QUOTE(morfi @ Oct 9 2007, 06:44 )
Ποιά ομάδα τελικά είναι αυτή που νικάει έναν αγώνα, αυτή που βάζει τους περισσότερους πόντους ή αυτή που δέχεται τους λιγότερους ;
Έχω και άλλα, αρκετά υποερωτήματα. Ελπίζω να μην σε ζαλίσω...
Καλημέρα. Ξέρεις (πολύ καλά) ότι η ερωτησή σου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο διαφωνίας των προπονητών παγκοσμίως. Οι "επιθετικογενούς" φιλοσοφίας προπονητές πιστεύουν στο πρώτο (όσους λίγους και να φας, αν δεν βάλεις, δεν νικάς) και οι "αμυντικογενούς" φιλοσοφίας προπονητές το δεύτερο (όσα και να βάλεις, άμα φας παραπάνω, έχασες).
Η δική μου η θεωρία είναι ξεκάθαρη: εν έτει 2007, το άθλημα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που είναι αδύνατο πρακτικά να εφαρμόζουμε εμείς οι προπονητές "απόλυτες" φιλοσοφίες του στυλ "0 στην άμυνα" ή "full επίθεση". Βέλτιστα πρέπει να μπορούμε να προσαρμόσουμε την ομάδα ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε αγώνα.
Όταν λαμβάνεις συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα, η πορεία σου σε αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων σου. Επί παραδείγματι, όταν παίζεις ενάντια σε μία αμιγώς αμυντική ομάδα, δεν μπορείς να πας να παίξεις με τη λογική "0 στην άμυνά μας παιδιά σήμερα" γιατί μάλλον κατς θα παίξεις παρά μπάσκετ. Αντίθετα, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μία αμιγώς επιθετικογενή ομάδα, δεν πας να τη σκοτώσεις και εσυ στα τρίποντα, γιατί στο γήπεδο θα θες 3-4 μπάλες για να παίξεις
Τι θέλω να πω? το "παιχνίδι" έχει εξελιχθεί σοβαρά, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετο και οι παραμέτροι δεν είναι καν "τριών διαστάσεων" αλλά τεσσάρων ή πέντε τουλάχιστον.
Εύκολα θα μπορούσα να σου πω ότι "αυτή που νικάει έναν αγώνα, έίναι αυτή που παίρνει το ροζ φύλλο", αλλά όπως σου είπα είναι ο τρόπος που στήνεις την ομάδα για να το πάρεις και να συνεχίσεις να παίρνεις νίκες σταθερά.
Η απάντησή μου λοιπόν είναι ότι "κερδίζει η ομάδα που έχει προσαρμοστεί πιο γρήγορα στις ανάγκες του συγεκριμένου αγώνα".
Το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει και συνέχεια.
Τα λέμε πατριώτη!