Μετά την ευγενική παραίνεση (με κεφαλαία
) του pierce21 θα πω τη γνώμη μου για το μάφια ΙΙ.
Reviews υπάρχουν πολλά και διαφωνούν ιδιαίτερα, έχω δει 4 έχω δει και 10, οπότε αποφάσισα να ποστάρω κάποιο που πάνω κάτω είναι αρκετά κοντά στη γνώμη μου.
http://game20.gr/reviews/mafia-2-review-3214/στα συν:
+ Φοβερή δράση και πιστολίδι: Έχεις τη δυνατότητα να καλύπτεσσαι πίσω από κολώνες τοίχους κλπ κι όχι απλά να σκύβεις για να μη σε πετυχαίνουν. Εμένα που δεν είμαι πολύ γκέιμερ μου άρεσε, αλλά από ότι έχω καταλάβει έχει υπάρξει και σε καλύτερες βερσιόν αυτό το σύστημα. Είναι μάλιστα ένα γουέστερν με ίδιο στυλ που έχει πάρει απίστευτες κριτικές και πάει φουλ για γκέιμ της χρονιάς που μοιάζει στο στυλ αυτό, αλλά δεν έχω προλάβει να το δοκιμάσω.
+ Αυθεντική ατμόσφαιρα και στιλ: Μιλάμε για οπτική τελειότητα.
+ Ενδιαφέρουσα πλοκή: O πρωταγωνιστής είναι ο κλασσικός γκαμάουα τύπος που έχει ένα κοντόχοντρο φωνακλά sidekick για να "δείχνεται" ακόμα περισσότερο. Τον εμπιστεύεται όμως πολύ συχνά και την πατάει. Και στον Παγκόσμιο και στη στενή πήγε για πάρτυ του
Δε λέω περισσότερα για να μη σποϊλεριάσω.
+ Ο χειρισμός των αυτοκινήτων είναι εκπληκτικός: Δε θα έλεγα εκπληκτικός, σίγουρα όχι προβληματικός, όλα ανταποκρίνεται μια χαρά, λίγο αργά μερικά μοντέλα θα έλεγα.
+ Κορυφαία γραφικά και ήχος: Εννοείται. Rum n coca cola, both mother n daughter working for the Yankee dollar
+ Πολλά και καλά unlockables: Μπορείς να συλλέξεις αφίσες καταζητούμενων, όπου απεικονίζονται οι δημιουργοί και περιοδικά πλεϊμπόι της εποχής, με φωτογραφίες ημίγυμνες κανονικές. Κι αυτό το τελευταίο να πω την αλήθεια με πείραξε, το βρήκα λίγο φτηνό..
+ Η αρχή εκπλήσσει θετικά: Είναι κάπως call of duty.
στα πλην:
- Kάποιες αποστολές είναι ανούσιες: Συμφωνώ απόλυτα. Συγκεκριμένα υπάρχει μια που πραγματικά με εκνεύρισε, όπου απλά οδηγάς χωρίς καμία πίεση από αστυνομία ή από το χρόνο κλπ από το σημείο Α στο Β, από το Β στο Γ και τέλος πίσω στο Α. Κι απλά παρακολουθούσες το πολύ ενδιαφέρον -δε λέω- στόρυ. Έπειτα, υπάρχει μια αποστολή που έχει τραυματιστεί ο φίλος σου και τον πας στο νοσοκομείο, αλλά και πάλι δεν ψοφολογάει και πας με το πάσο σου, μπορείς να σταματήσεις να πάρεις μπυρίτσα ή καμιά ψαρωτική καπαρτίνα. Γενικά ώρες ώρες το παιχνίδι είναι άνευρο σε σημείο που, ειδικά αν σου αρέσει το στόρυ και βλέπεις τις ενδιάμεσες σκηνές, μπορείς να πάρεις και ποπ κορν στο αριστερό χέρι. Στην αρχή της δεύτερης πίστας πχ. οδηγάει ο φίλος σου και βλέπεις την πόλη απλά κουνώντας το ποντίκι. Υπερβολή.
- Αν δεν παίξετε στον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας η μικρή διάρκεια είναι θέμα: Αυτό διορθώνεται γιατί υπάρχει freeride patch
- Η σεναριακή σύνδεση με το πρώτο μπορούσε να είναι πιο εκτεταμένη: έχει ένα σημείο που ενώνεται με το πρώτο με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, αλλά δε θέλω να σποϊλεριάσω.
- Οι μάχες σώμα-με-σώμα απογοητεύουν: Αυτό το συστηματάκι έχει φάει τρελό κράξιμο αλλά προσωπικά δεν το βρήκα κι άσχημο, απλώς υπερβολικά εύκολο. Μπαίνεις σε fighting mode αν σπρώξεις κάποιον και έχεις δύο είδη γροθιάς και finishing moves. Όντως είναι κάπως φτωχό, αλλά νταξ λογικό είναι να μοιάζει πιο πολύ με το Knockout Kings παρά με το Mortal Kombat..
- Το τέλος εκπλήσσει αρνητικά: Επίσης κάτι που λένε πολλοί. Εμένα μου άρεσε.
- Δεν μπορείτε να πυροβολήσετε όταν οδηγείτε: Αυτό είναι πολύ πιο ουσιώδες από ότι ακούγεται, πολλές φορές έχει καταδίωξη, σε γαζώνουν με τα Τόμπσον κι εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Θα προσέθετα πως το AI των άλλων είναι ιδιαίτερα χαμηλό και επίσης ότι η πόλη είναι πανέμορφη αλλά, παρότι έχει πολλές δυνατότητες διαδραστικότητας, περίμενα πολύ περισσότερα.
Στο ζουμί τώρα: Να το εγκαταστήσει ο Pierce21 ή ο colonel? Η απάντηση είναι απλή, νομίζω. Όποιος θυμάται ακόμα ένα παιχνίδι που έπαιζε 7-8 χρόνια πριν και το γούσταρε ιδιαίτερα, καλό θα ήταν να δοκιμάσει το σίκουελ κι ας μην έρθει κοντά στα γούστα του ή κι ας μην εκπληρώσει τις προσδοκίες του. Γιατί πιθανότατα θα ευχαριστηθεί ξανά την ατμόσφαιρα.
Για όσους δεν έχετε παίξει το πρώτο, αξίζει μια δοκιμή. Κι αν σας άρεσε και δεν έχετε και κόλλημα να είναι όλα τα γραφικά κρυστάλλινα, παίξτε μετά και το πρώτο...