QUOTE(womanplayer @ Jun 28 2006, 09:35 PM)
Μάλιστα κυρία μου, αν και σήμερα δεν είμαι και για πολλά αστεία μετά τον χαμό του Μπόμπαν, δεδομένου ότι ήταν προσωπικός φίλος και στενοχωρήθηκα. Τέλος πάντων, αυτό δεν σας ενδιαφέρει.
Λοιπόν, ντομάτα και πορτοκάλι? οπότε πάμε για λαχανικά και φρούτα :
ΛΑΧΑΝΙΚΑΤα λαχανικά αν και περιέχουν 80-95% νερό, συνεισφέρουν στο διαιτολόγιο σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Αποτελούν και αυτά, όπως και τα φρούτα, τροφή βασική για την διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος.
Η θρεπτικότητα των λαχανικών εξαρτάται από την ποικιλία,την ωριμότητα,την έκθεση στον ήλιο,το έδαφος,κ.τ.λ.
Τα κυριότερα συστατικά τους είναι :
Nερό.Όπως ήδη αναφέραμε περιέχουν 80-95% νερό.Το νερό που περιέχεται στα φυτά είναι "βιολογικό" μιας και υπάρχει στο εσωτερικό ζωντανών οργανισμών.
Πρωτείνες.Οι πρωτείνες των λαχανικών είναι υψηλής βιολογικής αξίας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καρκίνου αλλά και στην αντιμετώπιση της υπερχοληστεριναιμίας.
Σάκχαρα.Θεωρούνται η κύρια πηγή κυτταρινών(κυρίως σελουλόζη-κυτταρίνη).Περιέχουν επίσης σάκχαρα με την μορφή πηκτίνης.
Μεταλλικά άλατα.Οι καρποί των κηπευτικών(π.χ.ντομάτες) είναι πλούσιοι σε κάλιο ενώ τα πράσινα λαχανικά(π.χ. σπανάκι) περιέχουν σε υψηλό ποσοστό σίδηρο.Επίσης περιέχονται και μέταλλα όπως το αβέστιο και το μαγνήσιο αλλά σε μικρότερες ποσότητες.
Βιταμίνες.Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες εξαρτάται από την σύσταση του εδάφους,τις μεθόδους καλλιέργειας,το χρονικό διάστημα μεταξύ συγκομιδής και κατανάλωσης,κ.τ.λ. Η υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμινών συναντάται στα βιολογικά λαχανικά,αμέσως μετά την συγκομιδή.Γενικότερα θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα πράσινα λαχανικά(π.χ. μαρούλι, κουνοπίδι) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε β-καροτίνη αλλά και σε φολλικό οξύ ενώ τα ριζώδη λαχανικά(π.χ. καρότα,πατζάρια)είναι πλούσια κυρίως σε βιταμίνη Α.
Τα λαχανικά υπήρξαν πάντα όχι μόνο η σημαντικότερη πηγή θρεπτικών συστατικών για τους ανθρώπους, αλλά και η κύρια πηγή φαρμακευτικών ουσιών για την αντιμετώπιση ασθενειών.
Σήμερα όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία του ανθρώπου αναγνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, εμπλουτίζουν τα διαιτολόγια με άφθονα λαχανικά. Παράλληλα κάποιες στιγμές κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή κάποιων από αυτά.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και για τον λόγο αυτό συνιστάται σε παιδιά και αναιμικούς. Περιέχει όμως και άλατα, οπότε πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικούς και άτομα με αρθριτικά. Το σπαράγγι, το πράσο και το κρεμμύδι ωφελούν στα νεφρά και την καρδιά, το λάχανο είναι καλό για το άσθμα και τις δερματικές παθήσεις αλλά δεν κάνει για το συκώτι. Η αγγινάρα,το μαρούλι και το ραδίκι τονώνουν την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία.Τέλος το καρότο είναι καλό για την όραση αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά από διαβητικούς.
ΦΡΟΥΤΑΤα φρούτα είναι πλούσια σε νερό (περιεκτικότητα που μπορεί να αγγίξει και το 95%), πρωτείνες (χαμηλό ως μηδενικό ποσοστό περιεκτικότητας με μόνη εξαίρεση τους ελαιώδη ξηρούς καρπούς), λίπη (μόνο στους ελαιώδη ξηρούς καρπούς ), σάκχαρα (μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, άμυλα, κυτταρίνη και πηκτίνη), βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη Α και C ), μεταλλικά άλατα (κυρίως κάλιο αλλά μπορεί να έχουν κάποια και ασβέστιο,θείο,μαγνήσιο,φωσφόρο) και οργανικά οξέα (κυρίως κιτρικό,μηλικό και τρυγικό οξύ).
Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους στα παραπάνω συστατικά, τα φρούτα χωρίζονται σε :
Όξινα φρούτα Είναι πλούσια σε οργανικά οξέα.Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα εσπεριδοειδή, τα κεράσια, οι φράουλες, τα μήλα,τα αχλάδια,κτλ. Ανάλογα με την ωριμότητά τους διακρίνονται και σε ημιόξινα.
Γλυκά φρούτα Είναι πλούσια σε σάκχαρα.Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι μπανάνες, τα σύκα, τα καρπούζια. το πεπόνι,κτλ.
Ελαιώδης ξηροί καρποί Είναι πλούσια σε λιπαρά.Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα καρύδια,τα φυστίκια,τα φουντούκια,τα αμύγδαλα,κτλ.
Αμυλώδης καρποί Είναι πλούσια σε άμυλα.Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα κάστανα
Ο νέος κανόνας για την πρόσληψη φρούτων είναι 4-6 ανά ημέρα.Δεν είναι δύσκολο να τις καταναλώσει κανείς.Το πρωινό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα χυμό εσπεριδοειδών, άλλωστε το πρωί αφομοιώνονται καλύτερα οι θρεπτικές του ουσίες.Το πρόγευμα και το απογευματινό δύο διαφορετικά φρούτα και φυσικά τι καλύτερο από ένα μήλο πριν τον βραδινό ύπνο!
Είναι γεγονός εξάλου ότι τα φρέσκα φρούτα διατηρούν καλύτερα τους χυμούς τους. Γι'αυτό καλό είναι να αγοράζουμε λίγα φρούτα και συχνά ώστε να είναι πάντα φρέσκα. Επίσης καλό είναι τα φρούτα να τρώγονται με την φλούδα για να μην χάνουμε θρεπτικές ουσίες. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να πλένονται καλά. Θα πρέπει μάλιστα να καταναλώνονται σκέτα και σε απόσταση από τα γεύματα ώστε να μην καθυστερούμε την πέψη τους. Μόνη εξαίρεση η βιταμίνη Α που η καλύτερη απορρόφησή της γίνεται όταν τα φρούτα που την περιέχουν καταναλώνονται σε γεύμα που περιέχει λίπη(π.χ. πεπόνι με τυρί).
Τα φρούτα όπως και τα λαχανικά έχουν ευεργετικές επιδράσεις για κάποιες παθήσεις αν και υπάρχουν και παθήσεις που απαγορεύουν κάποια από αυτά.Έτσι τα κυδώνια,τα μήλα και τα μούσμουλα συνιστούνται στις ευκοιλιότητες ενώ τα ροδάκινα είναι καλά για δυσκοιλιότητες.Το καρπούζι και τα κεράσια είναι διουρητικά και καθαρίζουν τα νεφρά και την κύστη. Τα σταφύλια, τα σύκα και το πεπόνι πρέπει να αποφεύγονται από τους διαβητικούς, ενώ οι φράουλες πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με αναφυλαξίες.
Νομίζω ότι η womanplayer καλύφθηκε! Δεν πιστεύω να θέλεις να μάθεις και για τα γαλακτοτυροκομικά?