QUOTE(Air and King @ Apr 5 2009, 23:22 )

Parisinos μου φαινεται προτρεχεις και παλι μου το ριχνεις στους κανονισμους.Ποσα χρονια βλεπεις ευρωπαικο μπασκετ.Αν παρακολουθουσες και την δεκαετια του 90 με την μανια που παρακολουθεις και τωρα σιγουρα δεν θα εδινες την απλη αλλα λαθος σαν μοναδικο λογο εξηγηση που το μπασκετ παιζεται πλεον τοσο ομαδικα.
Αν ειχες προλαβει παιχτες οπως ο Γκαλης,ο Πετροβιτς,ο Σαμπονις,ακομα και ο Αρλαουσκας(που εχει πετυχει 60αρα),ο Ντομινικ που ειχε να τα βαλει με τον "ξεροκεφαλο"(συναμα και επιτυχημενο) Μαλκοβιτς τοτε δεν θα μου τα ελεγες αυτα!
Το οτι μπασκετ εχει αλλαξει απο τοτε ειναι δεδομενο.Εδω π.χ πιο παλια υπηρχαν και η 1+1 βολες και σημερα οχι.
Τι καθεσαι και μου λες για τους κανονισμους και τις διαστασεις του γηπεδου συνεχεια.
Εγω σου λεω οτι ισχυουν αυτα που λες αλλα οχι οτι ειναι ο μονος λογος που δεν αφηνουν τους παιχτες που το εχουν να κανουν οτι θελουν.Εχει αλλαξει και η λογικη των προπονητων απλα ειναι τα πραγματα.Θελουν να κερδιζουν μεσα απο την ομαδα και οχι μεσα απο σουπερ σταρ παιχτες.Εγω εχω μεγαλωσει με ειδωλα και ηγετες σκορερ και γενικως μου αρεσουν οι παιχτες σταρ εσενα προφανως δεν σου αρεσει.Ασε λοιπον την απλοικη εξηγηση των κανονισμων των διαστσεων και δες οτι μεγαλο ρολο στην συγκεκριμενη σκακιερα παιζει η φιλοσοφια των προπονητων που θελουν παιχτες να κανουν 100% οτι θελουν αυτοι.
Επαναλαμβανω δεν μειωνω το Ευρωπακο μπασκετ του σημερα που για μενα ειναι και πιο δυσκολο απο παλια αλλα αυτο με τους μη-παιχτες-βεντετες ισχυει σε πολυ μεγαλο ποσοσστο.Οι κανονισμοι ειναι ενας παραγοντας αλλα οχι ο μοναδικος.
Επισης ποσωπικα δεν με ενδιαφερει τι εκανε ο Αιβερσον στην Ολυμπιαδα σε ενα τουρνουα 10 αγωνων.Τα ιδια και ο Ντανκαν και οι λοιποι.Δεν θα κρινω εναν παιχτη απο ενα τουρνουα Εθνικων ομαδων.
Δεν υπαρχει παιχτης πλεον πουθενα στον κοσμο που να μπορει να βαλει 25 ποντους μεσο ορο στην ευρωλιγκα σε ομαδα φαιναλ 4.
Γινεται αν παιζει 40 λεπτα και παιρνει παρα πολλες προσπαθειες, αλλα θα κανει περισσοτερο κακο παρα καλο στην ομαδα του.
Τωρα επειδη παρακολουθω ευρωπαικο μπασκετ εδω και πολυ καιρο, και προφανως εχω δει και τον γκαλη και τους 63 του αρλαουκας και γενικα ξερω ολους οσους αναφερεις, θα σου κανω μια ερωτηση.
Ξερεις ποσα λεπτα συμμετοχης ειχε ο γκαλης με την εθνικη το 87 για να τελεωσει με 37 ποντους μεσο ορο?
Η απαντηση ειναι 40,3 ανα παιχνιδι ( ειχε παιξει 40 σε ολα τα παιχνιδια, 38 με τον παναμα και 45 στο τελικο).
Και επαιρνε και σχεδον ολες τις προσπαθειες της ομαδας. Και μιλαμε για ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ στο σκοραρισμα. Κανεις αλλος παιχτης δεν ξεπερασε τους 25 ποντους μεσο ορο στην ευρωλιγκα. Ουτε ο αρλαουσκας οταν εσκασε τους 63, ουτε ο σαμπονις , ουτε ο πετροβιτς , ουτε κανενας.
25 ποντοι μεσο ορο ειναι ΑΠΙΑΣΤΟ νουμερο για οποιονδηποτε παιχτη στον ΚΟΣΜΟ αυτη τη στιγμη. Μεχρι και τον κομπε η τον λεμπρον να εφερναν οι γιανακοπουλοι και οι αγγελοπουλοι, παλι 25 ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΖΑΝΕ.
Πρωτον γιατι θα παιζανε 30 λεπτα. Και 25 ποντοι ανα 30 λεπτα σημαινει λεπτο και ποντος. Δευτερον γιατι θα ειχαν συμπαιχτες παιχταραδες , και αρα θα εκαναν κακο στην ομαδα αν μονοπωλουσαν τη μπαλα, τριτον δεν θα τους αφηνανε οι κανονισμοι, μιας και θα προσαρμοζοταν οι αμυνα πανω τους, και τελος.
Ενας παιχτης δεν κερδιζει ΠΟΤΕ 5 σε σταθερη βαση. Μπορει να το κανει μια , μπορει να το κανει δυο, αλλα σε σταθερη βαση δεν γινεται.
Παλια βαζανε πολλους ποντους γιατι Α. παιζανε ΟΛΑ ΤΑ λεπτα. Και τα 40.
Β. Παιρνανε σχεδον ολες τις προσπαθειες, μιας και η καθε ομαδα ειχε μια 5αδα, και μαλιστα απο αυτη τη 5αδα , σκορερ υπηρχαν μονο δυο. Οι αλλοι ηταν εργαλεια τυπου φασουλα, βρανκοβιτς για αλλες δουλειες και οχι για σκοραρισμα.
Γ. Οι παιχτες ηταν λιγοτερο αθλητικοι. Παιχτες σαν τον γιαννακη, τον σιγαλο, την πενταδα της λιμοζ ηταν η εξαιρεση και οχι ο κανονας. Τωρα αν θελει ενας προπονητης μπορει να αμολυσει τα σκυλια του πολεμου, να σου βαλει διαμαντιδη, χατζηβρεττα, κετσμαν να σε κυνηγανε σε ολα τα μυκη και τα πλατη του γηπεδο, και αν αντεξεις πανω απο 30 λεπτο, τοτε γραψε μου. Η φυσκικη κατασταση των ευρωπαιων του 90 σε σχεση με σημερα δεν εχει καμια σχεση.
Εδω ολοκληρος ντομινικ που μια χρονια πριν ερθει στον ΠΑΟ ειχε 26 ποντους μεσο ορο στο ΝΒΑ και ηταν μελος της ντριμ τιμ 2 και αμεσως πριν ερθει ειχε 18 , και ηρθε στην ευρωπη και τελέιωσε με 20 παιζοντας 40 λεπτα μεσο ορο. Και συζηταμε αν θα ειχε κανενας 25 , παιζοντας τριαντα λεπτα, στην πολυ πιο ανταγωνιστικη ευρωλιγκα του 2000?
Τελος, ενα τουρνουα 10 αγωνων ειναι ενα πολυ αντιπροσωπευτικο δειγμα του τι μπορει να κανει ενας παιχτης στην ευρωλιγκα. Αν κοιταξεις ολους τους παιχτες της ευρωλιγκα, εχουν πανω κατω τα ιδια νουμερα στην εθνικη και στις ομαδες τους. Παρε τον σπανουλη. 11-12 ποντους εχει στην εθνικη, τοσους και στους συλλογους. Ο μητσος τα κλασσικα. 8 ποντους , τα κλασσικα 5 ριμπαουντ και τις 3 ασσιστ. Ο παπαλουκας το ιδιο, γυρω στους 10 ποντους. Ο παπαδοπουλος, ο φωτσης. Μεχρι και οι ξενοι. Ο σισκαουσκας, ο ναβαρρο. Τσεκαρε τα στατιστικα και θα δεις τις ομοιοτητες.
Αφου λοιπον ολοι εχουν πανω κατω τα ιδια νουμερα, πως μπορεις να μου λες οτι ο αιβερσον θα περασει απο τους 12 που ειχε στην ολυμπιαδα , στους 25? Ενταξει να πω απο τους 12 στους 17, να πω ισως. Στους 25 , μην το ψαχνεις καν.
Τελος ειναι μυθος οτι ενας παιχτης ΝΒΑ θα βαζει περισσοτερους ποντους στην ευρωπη απ οτι στο ΝΒΑ. Το αντιθετο γινεται.
Για τους παιχτες που παιζουν στις μεγαλες ομαδες, και μοιραζονται το χρονο, οι ποντοι ειναι λιγοτεροι. Το βλεπουμε με τον τσιλι, που περασε απο τους 12 στους 8,5, απο τον ντελκ που περασε απο τους 8,5 στους ντιτροιτ στην εξεδρα του ζοτς, και θα το δουμε και με τον αιβερσον αν ερθει-που δεν προκειται.
Επαναλαμβανω. Αλλο ευρωπη, αλλο ΝΒΑ. Πολυ καλοι και οι δυο κοσμοι, αλλα τελειως διαφορετικοι. Το οτι καποιος ειναι σουπερ σταρ στον εναν, δεν σημαινει οτι θα ειναι σουπερ σταρ στον αλλον.