QUOTE(rchos7 @ Jan 18 2008, 18:13 )

ενδιαφερουσα η συζητηση απο εγκυκλοπαιδικης αποψης αλλα οπως ειπε ο αναζ ας τα χασει και δεν αφορα κανεναν το πως.απλα να τα χασει σωστα!
μια ερωτηση μονο.τι ειναι ενδομορφικός?κατι εχω υποψην μου αλλα να σιγουρευτω.
Οι σωματότυποι (μέρος των οποίων είναι ο ενδόμορφος) είναι μια θεωρία που ανέπτυξε το 1940 ο Αμερικανός φυσιολόγος William Sheldon στο κλασσικό πλέον έργο του The Varieties of Human Physique: An Introduction to Constitutional Psychology. New York: Harper, 1940, σύμφωνα με την οποία οι ανθρώπινοι οργανισμοί μπορούν με βάση κάποια χαρακτηριστικά τους (πεπτικό σύστημα, είδος μυικών ινών κλπ.) να καταταγούν σε τρείς κύριους σωματότυπους. τους Εκτομορφικούς, τους Μεσομορφικούς ή Αρμονικούς Σωματότυπους και τους Ενδομορφικούς Σωματότυπους.
Σύμφωνα με τον Sheldon΄είναι σπάνιο να βρεθεί κάποιος αμιγής σωματότυπος και για τον λόγο αυτό αναπτύχθηκαν κλίμακες (από το 1-7) για να μετράται ο βαθμός εκτομορφίας, ενδομορφίας και μεσομορφίας του κάθε ανθρώπου!
Η ιδέα αρχικά ήταν του Αριστοτέλη και του ιατρού Γαληνού (Περί Κράσεων) ο οποίος κατέταξε του ανθρώπινους οργανισμούς σε τέσσερις βασικούς τύπους, τον χολερικό, τον μελαγχολικό, τον αιματώδη και τον φλεγματικό και τους συνδεσε με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου-τύπου!
Σχετικά υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία καθόσον οι σωματότυποι έχουν πολύ μεγάλη σχέση με τον χαρακτήρα των ανθρώπων άλλα και με την προπονητική και την αθληιατρική.
Ειδικά για τον ενδομορφικό τύπο που ρωτάς πολύ απλά είναι:
ΕΝΔΟΜΟΡΦΙΚΟΣ: Ο ενδομορφικός τύπος έχει πολύ λίπος, πολλή μυϊκή μάζα και παίρνει εύκολα βάρος. Συνήθως σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι αθλητές ρίψεων και οι αθλητές δύναμης. Ζυγίζουν περισσότερο και είναι πιο στρογγυλοί και χαλαροί, χωρίς απαραιτήτως να είναι παχύσαρκοι.
Επίσης είναι ο σωματότυπος με υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους, που κατά κύριο λόγο βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς και των γοφών. Πολλοί με αυτού του είδους το σωματότυπο κατά το πλείστον, ενδεχομένως να έχουν ένα ελαφρύ υποθυρεοειδισμό.
Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά αυτού του ανθρώπου τείνουν περισσότερο προς την κοινωνικότητα, αγάπη για την καλοζωία και την εξωστρέφεια. Θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχουν το σωστό βάρος. Χρειάζεται να κάνουν αερόβια άσκηση τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα στο 50 με 75% της μέγιστης προσπάθειας γύρω στα 50 λεπτά. Τη στιγμή που φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα κι εγκαταλείψουν την άσκηση, τότε θα πάρουν κιλά που έχασαν γι’ αυτό δεν θα πρέπει να σταματήσουν την αερόβια άσκηση (θεωρία γιο–γιο)
Σας θυμίζει τίποτα για την περίπτωση του Σόφο;
Για περισσότερα ενδεικτικά,
http://en.wikipedia.org/wiki/Somatotypehttp://de.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rperbautyphttp://de.wikipedia.org/wiki/Konstitutionstyphttp://www.ododeiktes.gr/therapeftiki/19.shtmlhttp://www.menshealth.gr/nutrition.diet.6.7667.htmlhttp://18-30.gr/portal/content/view/89/2/http://5465.pblogs.gr/2007/07/ti-typos-pro...htas-eiste.htmlκλπ. κλπ....