Άνοιξη του 09', Ρέθυμνο...Καλοκαίρι ήδη. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μάχονται για την είσοδο στο F4 του Βερολίνου και η παρέα μεταφέρεται στο sport cafe.

Το κλίμα πανηγυρικό, οι Κρητικοί φραγκάτοι είναι όλοι στα τηλέφωνα για να κλείσουν εισιτήρια για Γερμανία. Η Σιένα όμως χαλάει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.. 26 Μαρ 2009 - Η Μοντεπάσκι ισοφάρισε τη σειρά σε 1-1 (79-84) κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή μέσα στο ΟΑΚΑ παίρνοντας το πλεονέκτημα της έδρας. Κατήφεια ολοκληρωτική για τους φιλάθλους του ΠΑΟ που έμειναν με τα τηλέφωνα στα χέρια. "Θα περάσετε, είστε πολύ καλοί", είπα σε έναν από αυτούς.

Ο Σπανούλης και ολόκληρος ο Παναθηναϊκός από άλλο πλανήτη, κάνει 2 νίκες στην Ιταλία





πάει Βερολίνο και κατακτά το τρόπαιο, πάλι με μαγικό Σπανούλη όπου βγαίνει και MVP.



Το καλοκαίρι του 10' ο Σπανούλης ακούει από τον οργανισμό του Παναθηναϊκού: "η προσφορά που σου έχουμε κάνει είναι υπέρ του δέοντος καλή, αν δεν τη δεχτείς θα στραφούμε σε άλλες λύσεις".

Ο Σπανούλης που αισθανόταν ο MVP της Ευρωλίγκας, θεωρεί ότι τον υποτιμούν και βάζει πάνω από όλα τον μπασκετικό εγωισμό του. Αφήνει τη σιγουριά του πρωταθλητή Ευρώπης, τη σιγουριά του Ομπράντοβιτς, την ασφάλεια γενικά και παίρνει μια απόφαση που έμελλε να αλλάξει την σύγχρονη Ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το τι κατάφερε στον Ολυμπιακό, με τι μέσα και πόσο σπουδαίος είναι έχουν χιλιοειπωθεί. Επιγραμματικά, θα σταματήσει τη καριέρα του ως:

Πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας

Πρώτος πασέρ της Ευρωλίγκας

Πρώτος σκόρερ της Α1

Πρώτος πασέρ της Α1

Πρώτος στην All Time List της αξιολόγησης της Ευρωλίγκας και άλλες πολλές πρωτιές δευτερευούσης σημασίας.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως δεν είναι τα νούμερα, δεν είναι τα 3/3 F4 MVP και οι 6/6 νίκες που μεταξύ μας, πολύ πιθανό θα ήταν 10/10 και 5/5 F4 MVP αν οι 2 τελευταίοι τελικοί απέναντι σε Ρεάλ και Φενέρ δεν γινόταν στις έδρες των Ρεάλ και Φενέρ. Με τα αν δεν γράφεται Ιστορία, και στις σελίδες του Σπανούλη κι άλλες νίκες δεν θα προσέθεταν κάτι παραπάνω από αυτό που κατάφερε.

"Το πως κλείνει τα παιχνίδια ο Σπανούλης στη 4η περίοδο και η αυτοπεποίθηση που παίρνουν οι συμπαίχτες του, είναι κάτι μοναδικό και πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις", δήλωσαν με πάσα ειλικρίνεια οι αντίπαλοι του στην Ευρωλίγκα τη τελευταία δεκαετία.

Ο Σπανούλης στα 36 του λοιπόν παραμένει μακράν ο καλύτερος παίχτης του Ολυμπιακού, είναι αυτός που για χάρη του δηλώνει ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ ότι όποιος τον φοβάται δεν μπορεί να φοράει την φανέλα της ομάδας του. Είναι αυτός που "τακτοποιεί" την ομάδα, όπως έχει δηλώσει και ο κόουτς Μπλατ, που για κάποιον λόγο βέβαια επιλέγει να τελειώνει παιχνίδια χωρίς τον μεγαλύτερο closer παιχνιδιών που γέννησαν ποτέ τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κάτι που ζημιώνει την ομάδα και προκαλεί την έκπληξη ακόμα και των αντιπάλων. Ο Σπανούλης δεν είναι 41 χρονών, είναι 36 και στο γήπεδο αν εξαιρέσεις την αμυντική του αδυναμία να μαρκάρει γρήγορα pg ( αν δεν κάνω λάθος και ο Κάρι την έχει, ίσως και αυτός πρέπει να σταματήσει να παίζει) φαίνεται ο πιο ποιοτικός παίχτης του Ολυμπιακού.

Αρχηγέ μου, δεν ξέρω αν είμαι ρομαντικός αλλά τη μέρα που θα σταματήσεις να παίζεις θα στενοχωρηθώ πάρα πολύ. Θα κλείσεις ένα κύκλο τόσο συναισθηματικά φορτισμένο, που το μπάσκετ από την επόμενη μέρα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Να ευχηθώ λοιπόν καλή χρονιά σε όλους και το 19' να μην είναι η τελευταία χρονιά που σε βλέπω με την ερυθρόλευκη.