http://www.exedrasports.gr/default.asp?pid...D=3209&catID=45

«Δεν πουλάω τις αξίες μου» 25-05-2008 Λίλη Ροδανάκη, Απόστολος Κοτρότσος

Σαφέστατα είναι ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του και κάθε φορά λέει αυτό που αισθάνεται. Από τα 20 του χρόνια στον χώρο της προπονητικής, ο Κώστας Σορώτος έχει άποψη με... βαρύτητα.

Η φετινή πορεία της Δάφνης θεωρείται επιτυχημένη αφού κυνήγησε την άνοδο μέχρι το τέλος. Βέβαια, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα για τους Κιτρινόμαυρους, αν είχε επιτευχθεί η άνοδος στην Α1. Πράγμα που δεν αποκλείεται να γίνει αν το Πανόραμα αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κατηγορία και αν δεν συγχωνευθεί με άλλη ομάδα. Σε αυτήν την περίπτωση τα πάντα θα πρέπει αν γίνουν την τελευταία στιγμή. Εκτός αν «ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό μας και αν είναι τελικά να παίξουμε Α1, θα προσθέσουμε δύο τρεις πινελιές -δύο ξένους και έναν κοινοτικό- και βλέπουμε. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να σε φωνάξουν την τελευταία στιγμή να αγωνιστείς στην Α1. Κάθε χώρος, κάθε ομάδα ανθρώπων θέλει τη δική του αντιμετώπιση, κάθε άνθρωπος θέλει και τον σεβασμό του. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την πρόκληση που λέγεται Α1. Απλώς, όσον αφορά τους ξένους, πρέπει να σου κάτσει ο λαχνός. Γιατί δεν ξέρεις πώς θα λειτουργήσει ο παίκτης, αν θα προσαρμοστεί στη χώρα που έρχεται κ.λπ. Αλλά και να μην παίξω Α1, δεν με πειράζει καθόλου. Τον εαυτό μου, τις αρχές μου, τις αξίες μου δεν θα τις πουλήσω για να παίξω στην Α1. Αν τύχει, δεν θα πω «όχι», αλλά δεν είναι και αυτοσκοπός».

Τι έφταιξε, όμως, και δεν ήρθε η άνοδος με τα αγωνιστικά κριτήρια; «Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ήταν για ένα ημίχρονο στον αγώνα με το Πανόραμα που το πληρώσαμε ακριβά. Με τον Ηρακλή ήταν ένα δύσκολο ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες: ο πιο εύστοχος παίκτης μας φέτος στις βολές, ο Νικητάκης, έχασε μια βολή και χάσαμε το παιχνίδι. Αυτά συμβαίνουν. Οπου αγωνιζόμασταν εμείς, βρίσκαμε μπροστά μας ομάδες που ήταν έτοιμες να συγχωνευτούν. Τα πιο κρίσιμα εκτός έδρας παιχνίδια μας ήταν με τον Ιωνικό Λαμίας και τον Ηρακλή, που και για τους δύο ακουγόταν κάτι την περίοδο που παίξαμε. Βέβαια, στόχος μας στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν να κάνουμε μια ανταγωνιστική ομάδα και ούτε περνούσε από το μυαλό μας ότι θα μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία. Πετύχαμε τον στόχο μας, δηλαδή να είναι μια υγιής ομάδα και ανταγωνιστική. Ηταν μια ομάδα που χαιρόσουν κάθε μέρα που ήσουν μέσα στο γήπεδο».

Οι δημόσιες σχέσεις υπάρχουν στη ζωή του ανθρώπου και τις χρησιμοποιεί κανείς για να φτάσει ψηλότερα. Ετσι, είναι απορίας άξιο πώς γίνεται ένας άνθρωπος ξεκινώντας την προπονητική στα 20 του χρόνια να μην έχει χρειαστεί να κάνει δημόσιες σχέσεις. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω δημόσιες σχέσεις για να φτάσω ψηλότερα. Στα αγγλικά το δημόσιες σχέσεις λέγεται 'public relations', εγώ κάνω αναγραμματισμό και το λέω «public resilations». Εγώ κάνω ανθρώπινες σχέσεις, με αυτούς που με αγαπάνε, με αυτούς που τους αγαπάω, με αυτούς που με συμπαθούν και τους συμπαθώ. Με όσους έχω δουλέψει, κανείς δεν έχει να πει κάτι κακό για εμένα. Εναν άνθρωπο για να τον αξιολογήσεις πρέπει να τον γνωρίσεις από κοντά. Δεν μπορείς να είσαι μακριά και να του βάζεις ετικέτες. Μου το έκαναν από πολύ μικρό, αλλά δεν πειράζει. Η αξία είναι πάντα μια απαραίτητη προϋπόθεση που πρέπει να έχεις για να φτάσεις ψηλά. Εγώ πάντα το μπάσκετ το χαιρόμουν. Ποτέ δεν σκέφτηκα να αλλάξω τρόπο ζωής για να κάνω καριέρα. Ευτυχώς είχα πολλές επιτυχίες. Είμαι γεμάτος από αυτό που έχω κάνει και δεν μου λέει τίποτα το ότι δεν έχω κοουτσάρει ομάδα της Α1».

Δηλώνει ικανοποιημένος από την ομάδα την οποία κοουτσάρει σήμερα αφού «η Δάφνη είναι καταπληκτική ομάδα. Από πού να ξεκινήσω; Από τον πρόεδρο, από τους άμεσους συνεργάτες μου ή από τους παίκτες; Οταν έφυγα από το Φάληρο δεν πίστευα ποτέ ότι θα βρω κάτι παρόμοιο και όμως η συνεργασία μας στη Δάφνη είναι καταπληκτική τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων».

Τη φετινή χρονιά θα μπορούσε να πει κανείς πως το πρωτάθλημα της Α2 δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικό σε οργανωτικό επίπεδο, αφού πολλές ομάδες αντιμετώπισαν αρκετά οικονομικά προβλήματα. Για τον Κώστα Σορώτο, όμως, δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα: «Είμαι από τους λάτρεις του πρωταθλήματος της Α2, όπως και της Β’ Εθνικής που είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Γι’ αυτό και φέτος ήταν όλα τα γήπεδα γεμάτα. Υπήρξαν ομάδες που επένδυσαν και αυτές που είχαν οικονομικά προβλήματα. Τα χάλασε λίγο το όλο θέμα με τις αγοραπωλησίες και σε αυτό δεν βοήθησε ούτε η ΕΟΚ, η οποία πρέπει να κάνει μερικές αλλαγές. Είναι το μεγαλύτερο πρωτάθλημα που διοργανώνει και δεν είναι δυνατόν να μην το υποστηρίζει, να μην του κάνει περισσότερη προβολή -όπως, ας πούμε, τηλεοπτική. Για παράδειγμα, η Α2 θα μπορούσε να προβάλλεται σε κάποιο κρατικό κανάλι και μάλιστα αν γινόταν Παρασκευή, δεν θα έπεφτε πάνω στο Σαββατοκύριακο που είναι φορτωμένο με αθλήματα. Σε αυτό που είμαι κάθετα αντίθετος είναι στο να έρθουν ξένοι. Αν γίνει κι αυτό, οι Ελληνες παίκτες τι θα κάνουν; Δεν θα υπάρχει 'προθάλαμος' για αυτούς και πέρα από αυτό, θα αλλοιώνεται το πρωτάθλημα, γιατί οι ξένοι τελικά θα φεύγουν αφού δεν θα πληρώνονται».

Εχει κάνει πολλά πράγματα στη ζωή του και το μόνο που απομένει είναι να καθίσει και στον πάγκο μίας από τις «μικρές» Εθνικές: «Φαίνεται πως δεν είμαι αρκετά καλός. Ούτε τα τέσσερα πρωταθλήματα που έχω πάρει σε πανελλήνιο επίπεδο με Πειραϊκό και Πανιώνιο στις μικρές κατηγορίες, ούτε οι δεκάδες των παικτών που έχουν περάσει από τα χέρια μου δεν είναι μάλλον καλό κριτήριο για προπονητή μικρής Εθνικής. Προς το παρόν, όμως, δεν με ενδιαφέρει, θα ήταν καλό, αλλά δεν τίθεται θέμα - προς το παρόν».

Να παίξει Α1 το Πανόραμα

Το Πανόραμα έκανε για πολλούς υπέρβαση φέτος και κατέκτησε την άνοδο στην Α1. Η άποψη του Κώστα Σορώτου, όμως, είναι η εξής: «Από την αρχή της σεζόν ήταν μέσα στα φαβορί και το θέλω των διοικούντων ήταν να κατακτήσει την κορυφή για να μπορέσουν να οικονομήσουν οι ίδιοι. Οταν ανεβήκαμε με το Φάληρο και ήμουν εγώ τότε προπονητής, δεν είχαμε πάρει ούτε ένα μισθό μέσα στη χρονιά και δεν είχαμε βγει ποτέ να πούμε τίποτα.

Ομως, εγώ το είπα και το πιστεύω. Μακάρι για το μπάσκετ και για τα παιδιά της ομάδας και για τον προπονητή να παίξει το Πανόραμα στην Α1. Γιατί το άθλημα έχει ανάγκη να κρίνονται τα παιχνίδια από αγωνιστικά αποτελέσματα. Το Πανόραμα κέρδισε τη θέση και αυτό πρέπει να παίξει».