QUOTE (tReason @ Nov 30 2017, 18:28 )

Εσυ ειπες οτι εισαι ουδετερος αλλα μονο ουδετερος δεν εισαι οπως φανηκε απο τα λεγομενα σου.Και εγω σε χαρακτηρισα ουδετερο που δεν ειναι υβριστικο.
Οταν οι αγωνες γινονται την ιδια ωρα καθισταται πολυ δυσκολο για τους παικτες της Ευρωλιγκας να συμμετεχουν.Αρνεισαι το προφανες και αυτο
δειχνει οτι δεν εισαι αντικειμενικος ,φορας παρωπιδες.
To αν παραβιαζεται ανταγωνισμος για το οποιο συμφωνω,ειναι θεμα ερμηνειας,αυτο που δεν αμφισβητειται ομως οτι τα συμφεροντα ολων τω υπολοιπων εταιρειων
θιγονται απο το τους υπολοιπους.Αν η Ευρωλιγκα διοργανωνονταν απο την
FIBA θα εξυπηρετουνταν τα συμφεροντα ολων οχι μονο των 16.Τεραστια διαφορα.
Αλλα ας δουμε λοιπον τι λεει ο προεδρος της ΑΕΚ για το συγκεκριμενο θεμα
http://www.sdna.gr/mpasket/basket-league/a...-f4-stin-athina«Πρέπει να πω ότι εδώ τίθεται και νομικό ζήτημα που θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα θα απασχολήσει τις αρμόδιες επιτροπές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αθλητισμού και διακυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι 11 διορισμένοι ισόβια στην Ευρωλίγκα, έχουν την ευκαιρία, παίζοντας και στα εθνικά πρωταθλήματα, να απολαμβάνουν ένα πιο σαφές και ξεκάθαρο οικονομικό πλάνο σε σχέση με όλους εμάς που ακολουθούμε. Αυτοί γνωρίζουν ότι για τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι μόνιμα στην Ευρωλίγκα ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο εγχώριο πρωτάθλημα. Και όλοι ξέρουν πόσο σημαντικό είναι για όλους τους χρηματοδότες αλλά και τα κλαμπ, να επιχειρούν σε ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον, όπου τα έσοδα είναι γνωστά εκ προοιμίου σε βάθος χρόνου και άπαντες έχουν την ευκαιρία να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους, τα έσοδα των οποίων είναι μη προβλέψιμα και παρόλα αυτά πρέπει να τους ανταγωνιστούν στο εγχώριο μπασκετικό προϊόν. Ολη αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η διαφορά στο μπάτζετ της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό είναι τα εγγυημένα έσοδα από την Ευρωλίγκα. Αλλά ακόμα κι έτσι εμείς θα παλέψουμε για να πάρουμε σε βάθος χρόνου αυτό που μας αξίζει. Θέλουμε να είμαστε στην κορυφή. Εστω και χωρίς το δεκαετές συμβόλαιο της Ευρωλίγκας»
Ειναι βασικη αρχη της στρατηγικης να μην ανοιγεις ταυτοχρονα πολλα τα μετωπα.Η σωστη στρατηγικη σε καμια περιπτωση δεν ειναι αδικια.
Βασικά δεν χρειάζεται να σε πείσω για κάτι. Σε αυτή τη κουβέντα συμμετέχω μάλλον νωρίτερα από την στιγμή που ξεκίνησες να γράφεις και την άποψή μου την έχω εκφράσει αλλά θα την ξαναγράψω.
Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με τα κριτήρια της Ευρωλίγκας. Δεν μου αρέσουν τα κλειστά συμβόλαια και ο «ρατσισμός» για ομάδες πυροτεχνήματα. Θα ήθελα περισσότερες ομάδες, πιο δίκαιη κατανομή θέσεων, και μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Ωστόσο το format μου αρέσει, όπως και καθαρά τεχνοκρατική ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ στιγμή λειτουργία της.
Από κει και πέρα η όλη κριτική μου έχει να κάνει με το business plan της FIBA. Τους τρόπους που προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Βασικά μπορεί να έχω παρωπίδες στο θέμα της FIBA δεν διαφωνώ αφού δεν μπορώ να διακρίνω κανένα πλάνο. Μόνο λαϊκισμό. Και εξηγούμαι..
Η προσπάθεια της ξεκίνησε με προτάσεις για κλειστά συμβόλαια σε αρκετές ομάδες. Η διαδικασία ήταν υπαρκτή αφού όλες οι ομάδες της Ευρωλίγκας μπήκαν στην διαδικασία να συζητήσουν (άσχετο το αποτέλεσμα). Μόλις η προσπάθειά της έπεσε στο κενό, πρότεινε άλλο φορμάτ το όποιο προέβλεπε συμμετοχή των ριγμένων της υπόθεσης. Και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό αφού ξεκίνησαν απειλές μέσω τον ομοσπονδιών στις ομάδες. Η ΆΕΚ άλλαξε στρατόπεδα υπό το φόβο και τον εκβιασμό για μη έκδοση συμβολαίων. Αφού και η αλλαγή στρατοπέδου περιορίστηκε στην Γαλλία και σε κάποιες διάσπαρτες ομάδες, προχώρησε στο να τσιγκλίσει το κοινό με τις εθνικές ομάδες. έβαλε στην ρητορική της την αγάπη των εθνικών ομάδων. Και πάλι όμως απέτυχε.
Η FIBA ενώ προτείνει το ιδανικό σενάριο, δεν έχει καταφέρει να πείσει κανέναν για την υλοποίησή του. Και προσωπικά αυτό που διακρίνω είναι ότι απλά προσπαθεί να γίνει μια νέα ευρωλίγκα. Στόχος της όπως εγώ αντιλαμβάνομαι είναι να πάρει εκείνη τα έσοδα από την διοργάνωση της Ευρωλίγκας. Αν οι προθέσεις της ήταν αγνές, με την ίδια δυναμική θα πολεμούσε και για τους παίκτες του ΝΒΑ και για τους παίκτες της Κίνας και απέναντι σε όποια διοργάνωση δεν έδινε άδεια σε παίκτες να αγωνιστούν στις εθνικές τους ομάδες. Αυτό που βλέπω εγώ είναι πως όσο κακό σπυρί είναι η Ευρωλίγκα, είναι και το ΝΒΑ και η Κίνα. Όσοι δεν «αφήνουν» παίκτες να συμμετέχουν σε μια διοργάνωση της FIBA είναι ακριβώς το ίδιο ότι όνομα και να έχουν. Δεν με νοιάζει και δεν θα έπρεπε καν να ενδιαφέρει κανέναν το γεγονός ότι το ΝΒΑ είναι μια κλειστή λίγκα, η Κίνα ημίκλειστη και η Ευρωλίγκα wannabe κλειστή. Και οι 3 λίγκες τροφοδοτούν εθνικές ομάδες οπότε δεν υπάρχει λογική στην αντιμετώπιση της FIBA ως προς αυτό το κομμάτι.
Δεν γίνεται να σου λέει ότι: Τον Νοέμβρη θα παίξουν όλοι εκτός των ΝΒΑers, τον Γενάρη θα παίξουν όλοι εκτός των NBAers και τον Ιούνη θα παίξουν όλοι. Η δικαιοσύνη απέναντι σε κάποιες ομάδες πως υπάρχει εδώ? Δεν θα μιλήσω με παραδείγματα γιατί δεν έχει νόημα. Ειδικά για τις μικρές όμως χώρες που θεωρητικά νοιάζεται η Φιμπα για την ανάπτυξή τους τι προσφέρει αυτή η διαδικασία? Τι προσφέρει στην Λετονία? Πόσο δίκαιη θα είναι η συμμετοχή της Λετονίας χωρίς τον Πορζίνγκις? Πόσες οι πιθανότητες της Λετονίας χωρίς τον Πορζίνγκις?
Οπότε για αυτον τον λόγο και μόνο το όλο σύστημα που προωθεί η Φίμπα είναι εκ των προτέρων αποτυχημένο και δεν χρειάζομαι προσωπικά να του δώσω χρόνο για να δω το δω στην πράξη. Για μένα είναι πολύ πιο άδικο για τις μικρές χώρες όλο αυτό που προωθεί η Φίμπα.
Όσο για το ποδόσφαιρο και το τι κάνει η UEFA. Είναι μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση.
Ναι συμμετέχουν όλοι. Ναι υπάρχουν και από χώρες όπως η Κύπρος και το Αζερμπαιτζάν. Όμως ακόμα και εκεί προς την κλειστή λίγκα φέρνει η όλη διοργάνωση. Μόνο και μόνο που υπάρχουν 5 θέσεις πχ από Αγγλία ή 4 από Γερμανία ή Ιταλία πάλι μία η άλλη είναι. Αυτός ο βαθμολογικών πίνακας χωρών δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων θα είναι από παγκοσμίου φήμης πρωταθλήματα, με ομάδες που έχουν εκατομμύρια φιλάθλους στον κόσμο και όχι στα στενά περίχωρα της Ισπανίας πχ, με παίκτες παγκοσμίου κλάσης.
Να δούμε λίγο την φετινή κατάταξη στην μπάλα?
1ο γκρουπ: Ρεάλ Μαδρίτης,Μπάγερν Μονάχου,Τσέλσι,Γιουβέντους,Μπενφίκα,Μονακό
,Σπάρτακ Μόσχας,Σαχτάρ Ντόνετσκ
2ο γκρουπ: Μπαρτσελόνα,Ατλέτικο Μαδρίτης,Παρί Σεντ Ζερμέν,Ντόρτμουντ,Σεβίλλη,Μάντσεστερ Σίτι,Πόρτο,Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
3ο γκρουπ Νάπολι Τότεναμ Βασιλεία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Αντερλεχτ Λίβερπουλ Ρόμα Μπεσίκτας
4ο γκρουπ Σέλτικ ΤΣΣΚΑ Μόσχας Καραμπάκ Σπόρτινγκ Λισαβώνας ΑΠΟΕΛ Φέγενορντ Μάριμπορ Λειψία
Στις 32 ομάδες έχουμε: 5 ομάδες από Ισπανία, 3 από Γερμανία, 6 από Αγγλία, 3 απο Ιταλία, 3 από Πορτογαλία, 2 από Γαλλία, 2 από Ρωσία. Από τις 32 ομάδες οι 24 είναι από 7 πρωταθλήματα ενώ οι υπόλοιπες 8 μοιράζονται. Και αν το δούμε και διαφορετικά οι 18 από τις 32 ομάδες έχουν κλειστές θέσεις και είναι από 4 πρωταθλήματα..
Που θέλω να καταλήξω. ότι μορφή και να έχει μια διοργάνωση, πάντα θα χρειάζεται συγκεκριμένες ομάδες και συγκεκριμένες θέσεις. Η δημοτικότητα του μπάσκετ στην Ευρώπη δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την δεδομένη στιγμή ανοιχτές πόρτες. Όταν η πρόταση της FIBA πάει προς την πρόταση της Uefa για το champions league τότε θα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Ωστόσο το μπασκετ στην Ευρώπη μπορεί να αντέξει 32 ομάδες?