QUOTE(Tesla @ Nov 21 2016, 21:25 )
Υ.Γ. Περι στατιστικης, επειδη ανοιξε η κουβεντα. Η στατιστικη οσο κοντα προσεγγιζει ενα προβλημα αλλο τοσο μακρυα βρισκεται.
Η στατιστικη ειναι πιο πολυ για να μελεταει τα αποτελεσματα δηλαδη ΜΕΤΑ το περας καποιας διεργασιας, αλλα για να προλαμβανει - προνοησει- προφητεψει πειτε οπως θελετε ενα φαινομενο ή μια διεργασια, ειναι κακιστη επιστημη και αυτο το λενε οι περισσοτεροι ανθρωποι του χωρου, γι'αυτο και με τους σεισμους πχ ΠΟΤΕ δεν εχει γινει μια προβλεψη της προκοπης γιατι περιμενουν να μεγαλωσει το δειγμα τοσο οσο ουσιαστικα να γινεται καταγραφη των αποτελεσματων σε 200 χρονια.. Αυτο ειπα και στον φιλο ο οποιος ανοιξε την κουβεντα για το 35% του Καλαθη, οτι στην πραγματικοτητα λειπουν παμπολες πληροφοριες για να ελεγξουμε μεσα σε ενα πιθανο ευρος απο 18 ως 59 πχ το που ειναι πιθανοτερο να σταθει το τελικο αποτελεσμα.
Κοινως μην ασχολειστε με στατιστικη για το πριν παρα μονο για το μετα. Tesla Speaking ;-)
Όπως έχει λεχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η στατιστική είναι ο επιστημονικότερος τρόπος για να πεις ψέματα. Σε αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς.
Όταν μελετάμε ζητήματα οπως πχ το αν θα βάλει τις βολές ο Καλάθης, αναφερόμαστε σε μια στοχαστική διαδικασία, και ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το στοχαστικό μοντέλο που αυτός κρίνει καταλληλότερο για να "προβλέψει το μέλλον". Το αν πράγματι θα το προβλέψει, είναι άλλο θέμα! Τα στοχαστικά μοντέλα έχουν θεωρητικό υπόβαθρο, έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν την πραγματικότητα, αλλά φυσικά, ιδίως σε μικροσκοπικές καταστάσεις, όπως ειναι 2 βολές, μπορούν να πέσουν απολύτως εκτός πρόβλεψης.
Ο Καλάθης, μπορεί να έκανε το 2/2 και μετά να του ξανακάναμε φάουλ και να έκανε και πάλι το 2/2.
Δε το ξέρεις...
Παρόλα αυτά ξέρεις οτι πέρσι έκλεισε με 25/44 = 57%, ενω πέρσι και φέτος δεν έχει γράψει ποτέ 4/4 σε εναν αγώνα.
Ναι, ο Καλάθης δεν ειναι ζάρι, ούτε κέρμα
Ναι, το μοντέλο είναι δυναμικό, που σημαίνει οτι ο παίχτης δεν ειναι υποχρεωμένος να τελειώνει ουτε κάθε αγώνα με 55%, ούτε κάθε σεζόν με 55%,
Ιστορικά ομως, μεσα απο ενα δείγμα 66 ελευθέρων βολών σε 14 μήνες, έχει ενα ποσοστό 58%
Όταν έχει ήδη 2/2 σε εναν αγώνα και τον στέλνεις στις βολές, οι πιθανότητες να χάσει τουλάχιστον τη μία, όπως και να το κάνουμε είναι με το μέρος σου.
Επειδή ειμαι άνθρωπος του χώρου της στατιστικής, φυσικά φαινόμενα οπως ειναι ο σεισμός, ειναι αδύνατο να προβλεφθούν, ακόμα και με δείγματα 500 χρόνων, διότι δεν υπάρχει καμία κατανόηση του στοχαστικού μοντέλου που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.
QUOTE(T.W.Is.M. @ Nov 21 2016, 22:13 )
Με το σκορ στην ισοπαλια ουτε σε αυτους δε θα εδινα βολες! Και μια να βαλει ο αντιπαλος ειναι μπροστα στο σκορ και πρεπει να σκοραρω για να κερδισω το ματς.
Το έχω ξαναγράψει, με τον Παναθηναϊκό εξαιρετικά ζεστό, ιδίως έξω απο τα 6.75, και με τον κόσμο στη κερκίδα να βράζει, η επιλογή του φάουλ πάνω στον Καλάθη, είναι ισάξια με την καλύτερη άμυνα. Σε τελική ανάλυση παίρνεις την τελευταία επίθεση στα χέρια σου.
Ο Σφαιρόπουλος αν έχει αποκομίσει μια εμπειρία απο τους περσινούς τελικούς, είναι οτι κέρδισε 2 φορές στο ΟΑΚΑ, έχοντας την τελευταία επίθεση δική του.
Βεβαίως, το διευκρίνισε ο άνθρωπος: Δεν ειχε ουτε ταιμ άουτ να καλέσει. Θα ειχε περίπου 15" να παίξει μια τελευταία ζαριά. Και αν ειχε φάει κάνα τρίποντο απο τον KC, θα έψαχνε μόνο τρίποντο και ο ίδιος (που δεν θα του το έδινε ο Πασκουαλ-θα τον έστελνε στις βολές).
Εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Αυτή ειναι η ουσία.