, αλλά δε θέλω να προβώ σε προβλέψεις με τόσο μικρή εικόνα που έχουμε απ' αυτόν.
Θα βοηθήσει επειδή η Μurcia θα τον πάει καρότσι κι ότι γίνει. Κι επειδή ο Tillie είναι ένας κοκαλιάρης 2.11 ΓαλλοΟλλανδός που αρέσκεται να σουτάρει απ' τα 6 μέτρα ή γυρίζει πλάτη για να κάνει hook απ' τα 4 μέτρα, μην πολυμπορώντας να σπρώξει τον αντίπαλο ψηλό. Όλη η ρακέτα θα ανήκει στο Μάρκο.
Αν αποτύχει το πέρασμά του, θα θυμάμαι ότι τον πίστεψα έχοντας δει μόνο σκόρπιες φάσεις του σε διάφορα recaps από D-League, όπου δεν έμοιαζε καν τίποτα σπουδαίο. Και απλά μου προκάλεσε ενδιαφέρον το 15-13-3.
James Fedleine - FuenlabradaΣτατιστικά:
http://www.eurobasket.com/team.asp?Cntry=S...=259&Page=3Έρχεται από τη δεύτερη κατηγορία, ανήκει δηλαδή σε ένα γκρουπ παικτών που δύσκολα δείχνω εμπιστοσύνη και που τελευταία έχουμε δει λίγους να δίνουν λύσεις και αρκετούς να μην τα καταφέρνουν. Επίσης δε γνωρίζω το Quinnipac απ' όπου προέρχεται. Μπαίνει στη λίστα γιατί είναι Δομινικανός και γιατί έχει δείξει πολύ καλό πρόσωπο ως τώρα στη Fuenla.
Mπορεί να σκοράρει κατά βάση. Ο κλασσικός Αμερικανός σκόρερ που έχει μεγάλο ρεπερτόριο κινήσεων. Μεγάλο το 2+ κλεψίματα κατά μέσο όρο αλλά περιμένω να δω πόσο Κεντροαμερικάνικα μαρκάρει για να βγάλω συμπεράσματα.
Θα βοηθήσει επειδή ο καπετάν-Kirk δεν ήταν και τόσο καλός πέρυσι και οι απαιτήσεις για το φτηνό 2 απ' την Oro δε θα είναι ασύλληπτες. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή για τη Mad-Croc, αλλά τουλάχιστον το ρόλο του σκόρερ θα τον εκπληρώσει.
Αν αποτύχει το πέρασμά του, θα θυμάμαι το τατουάζ του στο χέρι. Μ' άρεσε.
Krunoslav Simon - MalagaΣτατιστικά:
http://www.euroleague.net/competition/play...easoncode=E2011Έρχεται από την KK Zagreb, με την οποία πέρυσι έδειξε δείγματα γραφής και στη Euroleague. Πολλοί τον θυμάστε απ' το fantasy, που ξεπετάχτηκε από ένα σημείο και μετά και ξελάσπωσε πολύ κόσμο.
Μπορεί να κάνει πολλά. Σκοράρει, κυρίως από μέση και κοντινή απόσταση, κυρίως με ατομική προσπάθεια και με εκτέλεση μετά από τρίπλα. Τσιμπά rebounds και θεωρώ σε μεγαλύτερη ομάδα θα πασάρει και καλύτερα όσον αφορά τo a/to, έχοντας καλύτερους συμπαίκτες απ' ότι πέρυσι. Μπορεί να καλύψει 2 έως και 3 θέσεις, ανάλογα με τον αντίπαλο που θα συναντά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον Repesa.
Θα βοηθήσει επειδή είναι πασπαρτού. Ο Vidal ξεκινάει τη σεζόν στα pits και θα τον δούμε περισσότερο στο 3 έχω την αίσθηση, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν. Η Malaga θα δώσει ευκαιρίες στα νέα αποκτήματα και όντας στα 27 με μόλις μια καλή εμφάνιση στο ευρωπαϊκό προσκήνιο δεν έχει άλλη επιλογή εκτός απ' το να αρπάξει την ευκαιρία.
Αν αποτύχει το πέρασμά του, θα θυμάμαι τη μελισσούλα που έχουν σήμα στο Zagreb.
Tέλος, έχουμε 4 σημαντικές επιστροφες φέτος: Slaughter, Slokar, Saras, Rudy. Για τις 3 έχουμε ήδη μιλήσει αρκετά, ενώ όσον αφορά το Slokar το ξέρω πως είναι βαριά η λέξη "σημαντική" δίπλα στο επιστροφή αλλά ο Σλοβένος έχει τα φόντα να ξανα-πετύχει σε μικρομεσαία Ισπανική ομάδα. Ειδικά αν έχει εκτός το Rey και ίσως και το Βaez, θα δούμε.