QUOTE(Badass @ Apr 3 2012, 00:45 )
Ομολογώ πως δε διάβασα καλά τα προηγούμενα κείμενά σου ή μάλλον τα διάβασα βιαστικά. Δυστυχώς η έλλειψη χρόνου ευθύνεται που διαβάζω πολλά ενδιαφέροντα ποστ βιαστικά. Σε ένα βαθμό συμφωνώ με την εισαγωγή σου και όντως υπάρχουν και παραδείγματα τέτοιων παικτών που για τον α ή β λόγο είτε έκαναν είτε όχι καριέρα στην Ευρώπη άσχετα με το πόσο καλοί ήταν στο ΝΒΑ. Αλήθεια-δεν έχει να κάνει με τη συζήτηση-ποιοι θεωρείς πως είναι οι 5 κυρίαρχοι παίκτες στην Ευρώπη(σίγουρα Διαμαντίδης και Κιριλένκο είναι στη λίστα σου).
Καταρχας χαιρομαι για την συζητηση.
Για μενα οι 5 κυριαρχοι με τυχαια σειρα ειναι ΔΔ-Κιριλενκο-Ναβαρο-Τεοντοσιτς-Σπανουλης . Παιχτες οι οποιο δεν μπορουν να αντιμετωπισθουν στην ευρωπη γιατι δεν εχουν κανενα ουσιαστικο μειονεκτημα (οι ναβαρο και τεοντοσιτς εχουν ενα αμυντικο μειονεκτημα αλλα στην ευρωπη με τοσους λιγους χωρους μπορεις να κρυψεις εναν παιχτη στην αμυνα οσο γινεται).
Ειναι παιχτες που εχουν το υψος για τις θεσεις τους και δεν εχουν καποιο μειονεκτημα στην επιθεση για την θεση τους.
Ο Ρούμπιο δεν πάτωσε κατά τη γνώμη μου στην Ευρώπη και δε βγάζει μάτια(κατά τη γνώμη μου πάντα) στην Αμερική. Ειδικά το διάστημα πριν τραυματιστεί, τον είχαν μελετήσει καλύτερα και οι αντίπαλες άμυνες και δεν έκανε τα "κόλπα" των πρώτων εβδομάδων. Επίσης δεν ξέρουμε τι θα έκανε ο Ρούμπιο αν έμενε στην Ευρώπη μετά από 3,4,7 χρόνια όπως βέβαια δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί εκεί. Μην ξεχνάμε πως είτε έμενε είτε όχι το πιθανότερο ήταν-αν δούλευε-να βελτιωνόταν. Γιατί από ταλέντο άλλο τίποτα. Και βέβαια όπως είπα παπάδες για μένα δεν κάνει. Το τελευταίο διάστημα ήταν αισθητά πεσμένος και σουτάρει με το άθλιο 35,7%(όλη τη σεζόν). Σκέψου επίσης πως παίζει 34,2 λεπτά εκεί(νούμερο χαοτικό για τα λεπτά του στην Ευρώπη αν δεν κάνω λάθος) και πως οι ασίστ μετριούνται διαφορετικά εκεί(χωρίς αυτό να αναιρεί το πολύ καλό court vision και τη φαντασία και την τεχνική που έχει στην πάσα).
Για τον Τζένινγκς της Ευρώπης γνώμη δεν έχω. Για τον Τζένινγκς του ΝΒΑ έχω μια εικόνα. Πίστεψέ με, δεν είναι και η καλύτερη. Ταλαντούχος μεν, κάνει την καλύτερή του χρονιά ως τώρα αλλά παίκτης με πολλά ελαττώματα που είναι ικανός για το καλύτερο και το (συνήθως) χειρότερο. Τα στατιστικά του καλά-όχι εντυπωσιακά-μετά από τρία χρόνια εκεί, θέλω να τον πιστέψω αλλά ο τρόπος που παίζει ώρες ώρες με απογοητεύει. Το ότι έβαλε την πρώτη του χρονιά σε έναν αγώνα 55 πόντους ούτε μεγάλο σκόρερ τον κάνει ούτε παικταρά.
Καλα ναι δεν ειπα οτι ο ρουμπιο ειναι κανας τιτανοτεραστιος παιχταρας , ουτε ο τζεννιγζ. Απλα το νοημα του ποστ ηταν οτι το ιμπακτ τους στο ΝΒΑ ειναι μεγαλυτερο απ οτι στην ευρωπη.
Τους εφερα ως παραδειγματα παιχτων που στο ΝΒΑ πιανουν πολυ καλυτερα γιατι το παιχνιδι τους ταιριαζει πολυ περισσοτερο.
O Bούγιασιτς για να δει μέσο όρο 10 πόντων έπρεπε να μεταγραφεί στους Νετς που παρέπαιαν και παραπαίουν. Στους Λέικερς αρχές της σεζόν 10-11 είχε μ.ο. 1.8 πόντους. Καλά διάβασες. Με ζόρι έφτανε του 2 πόντους. Στην καλύτερη του χρονιά στους Λέικερς είχε μ.ο. 8.8 πόντους οπότε φαντάσου στις υπόλοιπες. Ο πετσετάκιας του Κόμπι ήταν. Κι όμως είχε αξιοπρεπή παρουσία(και παραπάνω από αξιοπρεπή ίσως) εδώ.
Ενταξει και στην ευρωπη σε ομαδα τοπ 16 επαιζε , δηλαδη απο τις κακες της λιγκας, δεν ειναι να πεις οτι επαιζε και στην ΤΣΣΚΑ. Βεβαια ο βουγιασιτς πιστευω οτι ταιριαζει καλυτερα στην ευρωπη. Στην αμυνα μπορεις να τον κρυψεις περισσοτερο ενω στην επιθεση εχει καλο σουτ, που ειναι παντα χρησιμο για να ανοιξεις τις κλειστες αμυνες και τους λιγους χωρους της ευρωλιγκας.
Για το Ρόντο συγκεκριμένα απαντάει και ο baskethood πιο κάτω και συμφωνώ και επαυξάνω. Φαντάσου τα γρήγορα πόδια του Ρόντο σε επίθεση και άμυνα, να παίζει εκτός των άλλων φοβερή άμυνα στο χώρο-στην περιφέρεια, να τρέχει στον αιφνιδιασμό(και άλλα πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε γιατί δεν είμαι και ο καλύτερος σε τεχνικές αναλύσεις). Πρόσθεσε τα σε αυτά που αναφέρει ο baskethood. Επιμένω λοιπόν σε αυτό που έγραψα νωρίτερα.
Τι να σας πω παιδια . Σε αυτο διαφωνω, ισως να τον εχω υποτιμησει και εγω. Για να γινω πιο απλος παντως, κανω μια απλη ερωτηση. Αν ειχες να διαλεξεις αναμεσα στον ροντο και τον ντερον για να παρεις στον ΟΣΦΠ η στον ΠΑΟ (δυο ισαξιους θεωρητικα παιχτες στο ΝΒΑ) θα διαλεγες τον ροντο?
Για να καταλάβεις καλύτερα το σκεπτικό μου. Όντως οι κανόνες FIBA και το μπάσκετ που παίζεται στην Ευρώπη είτε ευνοούν παίκτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είτε όχι. Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω και παίζουν ρόλο αυτά τα δύο. Απόλυτα όχι. Γιατί εκτός από τα κριτήρια που αναφέραμε πριν και αφορούσαν παίκτες που ήρθαν στα μέρη μας για 2-3 μήνες πρέπει να μετρήσεις και άλλους παράγοντες. Το πως και πόσο χρησιμοποιείται ο ίδιος παίκτης από διαφορετικό προπονητή, διαφορετική ομάδα είναι πολύ σημαντικό. Ο ρόλος που έχουν στο γήπεδο επίσης. Μπορεί σε μια ομάδα ο ίδιος παίκτης να φαίνεται καλός, χρήσιμος, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και πολύ καλός και στην άλλη να είναι κατσαπλιάς. Για αυτό λοιπόν δε μπορείς να έχεις ξεκάθαρο δείγμα το πως θα αποδώσουν κάποιοι παίκτες. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει τόσο με τους κανόνες της Euroleague και το μπάσκετ που παίζεται εδώ όσο με το ταλέντο και τη δουλειά του παίκτη, την ομάδα, τους συμπαίκτες, τον προπονητή. Γι' αυτό επιμένω μην κοιτάς μόνο τα στατιστικά. Ο Ουίμς του Τορόντο αν έπαιζε στους κακούς σχετικά φέτος Σέλτικς θα έβλεπε παρκέ μόνο στην προπόνηση. Εντάξει ίσως είμαι υπερβολικός αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Προφανώς και δε θα κάνει παπάδες στην Ευρωλίγκα. Όπως δε θα κάνει παπάδες και ο αξιαγάπητος Σκαλαμπρίνι(βασικά δεν παίρνω και όρκο πως δε θα πρόσφερε εδώ). Το ποιος από αυτούς που έρχονται είναι καλός και ποιος όχι χωράει μεγάλη συζήτηση. Αλλιώς θα πρέπει να δεχτούμε πως ο Πολ Πιρς θα ήταν καλύτερος στην Ευρώπη του Λεμπρόν(ειδικά του Λεμπρόν των πρώτων σεζόν του στο ΝΒΑ) επειδή ο Πιρς έχει και μακρινό σουτ καλύτερο, ποστάρει καλύτερα και έχει/είχε καλύτερο face up jumper ενώ ο Λεμπρόν σκόραρε στο 80% των περιπτώσεων με ντράιβ. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως. Το κύριο λοιπόν(χωρίς να σημαίνει πως δεν παίζουν ρόλο αυτά που αναφέρεις-άλλωστε σε αρκετά όπως είπα συμφωνώ) για μένα είναι: παικταράς εδώ, παικταράς κι εκεί. Μέτριος εδώ, μέτριος κι εκεί. Κακός εδώ, κακός κι εκεί και πάει λέγοντας. Το θέμα είναι ποιος είναι ο καλός, ο κακός, ο μέτριος όταν μιλάμε για παίκτες που δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Αυτή είναι η γνώμη μου.
μα ακριβως αυτο ειναι το σκεπτικο μου. Οτι εγω θα επαιρνε τον Πιρς και οχι τον λεμπρον για την ευρωπη. Ακριβως για αυτα που ειπες. Επειδη θεωρω οτι το παιχνιδι του στην ευρωπη θα ταιριαζε καλυτερα. Και προφανως αυτο ισχυει μεταξυ παιχτων που πανω κατω συγκρινονται ως αξιες. Δηλαδη δεν θα παρω ενα μετριο τριαρι στο ΝΒΑ αντι για τον λεμπρον επειδη ξερει να σουταρει και το στυλ του ειναι πιο ευρωπαικο.
Ωστοσο αν μιλαμε για εξαιρετικους παιχτες , θα διαλεγα αυτον που ταιριαζει. Θα επαιρνε τον ντερον αντι για τον ροουζ, τον πιρς αντι για τον λεμπρον, τον κομπι αντι για τον ουειντ κλπ.
Αυτο ακριβως προσπαθω να πω εγω τοση ωρα. Δεν προσπαθω να υποβαθμισω το ΝΒΑ.
Δεν συμφωνω λοιπον ως εναν βαθμο σε αυτο που λες, οτι παιχταρας εδω , παιχταρας εκει , μετριος εδω κλπ. Ο σαρας ηταν παιχταρας εδω, αλλα εκει παρ οτι πηρε ευκαιριες (βεβαια τον χρησιμοποιουσαν ως δυαρι πραγμα που δεν βοηθησε) , δεν τα πηγε καλα (ειχε 7/4 μεσο ορο αλλα καμια σχεση με την ευρωπη που εκανε παπαδες) μιας και ηταν πολυ κακος στην αμυνα.
Εγω θεωρω οτι μπορει να εισαι παιχταρας εδω και μετριος εκει.
Υ.Γ.Ασχετο αλλα ο σκαλαμπρινι επαιξε ευρωπη φετος στη μπενετον. Θα μου πεις οτι το δειγμα δεν ειναι μεγαλο, αλλα πιστεψε με , το δειγμα δεν αφηνει πολλες ελπιδες.
Έχω δει και τον Διαμαντίδη του Ηρακλή και παρακαλούσα να τον πάρουμε εμείς αντί για τον ΠΑΟ. Χρησιμοποιείς όμως ξανά τα στατιστικά με λάθος τρόπο. Αρχικά δεν ξέρω αν ο Ηρακλής θα ήταν ομάδα επιπέδου τοπ-16 αλλά και να ήταν τα στατιστικά που παραθέτεις είναι από την Α1. Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με. Καταλαβαίνεις πως οτιδήποτε σχετίζεται με την Α1 για να επιχειρηματολογήσω για τον Διαμαντίδη, τον Σπανούλη, τον Παπαλουκά κτλ δε με απασχολεί καν εδικά μάλιστα που συγκρίνουμε τον Μπατούμ ή Μπατίμ(Χάτζη
) μαζί του και όχι π.χ. τον Φώτση που έπαιζε στην ελληνική Α1. Ακόμα κι αν ο Διαμαντίδης τότε ήταν 23 και έπαιζε στον Ηρακλή αντί στον ΠΑΟ. Βασικά νομίζω πως μπορούμε να πούμε τόσα πολλά καλά και θαυμαστά για τον Διαμαντίδη και να τον συγκρίνουμε με άλλους παίκτες στην Ευρώπη που η αναφορά στα στατιστικά του στην Α1 θα τον έκανε είτε να γελάει είτε να μας κοιτάει με απορία, για να μην πω πως θα το έπαιρνε σαν προσβολή.
ενταξει γεγονος ειναι οτι θα ηταν πολυ καλυτερα να ειχαμε στατιστικη στην ευρωλιγκα, αλλα για να βαλουμε και τα πραγματα σε ενα ορισμενο πλαισιο, θα πω οτι αυτα που εκανε τοτε , τα εκανε μεχρι και στα πλευ οφφ με αντιπαλο τον ΠΑΟ (που ηταν ομαδα ευρωλιγκα με το παραπανω) και πολυ καλυτερα. ηταν τοσο ντομιναντ δηλαδη, που δεν εχω κανεναν λογο να πιστεψω οτι με αντιπαλους σαν τη νανσι και την ΚΚ ζαγκρεμπ στην πρωτη φαση θα ειχε προβλημα να επαναλαβει αυτα τα στατιστικα. οσο ναναι στην τριτη στην ελλαδα επαιζε και το πρωταθλημα μας δεν ειναι καθολου για γελια, ασχετα αν οι μικροτερες ομαδες δεν δειχνουν να ενδιαφερουν πολλους.
Για να επιστρέψω όμως στο θέμα. Με τους superstar-υπερπαίκτες-ηγέτες όπως ο Διαμαντίδης συμβαίνουν 2 πράγματα όταν πάνε σε κακές ομάδες. Είτε τα στατιστικά τους απογειώνονται είτε κάνουν βουτιά στο κενό(ειδικά απέναντι σε καλές και τοπ ομάδες). Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως οι ίδιοι γίνονται καλύτεροι ή χειρότεροι παίκτες. Σκέψου τον Σπανούλη και διάφορα φετινά ματς στην Ευρωλίγκα που έκανε παπάδες και άλλα που ήταν καλά κλεισμένος. Χωρίς να μπαίνω στη σύγκριση Νανσί-ΟΣΦΠ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη σειρά με τη Σιένα. Το ότι ο Σπανούλης δεν έκανε παπάδες γιατί μια ολόκληρη Σιένα ήταν πάνω του προσαρμοσμένη δε σημαίνει πως δεν έκανε καλή σειρά, ακόμα και αν δε φαίνεται στη στατιστική. Δε μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων πως θα αποδώσει σε μια τέτοια κατάσταση ένας παίκτης. Μιλάω για την Ευρώπη γιατί το ΝΒΑ είναι άλλη ιστορία.
Ο MVP λοπόν της περσινής σεζόν με όλη την άμυνα και το πλάνο της αντίπαλης ομάδας προσαρμοσμένο σε αυτόν δε θα του επέτρεπε να κάνει παπάδες κατά τη γνώμη μου αν ήταν στη Νανσί. Ίσα ίσα λοιπόν. Νομίζω πως παίζοντας σε αυτό τον Παναθηναϊκό, με αυτούς τους παίκτες και αυτόν τον προπονητή, τον βοηθάει να φτιάξει και το "μύθο" του. Όλα τα κομμάτια του παζλ είναι βαλμένα τη σωστή στιγμή, το σωστό χρόνο.Τώρα θα ανοίξει μεγάλη κουβέντα και θα νομίζεις πως υποτιμώ τον Διαμαντίδη με αυτό που έγραψα. Προφανώς αυτό το επιχείρημα θα το έχεις ακούσει από διάφορους-ιδίως Ολυμπιακούς-και μπορεί να είναι και λάθος. Πρόσεξε όμως σε τι βάση το λέω. Ο Διαμαντίδης έπαιζε σε ομάδες του ΠΑΟ με καλούς σουτέρ που άνοιγαν το γήπεδο, καλούς αμυντικούς, ψηλά κορμιά, με τον τοπ σέντερ της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια και παίκτη-πρότυπο για το σωστό pick 'n' roll, με παικταράδες γενικότερα και πάρα πολλά θετικά ακόμα υπό την καθοδήγηση ενός προπονητή που προσάρμοζε το παιχνίδι της ομάδας του σχεδόν τέλεια με βάση το υλικό που είχε και τον αντίπαλο που αντιμετώπιζε. Και παρ' όλα αυτά ο Διαμαντίδης έγινε ο ηγέτης αυτής της ομάδας και αυτό αποτελεί τεράστιο επίτευγμα. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ και γι' αυτό λέω πως δε θέλω να υποτιμήσω την αξία του. Αλλά είμαι σίγουρος πως ο Διαμαντίδης δε θα είχε αυτά τα στατιστικά και αυτό το ranking που αναφέρεις συνεχώς αν ήταν σε άλλη ομάδα. Αυτό θα μείωνε την αξία του όμως;
Πραγματικα δεν καταλαβαινω το σκεπτικο σου. Η μαλλον το καταλαβαινω αλλα δεν συμφωνω.
Ο σπανουλης , απο την στιγμη που ο ΟΣΦΠ εχασε σε μοναδες και σε λυσεις, εχει δει τους ποντους και τον ρανκινγκ του να απογειωνεται.
Ο Διαμαντιδης το ιδιο . Απο τοτε που σταματησε ο ΠΑΟ να εχει τρεις ευρωπαιους χολ οφ φειμερ στον ασσο, εκανε τις δυο
καλυτερες στατιστικα χρονιες (η περσυνη ηταν και η καλυτερη ασχετως στατιστικων).
Δεν συμφωνω λοιπον τη λογικη. Για μενα οσο πεφτει το επιπεδο της ομαδας, και οσο ανεβαινουν οι ευθηνες που πρεπει να αναλαβει ο σουπερσταρ, τοτε ανεβαινουν και τα στατιστικα. καποιοα στιγμη σταθεροποιειται βεβαια (δεν θα εχεις 30 μεσο ορο) γυρω στο 18-20.
Σε μεμονομενα ματς μπορεις να κλειστεις αλλα εν γενει, τα στατιστικα σου θα ανεβουν. Το οτι ο σπανουλης με τη σιενα κλειστηκε και στατιστικως δεν ηταν ντομιναντ, δεν σημαινει οτι σε ολη τη χρονια, δεν ευνοηθηκε στατιστικως απο την πτωση της αξιας των μοναδων του ΟΣΦΠ. και αυτο συμβαινει σε ολους τους σταρ. Αν ειχαμε περισσοτερα παραδειγματα , πιστευω θα μπορουσα και να το αποδειξω. Απλα δεν εχουμε , γιατι ειναι σπανιο να δεις παιχτη επιπεδου all euroleague να πηγαινει να παιξει σε μετρια η κακη ομαδα στα πραιμ του.
Αν λοιπον εβαζες τον σπανουλη σε μια ομαδα ακομη χειροτερη, θα ειχε ακομα καλυτερα στατιστικα πιστευω , μιας και θα αναγκαζοτανε να σκοραρει ακομα περισσοτερους απο τους 17 ποντους μεσο ορο που εχει φετος. η ομαδα του προφανως θα εχανε , αλλα αυτος θα φαινοταν περισσοτερο.
Αυτο συνεβη με τον μπατουμ. Μπορει οταν επαιξε με την καλη ομαδα (ΟΣΦΠ ) οντως να κλειστηκε οπως λες και να επεσαν τα στατιστικα του (ειχε 9π/5α και 14 στην αξιολογηση) αλλα το γεγονος οτι επαιζε κυριολεκτικα 40 λεπτα (πραγματικα ομως) , επρεπε να ειναι οργανωτης, εκτελεστης, να αμυνεται και το γεγονος οτι καλως η κακως η κακες ομαδες που δεν θα εχουν τη δυνατοτητα , την οργανωση και το ταλεντο να σε κλεισουν ειναι περισσοτερες εχει ως αποτελεσμα ο μεσος ορος στο ρανκινγκ σου να εκτιναχθει στα υψη.
Θα δώσω άλλο ένα παράδειγμα για να σου αποδείξω πως δεν τον υποτιμώ. Φέτος ο Διαμαντίδης έχει ranking 21.5 στο τοπ-8. Πέρσι αντίστοιχα είχε 18.8. Ειλικρινά πότε πιστεύεις πως ήταν/είναι καλύτερος; Για να φανταστείς πόσο ψηλά έχω πάντως εγώ προσωπικά στην εκτίμησή μου τον παίκτη Διαμαντίδη, όταν έβλεπα την περσινή σειρά με τη Μπαρτσελόνα σκεφτόμουν πως παρακολουθούσα (αναλογικά πάντα) τον Λάρι Μπερντ να κερδίζει τους Λέικερς στον τελικούς του NBA. Και προφανώς δε συγκρίνω Μπερντ-Διαμαντίδη αλλά το θράσος, το πάθος, η ψυχή, το χαμαλίκι, η ηγετική του ικανότητα και οι συγκλονιστικές του εμφανίσεις που σε ένα βαθμό αποτυπώθηκαν στη στατιστική, αυτό με έκαναν να σκεφτώ. Και να στο λέει αυτό ένας Ολυμπιακός που βλέπεις και μόνος σου ποιον έχει αγαπημένο παίκτη στο προφίλ του, λέει πολλά.
προφανως και περσυ επαιζε καλυτερα στη σειρα. Αλλωστε το εγραψα και σε ενα αλλο τοπικ.